Publicitātes attēls
 
Aktualitātes
19.04.2017

Rīgā notiks franču dramaturgam Žanam-Likam Lagarsam veltīts festivāls

Komentē
0

Atzīmējot izcilā franču dramaturga Žana-Lika Lagarsa (Jean-Luc Lagarce) sešdesmit gadu jubileju, Latvijas Kultūras akadēmija organizē festivālu "Lagarastāvokļi", kas norisināsies no 26. līdz 28. aprīlim.

Festivāla mērķis ir iepazīstināt Latvijas kultūrvidi ar dramaturga Žana-Lika Lagarsa radošo darbību. Festivāla programmā ietilpst diskusiju un debašu diena, kino seanss, meistardarbnīca teātra un franču kultūras interesentiem, līdz šim Latvijā neiestudētas Žana Lika Lagarsa lugas dramatizējums latviešu valodā Elzas Feldmanes režijā un Francijas Franškontē Universitātes teātra trupas viesizrāde par Lagarsa dzīvi un teātra radīšanu.

Festivāls "Lagarastāvokļi" ir daļa no Latvijas Kultūras akadēmijas un Franškontē Universitātes teātra trupas (Théâtre universitaire de Franche-Comté) sadarbības. Tās pirmais posms tika realizēts 2016. gada maijā, kad Latvijas Kultūras akadēmijas franču teātra darbnīcas pārstāvji piedalījās festivālā Bezansonā.

Franškontē Teātra universitātes trupa dibināta 1986. gadā. Tās darbība ir vērsta uz iztēles un kritiskās domāšanas attīstīšanu un pasaules skatījuma bagātināšanu. Teātra trupa izrādes iestudē Francijā un ārpus tās robežām, kā arī organizē starptautiskus seminārus.

26. aprīlī Eiropas Savienības mājā notiks apaļā galda diskusija, kuras pirmajā daļā tiks runāts par Žana-Lika Lagarsa dzīvi, literāro darbību, bet otrajā daļā par Žana-Lika Lagarsa rakstīšanas stilu, viņa karjeru un refleksijām par to, kā iestudēt dramaturga lugas Latvijas teātros, uzklausot franču režisoru pieredzi.

26. aprīļa vakarā kinoteātrī "Splendid Palace" norisināsies Ksavjē Dolana (Xavier Dolan) filmas "Tas ir tikai pasaules gals" ("Juste la fin du monde") seanss, kā arī diskusija par lugas adaptāciju teātrī un kino. Diskusijā piedalīsies teātra un kino aktieris, izdevuma "Neatbilstošie vientuļnieki" ("Les Solitaires Intempestifs") literārais direktors Francuā Berērs (François Berreur) un režisors Jānis Putniņš.

Teātra meistardarbnīca, kas tiks iedalīta divās daļās, norisināsies LKA Teātra mājā "Zirgu pasts", 27. aprīlī. Tās pirmo daļu vadīs aktieris, režisors, Starptautiskās Teātra universitāšu asociācijas (AITU-IUTA) dibinātājs un administrators Alans Ševaljē (Alain Chevalier), bet otro – Franškontē Teātra universitātes līdzdibinātājs, aktieris, teātra darbnīcu vadītājs, režisors Jozefs Melkors (Joseph Melcore). 

Festivāla noslēgumā tiks rādītas divas izrādes. 27. aprīlī, LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejā režisores Elzas Feldmanes iestudētās lugas "Es biju mājās un gaidīju, kad atnāks lietus" ("J’étais dans ma maison et j’attendais que la plui vienne") pirmizrāde, lomās – Karīna Tatarinova, Dace Everss, Ilze Āboltiņa, Māra Uzuliņa, Sandija Dovgāne. Šī ir pirmā Žana-Lika Lagarsa luga, kas iestudēta latviešu valodā.

28. aprīlī, LKA Teātra mājā "Zirgu pasts", Franškontē Universitātes teātra trupas iestudējums "Pēdās…" ("Sur les traces de…"), režisors Žozefs Melkors. Tas ir stāsts par kaislīgu teātra trupu, kas nolemj atgriezties Žana-Lika Lagarsa pēdās, aptverot vairākus viņa darbus un dramaturga dzīves notikumus. "Leģenda, ko mēs stāstām bērniem: nāves stundā iespējams atskatīties uz visu mūsu dzīvi."

Pasākumu valoda – latviešu un franču (visiem pasākumiem nodrošināts tulkojums).

Ieeja visos pasākumos ir bez maksas. Vietu skaits pasākumos ir ierobežots, tāpēc interesenti lūgti iepriekš pieteikties.

Festivālu atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds; Nacionālais Kino centrs; Kanādas vēstniecība Latvijā; "Valodu darbnīca".

Festivāla "Lagarastāvokļi" programma:

Trešdien, 26.04.

11.00–16.30 Iepazīsti Lagarsu (Eiropas māja). Diskusija par Žanu-Liku Lagarsu, viņa dzīvi, daiļradi, rakstīšanas stilu.

11.00–12.30 Žana-Lika Lagarsa dzīve, karjera.

14.00–16.30 Žana-Lika Lagarsa darbi, rakstīšanas stils. Kā iestudēt Ž. L. Lagarsa lugas – latviešu režisoru idejas, franču režisoru pieredze.  

18.00–20.30 Ksavjēra Dolana (Xavier Dolan) filmas "Tas ir tikai pasaules gals" ("Juste la fin du monde") seanss, diskusija par teātra lugu adaptāciju kino ("Splendid Palace"). Diskusijā piedalās: Fransuā Berērs (François Berreur) un Jānis Putniņš.

Ceturtdien, 27.04.

10.00–16.00 Starpkultūru teātra darbnīca (LKA Teātra māja Zirgu pasts). Teātra darbnīca, kurā tiks praktizēta starpkultūru komunikācija par brīvām, kā arī Lagarsa darbu tēmām.

10.00–12.00 Darbnīcu vada Alans Ševaljērs (Alain Chevalier).

14.00–16.00 Darbnīcu vada Žozefs Melkors (Joseph Melcore).

17.00 "Es biju mājās un gaidīju, kad atnāks lietus" ("J’étais dans ma maison et j’attendais que la pluie vienne") (LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejs) – pirmā Žana-Lika Lagarsa luga, kas iestudēta latviešu valodā. Režisore Elza Feldmane.

Piektdien, 28.04.

19.00 "Pēdās…" ("Sur les traces de") (LKA Teātra mājā Zirgu pasts). Franškontē Universitātes teātra trupas iestudējums. Režisors Žozefs Melkors (Joseph Melcore).

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!