Sieviešu solidaritātes gājiens 8. martā. Foto: Anna Andersone
 
Aktualitātes
13.03.2018

Pārcelts pikets pret aizliegumu nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas

Komentē
1

7. martā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija nolēma atkārtoti apspriest aizliegumu nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas, tāpēc Saeimā 15. martā šos grozījumus neizskatīs. Līdz ar to arī ieplānotais pikets no 15. marta pārcelts uz nenoteiktu laiku – visticamāk aprīļa dienu, kad grozījumi tiks izskatīti, ziņo piketa rīkotāji.

Atgādinām – 2016. gada 16. jūnijā grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā sabiedrības spiediena (ieskaitot mūsu vairākkārtējos piketus un cita veida protestus) sniedza atpakaļ komisijai un pagarināja priekšlikumu iesniegšanas termiņus. Tomēr 2017. gada 12. decembrī komisijas deputāti neatbalstīja ne E. Smiltēna, ne Veselības ministrijas, ne Labklājības ministrijas priekšlikumus, kas atceltu paredzamo aizliegumu.

Sociālo un darba lietu komisija paredzēja virzīt grozījumus atkal izskatīšanai Saeimā 15. martā, tomēr nezināmu iemeslu dēļ pārdomāja un, spriežot pēc likumprojekta referenta V. Orlova (Saskaņa) izteikumiem LETA, aizliegumu nedzemdējušām sievietēm dzemdēt atkal plānots apspriest ar mediķiem. Tāpat arī skaidros problēmas ar vienotā dzimumšūnu donoru reģistra izveidi. Komisija to plānojusi darīt marta beigās, tātad grozījumi ātrāk par aprīli Saeimā nenonāks.

Pēc piketa organizētāju rīcībā esošās informācijas Veselības ministrija bija sagatavojusi projektu vienotam dzimumšūnu donoru reģistram, kas atrisinātu daudzus ar ziedošanu saistītus problēmjautājumus, un izslēgtu šādu absurdu priekšlikumu iespējamību, taču tam nepieciešami 150 000 eiro, kas budžetā netika piešķirti. Par reģistra nepieciešamību tiek runāts jau gadiem, taču tas vēl joprojām nav izdarīts.

Informācija par datumu tiks precizēta, tiklīdz tā būs pieejama, un piketa organizatori ir gatavi rīkot jaunus protestus, ja Saeima šo pretrunīgo un nepamatoto aizliegumu centīsies ieviest likumdošanā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!