Kadrs no filmas
 
Aktualitātes
14.09.2017

Parīzē pirmizrādi piedzīvojusi Aika Karapetjana jaunākā filma "Pirmdzimtais"

Komentē
0

Aika Karapetjana jaunākā pilnmetrāžas filma – psiholoģiskais trilleris "Pirmdzimtais", kas tapis "Studijā Lokomotīve" – piedzīvojis pasaules pirmizrādi žanra filmu festivālā "L'Étrange" Parīzē. Pēc kārtas jau divdesmit trešais festivāls "L'Étrange", kas notiek no 6. līdz 17. septembrim, ir nozīmīgākais žanra filmu festivāls Francijā un viens no svarīgākajiem šāda veida festivāliem pasaulē.

Režisoram Aikam Karapetjanam šī pirmizrāde ir īpaša, personīga pieredze: "Piecpadsmit gadu vecumā es nolēmu kļūt par režisoru, un viens no iemesliem šādam lēmumam bija franču jaunā viļņa filmas, ko tolaik skatījos, – tās atstāja uz mani neizdzēšamu iespaidu; es sapņoju, ka varbūt kādu no manām filmām reiz rādīs Francijā. Vēlāk studēju Parīzē, "Académie Internationale des Arts ESEC", un tāpēc man pirmizrāde šajā pilsētā ir sevišķs notikums – Parīzei ir ļoti īpaša vieta manā personīgajā kino kartē."

Pēc pirmizrādes Parīzē "Pirmdzimtais" turpinās savu ceļu pa festivāliem – īsi pirms Latvijas pirmizrādes gaidāma arī filmas Amerikas pirmizrāde "Fantastic Cinema Festival" Ostinā, Teksasā; festivāls notiks no 21. līdz 28. septembrim un ir lielākais žanra filmu festivāls ASV. Savulaik ASV pirmizrādes tajā piedzīvojušas vairākas slavenas žanra parādības, piemēram, Mela Gibsona "Apokalipse" ("Apocalypto"), Paula T. Andersona "Plūdīs asinis"  ("There Will Be Blood"), un šajā festivālā demonstrēts arī Aika Karapetjana mazbudžeta eksperiments "M.O.Ž.". Kā teikts festivāla mājas lapā: "2014. gadā Karapetjans spoži pieteica sevi ar izsmalcināti brutālo šausmu filmu "M.O.Ž.", kuras vibrējošā, estētiski izsmalcinātā, vietām šokējoši vardarbīgā spriedze demonstrēja savdabīgu, unikālu režisora rokrakstu. Filma iezīmēja Karapetjanu kā autoru, kura radošajai darbībai vērts sekot, un ne velti – viņa jaunākā filma, Pirmdzimtais, aizved mūs jau nākamajā līmenī, slīpējot autora rokrakstu un izteiksmes formu. Šoreiz tā pēta vīrieša priekšstatus par vīrišķību un vīrišķīgu rīcību, bet daudzslāņainais stāsts no salīdzinoši vienkāršiem motīviem strauji savērpjas sarežģītās psiholoģiska trillera virāžās."

Filmas "Pirmdzimtais" Latvijas pirmizrāde notiks 26. septembrī, bet kinoteātros visā Latvijā filma būs skatāma no 29. septembra.  Filmas stāsts – pēc naksnīgas aplaupīšanas uz ielas pusmūža arhitekta Franča mierīgā dzīve sagriežas kājām gaisā. Gribēdams sievai pierādīt, ka spēj rīkoties vīrišķīgi, viņš dodas nokārtot rēķinus ar varmāku, un situācija kļūst nekontrolējama. Ar laiku galvenais varonis sāk saskatīt sakarības starp uzbrucēju un sievas pēkšņo grūtniecību, turklāt jaunās ģimenes idilli izjauc noslēpumains šantāžists, kurš mēģina Franci piespiest izdarīt noziegumu. Iedomas un realitāte savijas spriedzes pilnu notikumu virknē, kas noved pie negaidītām sekām.

Galvenās lomas filmā atveido pazīstamie aktieri Kaspars Znotiņš, Maija Doveika un Kaspars Zāle. Filmas producents ir Roberts Vinovskis, režisors un scenārists – Aiks Karapetjans, operators Jānis Eglītis, komponists – Andris Dzenītis, mākslinieks – Aivars Žukovskis.

Aiks Karapetjans ir viens no savas paaudzes talantīgākajiem režisoriem. Ieguvis maģistra grādu Latvijas Kultūras akadēmijā kinorežijas specialitātē, studijas turpinājis Parīzes kinoskolā ESEC. "Pirmdzimtais" ir Aika trešā spēlfilma un trešā sadarbība ar "Studiju Lokomotīve", producentu Robertu Vinovski un operatoru Jāni Eglīti. Debijas spēlfilmas "Cilvēki tur" pirmizrāde notika prestižajā Karlovi Varu starptautiskajā kinofestivālā 2012. gadā, režisora nākamā spēlfilma, šausmu žanra darbs "M.O.Ž.", tika izrādīts svarīgākajos žanra filmu festivālos Kanādā un ASV, vēlāk arī daudzos nozīmīgos Eiropas festivālos, turklāt nonāca kinoteātru repertuārā ASV.

Paralēli darbam kino režisors ir iestudējis arī publikas un kritiķu augsti novērtētas operas un teātra izrādes – piemēram, "Seviļas bārddzinis" saņēma "Latvijas Gāzes" Gada balvu operai kā 2010./2011. gada sezonas labākais jauniestudējums. 2013. gadā Karapetjans iestudēja Šekspīra "Venēcijas tirgotāju" Nacionālajā teātrī, 2016. gadā – operu "Fausts", kas saņēmusi Lielo mūzikas balvu un nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai. Pašlaik režisors strādā pie operas "Karmena" iestudējuma Francijā, Monpeljē operā, tās pirmizrāde paredzēta 2018. gada 16. martā.

"Studija Lokomotīve" ir starp aktīvākajām filmu studijām Baltijā ar atzīstamu kvalitāti – visas filmas, kas pēdējos gados tapušas studijā un sadarbībā ar partneriem Lietuvā un Igaunijā, starptautiskās pirmizrādes piedzīvojušas respektablos kino festivālos. Šobrīd "Studijā Lokomotīve" norit darbs pie divām pilnmetrāžas animācijas filmām, un viena no tām ir leģendārās latviešu režisores Rozes Stiebras filma "Saule brauca debesīs" – tā top programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" ietvaros. Savukārt ar filmu "Mans laulību projekts" turpinās studijas veiksmīgā sadarbība ar Ņujorkā dzīvojošo režisori Signi Baumani; iepriekšējās sadarbības rezultāts bija pilnmetrāžas animācija "Akmeņi manās kabatās", ko Latvija nominēja ASV kinoakadēmijas balvai, filma saņēma lieliskas kritiķu atsauksmes, bet režisore – Latvijas Kultūras ministrijas Izcilības balvu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!