Foto no "Šukšina stāstiem"
 
Aktualitātes
17.04.2018

Rīgā būs skatāma Hermaņa izrāde "Šukšina stāsti"

Komentē
0

No 8. līdz 17. oktobrim Rīgā, Ventspilī un Liepājā norisināsies festivāls "Zelta Maska Latvijā", kura programmā iekļautas deviņas izrādes, ko īpaši izcēlusi Krievijas nacionālās teātra balvas "Zelta Maska"  žūrija un festivāla "Zelta Maska Latvijā" ekspertu padomes pārstāvji. Līdzās pērnā gada labākajiem iestudējumiem, Rīgā viesosies jau deviņus gadus Nāciju teātra repertuārā esošā Alvja Hermaņa izrāde "Šukšina stāsti".

Hermaņa debijas iestudējums Krievijā 2009. gada "Zelta maskā" atzīts par gada labāko izrādi, un savulaik Rīgā jau viesojies. Deviņus gadus ilgajā mūžā "Šukšina stāsti" apceļojuši puspasaules, savukārt Latvijas skatītāji šo izrādi varēs redzēt uz Dailes teātra skatuves 12. decembrī.

Par festivāla galveno notikumu kļūs Lielā teātra viesizrādes – šā teātra baleta trupa Latvija nav uzstājusies kopš 1980. gada. 8. un 9. oktobrī Krievijas valsts galvenais muzikālais teātris uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves izrādīs "Spītnieces savaldīšanu" ar Dmitrija Šostakoviča mūziku. Baleta cienītāji zina, ka horeogrāfs Žans Kristofs Majo rada oriģināliestudējumus tikai savas trupas – "Les Ballets de Monte Carlo" māksliniekiem. "Spītnieces savaldīšana" ir vienīgais izņēmums slavenā francūža radošajā biogrāfijā, izcils darbs, kas vainagojies ar trim "Zelta Maskas" balvām: "Labākā baleta izrāde", "Labākā sievietes loma" (Jekaterina Krisanova) un "Labākā vīrieša loma" (Vladislavs Lantratovs).

Publikas vērtējumam tiks nodotas arī trīs pavisam nesen tapušas izrādes. Visskaļākā no tām – Sofokla "Valdnieks Edips", J. Vahtangova Maskavas Akadēmiskā teātra un Grieķijas Nacionālā teātra kopdarbs. 15. aprīlī, kad notiks Krievijas Nacionālās teātra balvas pasniegšana, būs zināms, vai šī izrāde mainīs statusu – no balvas nominantes kļūs par tās ieguvēju: "Valdnieks Edips" sacentīsies par uzvaru kategorijās "Labākā drāmas izrāde / Lielā forma", "Labākais režisora darbs" (Rims Tumins) un  "Labākais mākslinieka darbs" (Adoms Jacovskis). Rīdzinieki par izrādi spriest 10. oktobrī, kad izrāde viesosies uz Dailes teātra skatuves.

Otrs iestudējums no Vahtangova teātra repertuāra – Tadeuša Slobodzjaneka "Mūsu klase" Natālijas Kovaļovas režijā – iepazīstinās Rīgas, Ventspils un Liepājas skatītājus ar teātra trupas jauno paaudzi.  Tiem, kuriem neizdosies 11. oktobrī noskatīties "Mūsu klasi" Rīgā (vieta tiks paziņota vēlāk), vērts doties uz tās viesizrādēm Ventspilī (14. oktobrī Teātra namā "Jūras vārti") vai Liepājas teātrī (16. oktobrī).

Par iemeslu apciemot Ventspili 15. oktobrī un Liepāju – 17. oktobrī kļūs V. Majakovska Maskavas Akadēmiskā teātra izrāde "Vīrs, kurš noturēja savu sievu par cepuri". Jaunais režisors Ņikita Kobeļevs to veidojis pēc amerikāņu neiropsihologa Olivera Saksa bestsellera motīviem, ienirstot to ļaužu pasaulē, kuri cieš no nervu tika, dzird mūziku un balsis, zaudē orientāciju telpā un laikā, žonglē ar skaitļiem un neatpazīst radiniekus. Gadījumus no ārsta prakses, kurus aprakstīja Sakss, būtu viegli pārvērst amizantu aktierdarba etīžu krājumā, ar ko izklaidēt publiku. Taču tas nav noticis – galvenais vēstījums šeit ir ne tik daudz uzjautrināt, cik pamudināt uz domu: un ko tad, ja novirze no normas kļūst par atklāsmi, ar kuru var bruģēt unikālu ceļu īpašām spējām… vai pat ceļu uz laimi?

Skatuves mākslas profesionāļiem un nozares augstskolu studentiem "Zelta Maska Latvijā" piedāvās īpašu programmu – meistarklases un radošās tikšanās ar Krievijas kolēģiem. Tiks īstenoti arī tradicionālie festivāla labdarības projekti.

Festivālu "Zelta Maska Latvijā" rīko kompānija "ART Forte". Festivāla "Zelta Maska Latvijā" izrāžu biļetes nopērkamas no 12. aprīļa visu teātru kasēs un "Biļešu Paradīzes" tirdzniecības tīklā.

Papildu informācija pieejama mājaslapās "Zelta Maska Latvijā" vietnē un "ArtForte" vietnē.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!