Aktualitātes
04.09.2018

"RIGA IFF" jaunā programmā rādīs Berlīnes kinofestivāla filmas

Komentē
0

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF) sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā piesaka vācu kino izteiksmes spēku un daudzveidību apliecinošu filmu skati "Berlinale 2018 Riga", kas veidota no šā gada Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla programmā iekļautiem darbiem.

Programmu 26. oktobrī pulksten 19.00 kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē atklās režisora Kristiana Pecolda nominētā pilnmetrāžas filma "Tranzīts" – triloģijas "Mīlestība despotisku sistēmu laikos" pēdējā daļa. Līdzīgi kā iepriekšējās – "Barbara" (2012) un "Fēnikss" (2014) -, kas dāsni godalgotas nozīmīgākajos kinofestivālos, tā izpelnījusies ievērojamu publikas un kritiķu atzinību. Galvenās lomas atveidotāja Franca Rogovska izcilā aktierspēle būs redzama arī "Berlinale 2018 Riga" filmā "Pacēlāju valsis" (In den Gängen, 2018).

Kinostāsta darbība vijas cauri Francijas tranzīta pilsētai Marseļai kā mūžīgajam ceļam uz cerību piepildījumu un vietai, kur laika apmestās cilpās izmisums saēd cilvēku likteņus. Kāda bēgļa rokās nonāk pašnāvību izdarījuša rakstnieka manuskripts, vēstules no nelaimīgā vīra sievas un Meksikas vēstniecības rakstisks apsolījums piešķirt vīzu. Viņš pieņem lēmumu pārņemt mirušās personas identitāti.

Filma ir balstīta Annas Zēgerses Otrā pasaules kara laikā uzrakstītā autobiogrāfiskā romāna "Tranzīts" sižetā un tiek dēvēta par "Kasablanku" Kafkas rokrakstā. Meistarīgi savijot pagātni ar tagadni, tiek sagrautas robežas starp bijušo un esošo. Problēmas, ar kurām filmas varoņi cīnās 1942. gadā, rezonē ar notikumiem mūsdienu pasaulē.

Pats režisors stāsta: ”Grāmatā tranzīta telpa ir ģeogrāfiska vieta starp Eiropu un ASV. Cilvēki atrodas ostas pilsētā, telpā starp zemi, kur nonākuši, un jūru, ko vēlas šķērsot. Horizontālā tranzīta telpā. Domāju, ka pastāv arī vertikāla – laiks un stāsti, kas attīstās laika gaitā. Un tā nu attopamies ne tikai starp zemi un ūdeni, bet arī ieslodzīti pagātnē un tagadnē. (..) Lai virzītos uz priekšu, vispirms ir jāatceras. Mēs bieži uzvedamies tā, it kā būtu panākuši progresu – esam brīvi, varam valkāt, ko vien vēlamies, un mums kā patērētājiem ir izvēles iespējas. Tomēr tas viss joprojām ir patērnieciskums un hedonisms… Daudzi no pagātnes rēgiem sāk atgriezties.”

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 18. līdz 31. oktobrim kinoteātros "Splendid Palace", "KSuns", "Kino Bize" un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Festivāla ietvaros notiks vairāk nekā 100 filmu seansi 12 programmās, ko papildinās lekcijas, diskusijas un citi pasākumi.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!