Jans Fabrs
 
Aktualitātes
09.03.2018

Rīgā būs skatāma slavenā Jana Fabra jaunākā izrāde

Komentē
0

Pēc panākumiem festivālos Neapolē, Vīnē un Romā tagad arī Rīgā gaidāms flāmu režisora un mākslinieka Jana Fabra (Jan Fabre) jaunākais iestudējums "Beļģu kārtība/ Beļģijas kārtība" (Belgian Rules/Belgium Rules). Viesizrādes, ko organizē Andreja Žagara Kultūras atbalsta un attīstības fonds, notiks 25. un 26. maijā Dailes teātrī.

Izrāde ir mākslinieka veltījums savai dzimtenei, kas veidots spilgtā, brīžam šokējošā formā, kur neiztrūkst arī humors. Tas vēsta par Beļģijas sarežģīto vēsturi un šodienu, veltot skarbu kritiku aktuālajām sabiedriski politiskajām negācijām. Izrāde tapusi teātra kompānijā "Troubleyn/Jan Fabre", izmantojot visus tās radošos un fiziskos resursus, kas raisījuši apbrīnu daudzās valstīs jau vairākas desmitgades.

"Laipni lūdzam Beļģijā! Sveicināti Absurdistānā!" pašironiski vēsta izrādes sauklis. Beļģija ir daudzu izcilu mākslinieku – no Hieronīma Bosa (Hieronymus Bosch) un Pētera Paula Rubensa (Peter Paul Rubens) līdz sirreālistiem Renē Fransuā Gislēnam Magritam (René François Ghislain Magritte) un Polam Delvo (Paul Delvaux) – zeme. Vizuāli izsmalcinātas atsauces uz šo un daudzu citu mākslinieku daiļradi iekļautas izrādē.

"Kopš mūsu pirmās tikšanās ar mākslinieku Janu Fabru pirms 20 gadiem Latvijas Nacionālajā operā, strādājot pie poļu komponista Eugeniuša Knapeka iestudējuma sagatavošanas Rīgā, esmu sekojis šī izcili spilgtā un radikāli provokatīvā mākslinieka darbībai," par savu iepazīšanos ar mākslinieku stāsta Andrejs Žagars. "Noskatoties izrādes "Beļģu kārtība/ Beļģijas kārtība" (Belgian Rules/Belgium Rules) pirmizrādi Vīnē 2017. gada jūlijā, biju fascinēts, apburts un pārsteigts par izrādes enerģētisko un māksliniecisko jaudu un nolēmu darīt visu iespējamo, lai šis izcilais skatuves mākslas darbs tiktu izrādīts arī Rīgā. Un esmu gandarīts, ka sadarbība vainagojusies ar divām izrādēm, kuras jau drīzumā varēs redzēt Rīgā."

Jana Fabra laikmetīgā teātra un mākslas darbus nereti pavadījusi sensācijas slava. Viņš ir pārstāvējis Beļģiju Venēcijas mākslas biennālē (1984), kā pirmais laikmetīgās mākslas pārstāvis sarīkojis izstādes Luvrā (2008) un grandiozu skati Ermitāžā (2016). Instalācijās izmantojot arī cilvēku kaulus, dzīvnieku izbāzeņus un savas asinis, teātra mākslā Jans Fabrs ir izkopis savu neatkārtojamu stilu. Viņu interesē cilvēka ķermeņa fizisko un māksliniecisko spēju galējās robežas, tādēļ trupas uzticīgie aktieri bieži redzami atkailināti, bīstamās situācijās vai pārguruši, vienlaikus spējot demonstrēt apbrīnojamu virtuozitāti.

Inovatīvu pieeju teātra formai Jans Fabrs savieno ar visās pasaules malās saprotamu, katarsi izraisošu saturu. Vietu pasaules teātra avangardā iekaroja jau Fabra pirmie iestudējumi 80. gadu sākumā. Režisora iepriekšējā iestudējuma "Olimpa kalns" (Mount Olympus) izrāde Berlīnē ilga 24 stundas, taču to nepameta neviens skatītājs, un tas izpelnījās 40 minūšu ovācijas.

Jaunākais iestudējums "Beļģu kārtība/ Beļģijas kārtība" (Belgian Rules/Belgium Rules) ir vairāku valstu kopprodukcija, kura pasaules turneja sākusies tikai pagājušajā gadā. Tas ir ievērojams kultūras notikums, kuru rīdziniekiem iespējams novērtēt kā vieniem no pirmajiem.

Biļetes uz Jana Fabra izrādi "Beļģu kārtība/ Beļģijas kārtība" (Belgian Rules/Belgium Rules) ir pieejamas tirdzniecībā visās "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetā, un to cena ir no 25 līdz 65 eiro. Koncertus organizē Andreja Žagara Kultūras atbalsta un attīstības fonds.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!