Aktualitātes
06.03.2017

Pirmo reizi pasniegta neatkarīgā pilsētvides balva "Rīgas Metrs"

Komentē
0

Sestdien, 4. martā, Kaņepes Kultūras centrā notika pirmā neatkarīgās radošo pilsētvides, urbānās pētniecības un tūrisma procesu balvas-etalona "Rīgas Metrs" pasniegšanas ceremonija.

Balvu-etalonu šajā pavasarī dibināja radošo pilsētvides stāstu un tūrisma risinājumu kompānija "Mantra" un Mārtiņš Eņģelis. Tā tiek pasniegta procesiem, kas pilsētā atklāj, rada, rāda vai pierāda stāstus ar nozīmi, motivējot un kopjot produktīvu augsni jauniem projektiem. Etalonam tika nominēti tie aizgājušā gada procesi, kuru mērķis bijis izteikti spilgti un atbildīgi savienot pilsētu ar pilsētnieku un atstāt nozīmīgu nospiedumu ar vienu mugurkaulu – mūsdienu Rīga, tās apskate, izpēte, attīstība, atdzīvināšana, kritika, svaigas izpausmes pagātnei, šodienai, rītdienai. Etalonam netika nominēti identiski procesi, kas iesākušies jau iepriekšējos gados, tomēr šajā gadā nav pacēluši savu latiņu vēl augstāk, lai ierakstītos starp jaunpienācējiem.

Īpaši izveidota, starpdisciplināra žūrija janvāra beigās atlasīja iepriekšējā gada kopējos sasniegumus un, individuāli izvirzot savu favorītu sarakstu, vienojās par septiņiem galvenajiem laureātiem, kā arī vairākām specbalvām ("Ofšors jeb Vislatvijas balva", "Mūža ieguldījums", "Antibalva"). Žūrijas sastāvā bija arhitekts, Rīgas pilsētas arhitekta biroja projektu vadītājs Aleksandrs Feļtins, tūrisma industrijas pārstāvis Mārcis Kalniņš, pilsētvides aktīvists, "Free Riga" līdzdibinātājs Mārcis Rubenis, Jaunā Rīgas teātra institūta direktore Gundega Laiviņa un pilsētvides stāstu risinājumu kompānijas "Mantra" radītājs un vadītājs Mārtiņš Eņģelis. Tikmēr notika arī sabiedrības balsojums, kur par visiem nominētajiem projektiem divu nedēļu laikā balsi atdeva gandrīz pustūkstotis cilvēku.

4. martā Kaņepes Kultūras centrā, visiem nominētajiem klātesot, tika noskaidroti pirmās balvas laureāti, kā arī pasniegtas vairākas simpātiju balvas un paziņots sabiedrības balsojuma uzvarētājs. Līdz ar simbolisku viena metra lineālu 2016. gadā "Rīgas Metra" specbalvas ieguva:

"Mūža ieguldījums" – Lilita Eglīte, raidījums "Ielas garumā"

"Ofšors (Latvijas etalons)" – Ruckas Mākslas un rezidenču centrs

Sabiedrības balsojums – aktīvistu grupa "Lielo Kapu draugi"

"Rīgas Metrs" septiņi fināla laureāti:

Aktīvistu grupa "Lielo Kapu draugi"

Daugavgrīvas cietoksnis (Sandra Jakušonoka)

Izstāde "Ubāna Pārdaugava"

Lastādija

"Pilsētacilvēkiem.lv"

Reinholda Šmēlinga konference 2016

Žaņa Lipkes memoriāls (Lolita Tomsone)

"Antibalvu" jeb saliektu lineālu ieguva Rīgas domes Satiksmes departaments par Barona ielas būvdarbiem un gājēju, velobraucēju, autobraucēju, iebraucēju tiesību neievērošanu, nelikumīgu, nekvalitatīvu, bezatbildīgu būvniecību un pilsētas attīstības mēģinājumiem, ko neviens vien ir nodēvējis par vispārēju inteliģences trūkumu pilsētvides plānošanā.

Visbeidzot, simpātiju balvas pasniedza biedrība "Ascendum" un sarunu festivāls "Lampa". Šogad to dubultā ieguva festivāls "Komēta".

Ceremonija tika straumēta "Rīgas Metrs" "Facebook" lapā un šobrīd ir pieejama videoformātā apskatei jebkurā laikā.

"Rīgas Metra" misija pilsētvidē: kalpot kā atskaites skalai, pārstāvot vērtību kopu kā mērķi, uz ko projektiem tiekties, pie kā pieturēties; veicināt jaunu atbildīgu, ilgtspējīgu, vērtīgu ideju rašanos un realizāciju; kalpot kā ruporam, ne tikai vēl vairāk izceļot nozīmīgo, bet arī atklājot to nezinātājiem un aizsargājot nezināmā nozīmīgumu; izcelt un sumināt vērtīgus procesus, lepojoties ar veicēju padarīto un motivējot nezaudēt ticību nākotnes idejām; veicināt stipru, inteliģentu, starpdisciplināru un draudzīgu tīklošanos starp radošajām industrijām, iniciatīvām un aktīvistiem pilsētā; kalpot kā respektējamam brīdinājuma signālam tiem procesiem, kas kaitē un kas grauj pilsētvides norises.

Radošo pilsētvides stāstu un tūrisma risinājumu kompānija "Mantra" (Mārtiņš Eņģelis) organizē, rada un producē gan ar tūrismu, arhitektūru, pilsētvidi un mākslu, gan ar vēsturi saistītu saturu, seminārus, notikumus, tūres, tekstus un akcijas.

"Rīgas Metrs" organizētāji vēlas teikt paldies atbalstītājiem – Kaņepes Kultūras centram, Valmiermuižas alus darītavai, Mazajai Kaņepei, SIA "Geka", informatīvajam atbalstītājam "TvNet", kā arī biedrībai "Ascendum" un sarunu festivālam "Lampa" un it īpaši mūziķiem Hamidrezam Rahbaralamam, Tomam Rudzinskim un Edgaram Cīrulim.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!