Filma "Zirneklis". LKA Rīgas Kino muzeja krājums, fotogrāfs Valdis Ilzēns
 
Aktualitātes
04.08.2017

"Riga IFF" programmu "In Kino Veritas" atklās latviešu erotiskā šausmu filma "Zirneklis"

Komentē
0

Rīgas Starptautiskais kinofestivāls jeb "Riga IFF" izziņojis retrospektīvas un izpētes programmu "In Kino Veritas", kas šogad pievērsīsies ekstravagantās "B-filmas" tēmai, tiecoties izzināt šīs kategorijas robežas, mītus un spilgtākos paraugus.

""B-filma" joprojām kalpo kā savu ideju un spēju izmēģinājumu teritorija režisoriem, savukārt tās klasika būtiski iespaido mūsdienu kino. Nenoliedzami, kino vēsture ir pilna ar neticami vājiem un pat šaušalīgiem B kino paraugiem, kuri tāpat tiek rūpīgi virknēti dažnedažādos topos. Tomēr "Riga IFF" retrospektīvas programmā "In Kino Veritas" šogad apkopoti autorkino teritorijai piederīgi B kino klasikas paraugi. Izraudzīti izcili, pat kulta režisori, kas spējuši virtuozi apspēlēt diezgan šaubīgus sižetus un, strādājot taupības apstākļos, radījuši drosmīgas, asprātīgas un spilgtas filmas, bez kurām kopējā kino aina būtu nepilnīga," raksta festivāla organizētāji.

Programmu atklās Latvijas vēsturē pirmā un pagaidām vienīgā erotiskā šausmu filma – Vasīlija Masa režisētais "Zirneklis" ar Aurēliju Anužīti galvenajā lomā. "Pienācis brīdis, kad B kino iestiepj savus taustekļus "In Kino Veritas". Tā raksturu vislabāk ataino filmu plakāti – ekspresīvi, koši, dažkārt šokējoši. B kino jēdziena izpratne laika gaitā attīstījusies no mazbudžeta kino līdz tādam, ko raksturo diezgan precīza sižetiskā, kinematogrāfiskā un estētiskā palete. No jūras iznākoši nezvēri, tomāti-slepkavas, dažnedažādi agresīvi noskaņoti insekti līdztekus kovbojiem un atriebīgām liktenīgajām skaistulēm tā sauktajās exploitation jeb sekspluatācijas filmās. B kino kalpojis kā iedvesmas avots Mārtinam Skorsēzem un Kventinam Tarantīno. Tas noteikti iedvesmos arī Riga IFF skatītāju!" stāsta programmas kuratore Sonora Broka.

Šogad programmai pieaicināts arī vieskurators – režisors Aiks Karapetjans. "Pirmo reizi Rīgā uz lielajiem ekrāniem būs iespēja redzēt Borisu Karlovu un Bēlu Lūgošī Holivudas klasiskajā horrorā, japāņu melnbalto B kategorijas jakudza drāmu, kas piešķīra svaigu elpu gangsterfilmu žanram, pirmo latviešu šausmeni, franču poētisko trilleri un kulta režisora Džona Votersa amerikāņu pop-avangardu. Katra no šīm filmām ne tikai ieņem svarīgu vietu pasaules kino vēsturē, bet arī atgādina visiem kino veidotājiem – esiet drosmīgi un nebaidieties no savām kļūdām, jo tās mēdz kļūt par daļu no stila!" tā Aiks.

Iepazīties ar pilnu "In Kino Veritas" programmu iespējams festivāla mājaslapā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!