Aktualitātes
17.05.2017

Pētījums: valoda, kuru izmantojam, var mainīt mūsu laika uztveri

Komentē
0

Jauns pētījums atklāj, ka cilvēka uztverē laiks var plūst ātrāk vai lēnāk atkarībā no tā, kā par laiku runā viņa dzimtajā valodā, vēsta portāls "ScienceAlert.com".

Angļu valodā var runāt par "garu" dienu (long day), savukārt grieķu valodā – par "pilnu dienu". Zinātnieki apgalvo, ka šādas nelielas atšķirības maina mūsu laika plūduma uztveri.

Pētnieku grupa no Stelenbošas Universitātes (Dienvidāfrikas Republika) un Lankasteras Universitātes (Lielbritānija) uzskata, ka viņu darbs arī parāda, kā bilingvisms rosina smadzenes domāt jaunos veidos. "Valoda var iejaukties mūsu uztverē un likt laiku uztvert lingvistiski specifiskā veidā," saka pētnieks Panoss Atanasopouloss no Lankasteras Universitātes.

Vienā no eksperimentiem 40 spāņu un 40 zviedru valodā runājošajiem dalībniekiem demonstrēja datoranimācijas ar lēni augošu līniju. Visu animāciju ilgums bija trīs sekundes, bet līnija dažādās animācijās izstiepās dažādā garumā. Pētnieki prognozēja, ka zviedriem, kuru valodā par laiku runā distances jēdzienos, būs grūtāk precīzi noteikt animāciju ilgumu, un viņu tēze apstiprinājās.

Savukārt spāniski runājošie, kuru dzimtajā valodā par laiku runā apjoma jēdzienos (kā par "mazu" pārtraukumu, nevis "īsu" pārtraukumu), vieglāk spēja apzināties, ka katru reizi ir pagājušas trīs sekundes neatkarīgi no tā, cik gara līnija izstiepās. "Zviedru valodā runājošie sliecās domāt, ka garākām līnijām vajadzēja vairāk laika, lai izstieptos," viens no pētniekiem skaidro. "Spāniski runājošos tas nesamulsināja. Viņi domāja, ka neatkarīgi no tā, cik gara izaug līnija, tās augšana aizņem vienādu laiku."

Citā eksperimentā dalībniekiem rādīja animācijas ar trauku, kas lēnām piepildās. Animāciju ilgums bija vienāds, taču atšķīrās trauku pilnums. Šajā eksperimentā spāņu valodā runājošajiem bija lielākas grūtības pareizi noteikt, cik laika pagājis.

Interesanti, ka gadījumos, kad pirms eksperimenta netika attiecīgajā valodā uzdots jautājums par laika ilgumu, brīvprātīgie daudz precīzāk spēja noteikt, cik laika ir pagājis.

Lai iegūtu dziļāku ieskatu notiekošajā, par pētījuma dalībniekiem tika uzaicināti arī 74 bilingvāli spāņu un zviedru valodas zinātāji, kuriem nodemonstrēja līdzīgas animācijas. Iegūtie rezultāti bija tādi paši. Kad pētījuma dalībniekus instruēja zviedriski, brīvprātīgajiem bija sarežģītāk noteikt līniju animāciju ilgumu. Kad viņus instruēja spāniski, laika uztveri biežāk mainīja animācijas ar trauku.

Jāpiebilst, ka atšķirības gan nebija lielas: pētnieki apgalvo, ka lingvistiskais aspekts spriedumos iejaucās tikai grūti nosakāmos gadījumos, proti, kad līniju garumi nebija sevišķi gari vai īsi vai kad trauks nebija pilnīgi tukšs vai piepildīts līdz galam.

Pētnieku komanda pieļauj, ka gadījumā, ja esam uzauguši valodas telpā, kur "garāks" nozīmē ilgāku laiku ("gara diena"), tad smadzenes automātiski pieņem, ka vajag vairāk laika, lai uzzīmētu garāku līniju. "Mēs domājam, ka tas ir pieredzes aizspriedums, kas radies no tā, ka, kustoties telpā, lielāka distance prasa vairāk laika," apgalvo Atanasopouloss. "Pat zīdaiņi, kuri vēl neprot runāt, šķietami saista fizisku garumu ar temporālu ilgumu. Tas varētu būt iedzimts vai kaut kas tāds, ko mēs iemācāmies caur pieredzi, kustoties telpā."

Eksperimenta rezultāti ļauj uzskatīt, ka spēja runāt vairāk nekā vienā valodā uzlabo atsevišķu smadzeņu spēju darbību – šajā gadījumā ļaujot mums uztvert laiku divos dažādos veidos. "Iemācoties jaunu valodu, iegūsti pieeju tādām uztveres dimensijām, par kurām iepriekš pat nezināji," skaidro pētnieks. Viņš piebilst, ka tas, kā bilingvāli cilvēki spēja mainīt savas domāšanas veidu, parāda valodas būtisko ietekmi uz mūsu smadzenēm: "Valoda spēj iejaukties mūsu sajūtās, tostarp emocijās, vizuālajā uztverē un, kā tagad izrādās, mūsu laika izjūtā."

Pētījums ir publicēts žurnālā "Journal of Experimental Psychology: General".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!