Voldemārs Johansons. Videoinstalācija "Slāpes" festivālā "Homo Novus" bijušajā tekstilfabrikā "Boļševička". Foto: Andrejs Strokins
 
Aktualitātes
10.10.2015

Purvīša balvai šajā ceturksnī nominēti Johansons, Gabrāns un Epnere

Komentē
0

Izvērtējot izstādes un mākslinieku darbus laika posmā no 2015. gada 1. jūlija līdz 30. septembrim, neatkarīgo ekspertu darba grupa nākamajai Purvīša balvai, kura tiks pasniegta 2017. gada februārī, nominējusi Voldemāru Johansonu, Gintu Gabrānu un Ievu Epneri.

Voldemārs Johansons nominēts par videoinstalāciju "Slāpes" Starptautiskā Jaunā teātra festivāla "Homo Novus" ietvaros bijušajā tekstilfabrikā "Boļševička" (04.–10.09.2015).

Nominācijas pamatojums: "Autors mērķtiecīgi interesējas par skaņas, kā arī citu viļņu kustību dabā un, izejot no uzkrātajām zināšanām un prasmēm, rada monumentālu mākslas tēlu – okeāna vētras pieminekli. Meditatīvi noraugoties tajā, var labi sajust šausmu atblāzmu, kas vienā mirklī pārņemtu vērotāju, ja tas atrastos tiešā kontaktā ar dabisko, nevis mākslas valodā tulkoto stihiju.

Johansona darbs ir novatorisks, aktuāls, 21. gadsimta uztveres specifikai adekvāts mākslas vēsturē aprobētā žanra – marīnas – risinājums ar trāpīgu un dziļu iedarbību. Tā jēga ir pārdzīvojums – stihijas sajūtas tvērums un ģenerēšana skatītājos (kuru dvēselēs, zināms, arī ik pa laikam mēdz plosīties stihijas), savukārt lielākā veiksme – spēja atteikties no visa liekā.

Voldemārs Johansons. Videoinstalācija "Slāpes". Foto: Andrejs Strokins

Šāds tehnoloģiju laikmeta mākslas darba radīts pārdzīvojums nebūtu iespējams, ja tam trūktu izpildījuma perfekcijas, ko nodrošinājuši operatori Andrejs Rudzāts, Māris Pilāts un skaņas redaktors Ernests Ansons," ekspertu izvēli pamato mākslas zinātniece Aiga Dzalbe.

"Dabas stihiskums un varenība kā klasiska romantisma laikmeta tēma Voldemāra Johansona grandiozajā videodarbā ar vētrā bangojošo okeāna virsmu kļūst par jaunu, mūsdienu tehniskās bāzes nodrošinātu, vizuālu un emocionālu pieredzi. Projekcijas izmērs, kvalitatīvais optiskais izpildījums un skaņas pavadījums fascinē ar iespēju neklātienē un drošībā vērot force majeure iekšējo struktūru un estētiku," papildina mākslas zinātniece Daina Auziņa.

Gintu Gabrānu ekspertu grupa balvai nominējusi par personālizstādi – gaismas, skulptūru un 3D videoinstalāciju "Sešas galvas" mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" ietvaros Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" (05.09.2015).

Nominācijas pamatojums: "Gints Gabrāns vienai naktij bija mobilizējis iespaidīgus radošos un tehnoloģiskos resursus, vienotā telpas instalācijā rezumējot vairākus autorizētus mākslinieciskās izpētes virzienus, ar kuriem strādājis pēdējos gados: pašveidojošās formas "ne no kurienes", objektu skenēšanu pa slāņiem (izmantota teātrī Maskavā), 3D efektus un skaņu instalāciju (līdzautors Toms Auniņš). Īpašais salikums atklāja pazīstamo tehnoloģiju jaunas tēlveides iespējas. Gabrāns droši ielauzies grūtajā laikmetīgās mākslas subžanrā "liels un efektīgs", sasniedzot latviešu mākslā līdz šim neredzētu kvalitāti," vērtē mākslas kritiķis Vilnis Vējš.

Gints Gabrāns. Fragments no personālizstādes "Sešas galvas". Publicitātes foto

"Pustumsā, kas mijās ar asiem spilgtas gaismas uzplaiksnījumiem un mazāk vai vairāk komfortablā troksnī, ko radīja pārdomāti atlasītā fona mūzika, notika ēnu teātris. Teju levitējošās, biomorfas formas atgādinošās skulptūras, to 3D projekcijas un ēnas organizēja plašo izstādes zāles platību ar augstu velvētajiem griestiem. Mērogu saspēle un vizuālā dinamika uzbūra spēcīgu, vienotu ekspozīcijas tēlu," komentē mākslas zinātniece Daina Auziņa.

Savukārt Ieva Epnere nominēta par videodarbu "Piramīdas četras versijas" izstādē "Paradīze jaunam cilvēkam" laikmetīgās mākslas centrā "kim?" (15.08.–27.09.2015).

Nominācijas pamatojums: "Ievas Epneres izstāde atspoguļoja, cik dažādos veidos nesenā padomiskā pagātne var būt klātesoša šodienā. Māksliniecei bija ļoti pateicīgs izejmateriāls – pamesta bijusī padomju ogļrūpniecības pilsēta Piramīda, kas patiesībā atrodas Norvēģijai piederošā salā un kurā teju divdesmit gadus laiks ir iekonservējies.

Aktuālajā mākslā man kā skatītājai pietrūkst spēcīgu stāstu, un šajā izstādē tas bija risināts gan caur dokumentālu, gan vizuāli telpisku pieeju, arhitektoniskām un instalācijas formām. Vienlaikus tā bija arī vēstījuma radīšana ar fantāzijas palīdzību – aicinot skatītāju daudz vairāk iztēloties nekā ieraudzīt," pauž savu viedokli mākslas kritiķe Ieva Astahovska.

"Dokumentālā videodarba "Piramīdas četras versijas" varoņi izstāsta, ka šajā zemes nostūrī, kurā laiks ir apstājies un mūsdienu pārsātinātā pasaule nav ielauzusies, viņi var justies vienoti ar dabu, savā veidā – būt laimīgi," piebilst darba grupas vadītāja Elita Ansone.

Ieva Epnere. Fragments no videodarba "Piramīdas četras versijas". Foto: Ansis Starks

Kopumā eksperti šajā periodā nominācijām izvirzīja 9 vizuālās mākslas notikumus, to skaitā: Miķeļa Fišera instalāciju "Kalnā kāpējs" Baltijas un Ziemeļeiropas laikmetīgās mākslas izstādē "Tālas noskaņas zilā vakarā" mākslas festivāla "Cēsis 2015" ietvaros (03.07.–09.08.2015); Gļeba Panteļejeva izstādi "Latgales rapsodija" galerijā "Māksla XO" (27.08.–22.09.2015); Ievas Kraules īsstāstu kolekciju "Arkādija", kas izdota 2015. gadā "Rupert" izglītības programmas ietvaros; Jāņa Borga lasījums Arkādijas parkā 7. augustā; eksponēts arī 12. Baltijas triennālē Viļņā sadarbībā ar Kasparu Groševu; Brigitas Zelčas-Aispures un Aijas Baumanes izstādi "Tīkama kultūra" Kaņepes Kultūras centrā (20.08.–02.09.2015); Kristas Dzudzilo videodarbu "Skaidrība" fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā (20.–30.08.2015); Vladimira Svetlova dokumentālu mūziklu "Atklāsmes fantomi" laikmetīgās mākslas festivālā "Survival K(n)it 7" (04.09.–20.09.2015).

Laika posmā no 2014. gada 8. decembra līdz 2016. gada decembrim Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupā darbojas: Elita Ansone, Inga Šteimane, Vilnis Vējš, Jānis Taurens, Aiga Dzalbe, Daina Auziņa un Ieva Astahovska. Purvīša balvas konkursu vizuālajā mākslā organizē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar muzeja patronu SIA "Alfor".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!