Karels Doings. Publicitātes foto
 
Aktualitātes
15.03.2017

Rīgā notiks Baltijā unikāls eksperimentālā kino festivāls "Process"

Komentē
0

No 22. līdz 25. martam Rīgā norisināsies starptautisks eksperimentālā kino festivāls "Process", kas veltīts analogajam kino. Šāda veida festivāls Baltijā notiks pirmo reizi, piedāvājot četru dienu intensīvu programmu ar foto izstādi, kino skatēm, audiovizuālām analogo mediju performancēm, lekcijām un diskusijām.

Festivāls tiks atklāts ar divu fotogrāfu – Evas Saukānes (Latvija) un Aleksandra Frolova (Krievija) – apvienoto izstādi Kaņepes Kultūras centrā un audiovizuālās mākslinieces "Waterflower" (Latvija) performanci. Vakaros pēc paplašinātā kino performancēm vinila ierakstus spēlēs DJ Intervilnis, DJ Le Fleur Du Soleil un DJ Viestarts Gailītis.

Kinoteātrī "Kino Bize" festivāla laikā būs skatāmas četras filmu programmas: "Atrasts attēls", "Strukturālisma kino", "Kino eseja" un "Baltijas eksperimentālais kino". Tajā apmeklētāji varēs iepazīties ar dažādajām analogā eksperimentālā kino formām un spilgtāko mūsdienu autoru darbiem. Programmu centrā ir analogā kino filma kā personiskas izpētes rīks un neprognozējamu atklājumu lauks; filmas tiks demonstrētas gan digitālā formātā, gan to oriģinālajos 16mm un 8mm formātos.

Savukārt audiovizuālo performanču programmā "Process Expanded" skatītāji tiks iepazīstināti ar paplašināto kino jeb "expanded cinema", kurā kino filmu iespējams iepazīt kā dzīvu audiovizuālu priekšnesumu. Tajās autori savus kino darbus izpildīs, izmantojot vairākus 16mm un 8mm kino projektorus, kā arī dažādas analogās audio tehnikas. Performances notiks Kaņepes kultūras centrā, "RIXC mediju telpā" un Ģertrūdes ielas teātrī, kur ar saviem darbiem uzstāties tādi mākslinieki kā Signe Birkova, Mārtiņš Ratniks, Karels Doings (Karel Doing, Nīderlande/Lielbritānija), Ksavjers Kverels (Xavier Quérel, Francija), OJOBOCA (Vācija) un citi.

23. marts būs veltīts Baltijas eksperimentālajam kino – kinoteātrī "Kino Bize" tiks demonstrēta Jāņa Putniņa un Signes Birkovas "atrasta attēla" tehnikā veidotā filma "To atceras tikai vilcieni" (2016), kā arī Baltijas autoru īsfilmu filmu programma, ko ievadīs tematiska diskusija ar Latvijas un Lietuvas mākslinieku piedalīšanos, bet Kaņepes kultūras centrā "Process Expanded" sadaļā Baltijas mākslinieki rādīs paplašināto kino.

Visbeidzot, lai iezīmētu kontekstu, festivāla laikā notiks divas lekcijas par eksperimentālā kino vēsturi un attīstību, kuras vadīs Ieva Balode un Jānis Putniņš. Atsevišķa prezentācija un diskusija būs veltīta mākslinieku uzturētām kino laboratorijām mūsdienās – tajā piedalīsies festivāla ārvalstu viesi, kuri ir darbojušies un joprojām darbojas nozīmīgos neatkarīgā kino kolektīvos un laboratorijās, kā "LaborBerlin" (Vācija), "MTK" (Francija), "Film in Process" (Lielbritānija) un "Loophole Cinema" (Lielbritānija).

Festivālu organizē "Baltic Analog Lab" sadarbībā ar "Kino Bize". Festivālu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome un Britu padome Latvijā. Vairāk informācijas festivāla "Process" mājaslapā un vietnē "Facebook".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!