Kadrs no filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", Olita – Baiba Indriksone
 
Aktualitātes
22.06.2017

Portāla "Filmas.lv" krājumu papildina "Ceplis" un "Limuzīns Jāņu nakts krāsā"

Komentē
0

Nacionālais kino centrs portālā "Filmas.lv" ievietojis "drošības komplektu" lietainu Līgo svētku glābšanai – sadaļā "Latvijas filmas tiešsaistē" var noskatīties vasarīgu spēlfilmu komplektu ar atjaunoto Rolanda Kalniņa "Cepli" (1972) priekšgalā.

Nacionālā kino centra portālā "Filmas.lv" bez maksas skatāmas vairāk nekā 100 latviešu kinolentes. Sagaidot Jāņus, tām pievienojušās trīs klasiskas spēlfilmas, divas no tām jau restaurētas. Pirms mēneša, sākot svinēt izcilā režisora Rolanda Kalniņa 95 gadu jubileju, kinoteātra pirmizrādi piedzīvoja "Studijā Lokomotīve" atjaunotā spēlfilma "Ceplis" (1972), savukārt filma, ar kuru 2008. gadā sākās Nacionālā kino centra filmu restaurācijas programma un kura tagad skatāma arī tiešsaistē, ir Jāņa Streiča "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" (1981). Trešā šogad no jauna ievietotā "vasaras filma" ir vienīgā spēlfilma, kuru uzņēmis janvārī mūžībā aizgājušais režisors dokumentālists Uldis Brauns (1932–2017), – "Motociklu vasara" (1975).

Kadrs no filmas

Ja svētku brīvdienās atrodas daudz vairāk laika, ko veltīt Latvijas filmām, vasarīgu noskaņu var smelties arī portāla līdzšinējā piedāvājumā – tur pieejama, piemēram, Vara Braslas un Gunāra Cilinska atjaunotā melodrāma "Ezera sonāte" (1976), Gunāra Pieša atjaunotais "Sprīdītis" (1985), Viestura Kairiša īsfilma "Kāzas" (2000), kas netieši balstīta Raiņa "Spēlēju, dancoju" motīvos; Lailas Pakalniņas "Ķīlnieks" (2006) ar Dziesmusvētkiem lidostā; Gata Šmita "Seržanta Lapiņa atgriešanās" (2010) ar Jaunā Rīgas teātra aktieru izlasi un citas spožas filmas, arī dokumentālais kino un animācija – 30 dažādu gadu un dažādu režisoru filmiņas mazajiem skatītājiem.

Kadrs no filmas

Filmas sadaļā "Latvijas filmas tiešsaistē" ir iespējams skatīties jebkurā laikā jebkur Latvijas teritorijā ne tikai datora pārlūkprogrammās, bet arī izmantojot viedtālruņus un planšetdatorus ar jaunākajām iOS un Android operētājsistēmu versijām.

Portāls "Filmas.lv" ir Latvijas filmu nozares plašākā datu bāze, kas kopš 2006. gada veidota sadarbībā ar Rīgas Kino muzeju, – tur pieejama kataloga informācija par vairāk nekā 2600 Latvijā uzņemtām filmām, sākot ar 1920. gadu. Portāls tapis pēc Kultūras ministrijas iniciatīvas ar Eiropas Savienības atbalstu, tā izveidē sadarbojas Nacionālais kino centrs un Kultūras informācijas sistēmu centrs, kas nodrošina portāla tehnisko darbību.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!