Sāra Koberna un Lorenss Braunlijs Sietlas operas izrādē "Grāfs Orī"
 
Notikums
11.07.2017

Pirmoreiz Latvijā uzstāsies pasaulē vadošie "bel canto" solisti Braunlijs un Koberna

Komentē
1

16. jūlijā Dzintaru koncertzālē pirmo reizi Latvijā klausītāji varēs novērtēt pasaulē vadošo "bel canto" solistu – tenora Lorensa Braunlija un soprāna Sāras Kobernas – priekšnesumu, informē "Andreja Žagara fonda" vadītājs Andrejs Žagars.

"Es esmu drošs, ka abi solisti pārsteigs mūsu klausītājus ar izcilu meistarīgu un izjustu dziedājumu, jo viņu izpildījumā varēsim dzirdēt spilgtāko "bel canto" komponistu – Doniceti, Rosīni un Vinčenco Bellīni – ārijas," saka Žagars.  Braunlijs un Koberna kopā ar simfonisko orķestri Konstantīna Orbeljana vadībā Jūrmalā uzstāsies fonda "Baltijas muzikālās sezonas" koncertu programmas ietvaros.

Abi mākslinieki jau iepriekš uzstājušies uz vienas skatuves. Pērn viņi demonstrēja spilgtu vokālo un dramatisko sniegumu Sietlas operas izrādē "Grāfs Orī". Kritiķi vērtēja, ka Braunlijs, kuru "International Opera Awards" ir izvirzījusi Gada solista titulam 2017, spēj sasniegt augstu reģistru ar tādu tonālu precizitāti un skaistumu, kas klausītājiem sniedz patiesu baudījumu. Savukārt Kobernas augsto koloratūru "Seattle Times" raksturoja kā patiesi žilbinošu, piebilstot, ka viņas tembrs kļuvis bagātīgāks un siltāks.

Kritiķi atzinīgi novērtējuši Lorensa Braunlija sniegumu titullomā laikmetīgajā izrādē "Yardbird", kas stāsta par izcilo ASV džeza saksofonistu un komponistu Čārlzu Pārkeru, ko atveido Braunlijs. Ietekmīgā britu medija "The Independent" mūzikas apskatnieki pašu operu nodēvēja par drosmīgu eksperimentu, uzsverot, ka tieši Braunlija harizmātiskais dziedājums pārliecinoši saturēja kopā visu vēstījumu.

Starptautisku atpazīstamību Braunlijs ieguva ar lomām Džoakīno Rosīni operās "Seviļas bārddzinis", "Itāliete Alžīrā", "Ceļojums uz Reimsu" un "Armīda".

Sāra Koberna ir uzstājusies uz ASV lielākajām operas skatuvēm, kā arī ieguvusi Eiropas mūzikas pazinēju simpātijas. Kobernas karjera aizsākās vēl 2001. gadā, savukārt 2009. gadā viņa ieguva ASV Gada jaunā mākslinieka titulu par Astērijas lomu vienā no baroka laika komponista Georga Frīdriha Hendeļa ievērojamākajām operām "Tamerlans". Toreiz Koberna dziedāja kopā ar pasaulslaveno tenoru Plasido Domingo.

"Washington Post" nodevēja Kobernas dziedājumu izrādē, kura stāsta par traģisku mīlestību, nodevību, naidu un atriebību, "par vienīgo spilgto krāsu tumšajā stāstā". Soprāna dziedājums bija vienlaikus gan viegls, gan intensīvs, savukārt "Kobernas duets ar skatuves partneri lika laikam apstāties," tā "Washington Post" autore Anne Midžete (Anne Midgette). "Kritiķi slavē Kobernu ne tikai par viņas zeltaino balss tembru un apbrīnojamo koloratūras tehniku, bet arī par tēlojumu un izjusto dziedājumu, kas aizved skatītājus viņas tēlu pasaulē," piebilda Žagars.

2015. gadā Koberna debitēja Džuljetas lomā operā "Romeo un Džuljeta" Talsas operā, savā dzimtajā Oklahomas štatā. Kritiķi īpaši izcēla to, ka soliste pilnībā iejutusies savā lomā – tēlojums, ekspresija, vokālais izpildījums. "Koberna bija ļoti pārliecinoša pusaugu Džuljeta, sākot no pirmās ainas līdz pat pēdējai," raksta "Tulsa World" kritiķis Džeims D. Vatss (James D. Watts). Piebilstot, ka Džuljetas āriju "Je veux vivre" soliste izpilda ar tik lielu vieglumu un tempu, kas radīja bezrūpības un jauneklības sajūtu. Tikmēr, klausoties "indes" āriju "Dieu! Quel frisson court dans les veines!", skatītāji varēja izjust visu emociju gammu, kas ir pārņēmušas Džuljetu, – mīlestību un kaisli, pienākumu un bailes, cerību un izmisumu," tā Vatss.

Starp citām ievērojamām Kobernas lomām ir arī princese Ju Jaņa ķīniešu komponista Taņa Duņa izrādē "Pirmais Imperators" Metropolitēna operā, Kitijas loma Deivida Karlsona "Annā Kareņinā" Floridas operā, Lučija Gaetāno Doniceti operā "Lucia di Lammermoor", Džilda Džuzepes Verdi operā "Rigoleto", Rozīna Džoakīno Rosīni operā "Seviļas bārddzinis" u.c.

Biļetes uz "Baltijas muzikālo sezonu" koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā. Biļešu cena no 15 līdz 75 eiro. Vairāk informācijas un biļetes šeit.

"Baltijas muzikālo sezonu" programmu šogad 3. jūnijā atklāja diriģenta Rikardo Muti un Luidži Kerubīni orķestra koncertu, bet 1. un 2. jūlijā turpināja klavieru virtuozs Deniss Macujevs. Vasaras laikā Baltijas Muzikālo Sezonu koncertos uzstāsies operdziedātājas Elīna Garanča un Hibla Gerzmava, Kristīne Opolais un Pāvels Černohs, vijolnieks Džošua Bells un trompetists Kriss Boti.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!