Mišels Fuko
 
Aktualitātes
13.02.2018

Pirmoreiz izdota Fuko "Seksualitātes vēstures" ceturtā daļa

Komentē
0

Francijā 34 gadus pēc autora nāves iznākusi Mišela Fuko grāmata "Miesas grēksūdzes", kurā filozofs pievēršas seksualitātei agrīno kristiešu vidū, vēsta "The Guardian".

Grāmata ir daļa no Fuko zināmākā darba "Seksualitātes vēsture", kurā pētīta seksualitātes loma rietumu civilizācijā no senajiem grieķiem līdz mūsdienām un ko veido trīs daļas: "Zinātgriba", "Baudu lietojums" un "Pašrūpe" (latviski izdotas no 2000. līdz 2003. gadam Irēnas Auziņas tulkojumā apgādā "Zvaigzne ABC"). Pēdējo daļu Fuko nepabeidza, jo 1984. gadā mira.

Grāmata "Miesas grēksūdzes" veidota, apkopojot Fuko ar roku un rakstāmmašīnu rakstītus darba manuskriptus, par spīti tam, ka pats Fuko savā testamentā norādījis, ka nevēlas, lai viņa manuskripti tiktu publiskoti pēc nāves.

Kā norāda Varvikas Universitātes profesors Stjarts Eldens, grāmatu veido trīs daļas: "Pirmā pievēršas tam, kā antīkajā pasaulē pazīstamo afrodīzija jēdzienu (ko mēs varētu saprast kā baudu) nomainīja kristīgais priekšstats par miesu. Šī pārmaiņa veidojusi arī mūsdienu izpratni par seksualitāti. Otrā un trešā daļa pievēršas jaunavībai un laulībai. Tie ir divi stāvokļi, kas rūp baznīctēviem – mūks un precēts vīrs. Grāmata ir sarakstīta askētiskas teksta analīzes stilā, un tajā nav tās daiļrunības, kas raksturo citus viņa darbus."

Daudzējādā ziņā "Miesas grēksūdze" ir "atslēga, lai izprastu visu "Seksualitātes vēstures" sēriju", norāda Eldens. "Sākotnējais sērijas nosaukums bija "Miesa un ķermenis". Fuko sarakstīja lielu daļu no teksta zem šī nosaukuma, taču darba gaitā saprata, ka daudzas kristīgajā tradīcijā būtiskas tēmas ietiecas daudz senākos laikos. Tāpēc pagājušā gadsimta 70. gadu beigās un 80. gadu sākumā viņš pievērsās arvien senāku vēstures materiālu pētniecībai. Tikko izdotā grāmata ir šo pētījumu rezultāts."

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!