Z. A. Meierovica lomas atveidotājs Andris Gindra
 
Aktualitātes
02.08.2017

Publiskotas pirmās ainas no topošās spēlfilmas par Z. A. Meierovicu

Komentē
1

Topošās spēlfilmas "Zigfrīds Meierovics. Filma, kuras nebija" komanda publiskojusi pirmās uzņemtās ainas un ieskatu filmēšanas aizkulisēs, kā arī uzsākusi kampaņu platformā "Projektu banka", lai savāktu nepieciešamo finansējumu filmas pabeigšanai.

Filmas veidotāju komandā darbojas režisors Tālivaldis Margēvičs, operators Aleksandrs Grebņevs ("Ģimenes lietas", "Izlaiduma gads", u.c.), pieredzējusī montāžas režisore Gunta Ikere u.c. Latvijā zināmi kino speciālisti, savukārt filmas inscenējumos galvenajās lomās darbojas latviešu aktieri Andris Gindra, Agnese Cīrule, Ģirts Liuziniks u.c.

"Zigfrīds Meierovics. Filma, kuras nebija" ir filma par filmu, kas nav tapusi jau simts gadu garumā. Jau kopš pirmās brīvvalsts laikiem četri dažādi režisori strādājuši pie kino projektiem, kas attēlotu kādreizējā Latvijas ministru prezidenta un pirmā ārlietu ministra Z. A. Meierovica dzīvi un darbu, bet visi šie projekti finansiālu vai ideoloģisku apsvērumu rezultātā apturēti. Režisors un Latvijas dokumentālā kino vecmeistars Tālivaldis Margēvičs ("Šķērsiela", "Sieviete, kura gaida"), pie savas Z. A. Meierovica kinoportreta versijas sācis strādāt jau pirms divdesmit gadiem. Šo gadu laikā Margēvičs skrupulozi izpētījis teju katru Meierovica dzīves detaļu, vācot fotogrāfijas, arhīvu materiālus un liecības par tautas mīlēto ministru, kurš gāja bojā neviennozīmīgos apstākļos.

Kristīnes Bakmanes lomas atveidotāja Agnese Cīrule

Tomēr filmas pabeigšanai nepieciešams papildu finansiāls atbalsts – tās veidotāji raksta: "2017. gadā filma ir tuvāk pabeigšanai nekā jebkad iepriekš – tā iekļauta Latvijas Simtgades projektu starpā un saņēmusi daļu finansējuma no Valsts Kultūrkapitāla fonda. Diemžēl saņemtais finansējums ir neliels, tāpēc filmas kvalitatīvai izstrādei ļoti nepieciešama sabiedrības iesaiste. Lai filma būtu saistoša ne tikai šauram vēstures entuziastu un Z. A. Meierovica darbības pārzinātāju lokam, bet arī tūkstošu skatītāju auditorijai kinoteātros, TV ekrānos un Latvijas skolās, papildus arhīvu izpētei filmas veidotāji ir iecerējuši inscenēt arī divas ainas, kas bijušas izšķirošas Zigfrīda Annas Meierovica mūžā. Pirmā no tām – aina, kurā Z.A. Meierovics, tobrīd kaismīgs Latvijas brīvības cīnītājs, nejauši nonāk vienā vilciena kupejā ar latviešu izcelsmes Padomju aģentiem, kas, kā izrādās, brauc uz Maskavu atbrīvoties no... Zigfrīda Annas Meierovica. Otrā – Meierovicam liktenīgās autoavārijas aina. Abu ainu pienācīgai realizēšanai nepieciešams kvalitatīvs tehnoloģiskais nodrošinājums. Nozīmīga ir unikālās 20. gadu vides iedzīvināšana – tam nepieciešami autentiski, tāpēc dārgi tērpi, rekvizīti un filmēšanas lokācijas."

Pulkveža Pētera Radziņa atveidotājs Ģirts Liuzniks

Filmas veidotāji lūdz sabiedrības atbalstu filmas tapšanā, lai pabeigtu divus svarīgus filmas veidošanas etapus. Finansējums nepieciešams, lai meklētu informāciju par Z.A. Meierovica darbību Itālijas, Francijas, Lielbritānijas un Krievijas arhīvos, kur glabājas vēl neizpētītas ziņas par pirmā Latvijas ārlietu ministra ārzemju vizītēm, kā arī lai inscenētu divas īpašās ainas, kas bijušas liktenīgas valstsvīra dzīvē. Kopējā summa, ko projekta veidotāji cer savākt ar "Projektu bankas" ziedotāju palīdzību, ir 3000 eiro. Pašlaik savāktā summa ir 275 eiro.

Filmas veidotāji būs pateicīgi par jebkāda apmēra ziedojumu projekta pabeigšanai. Papildus apziņai, ka ziedojums veicina Latvijas rašanās perioda vēstures izpētes un popularizēšanas darbu, filmas atbalstītāji saņems arī vērtīgas atlīdzības – to skaitā ir ielūgumi uz filmas pirmizrādi un sekojošajām svinībām, ekskursija kopā ar filmas režisoru pa Z. A. Meierovica dzīvē svarīgām vietām, filmā redzamie rekvizīti un pat privāts filmas seanss 40 personām.

Filmai iespējams ziedot šeit. Filmas jaunumiem iespējams sekot feisbukā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!