Foto: Anna Andersone
 
Aktualitātes
07.09.2018

"Par skolu bez cenzūras". Pie Saeimas notiek Latvijas Nezināšanu diena

Komentē
0

Biedrība "Papardes zieds" pasludinājusi 6. septembri par Latvijas Nezināšanu dienu un šorīt pie Saeimas pulcēja nozares ekspertus un atbalstītājus ar mērķi pievērst deputātu uzmanību tā sauktā "tikumības likuma" bīstamajām sekām.

Kā uzsver "Papardes zieds", mācību satura nepilnību dēļ skolēnu zināšanas par savu ķermeni, veselību un savstarpējām attiecībām kļūst arvien sliktākas. "Zināšanas par ķermeni, veselību un prasme veidot attiecības un plānot ģimeni ikvienam, tai skaitā jauniešiem, ir tikpat svarīga kā matemātika, fizika vai svešvalodas. Kopš veselības mācības izslēgšanas no mācību programmas un grozījumiem Izglītības likuma 10.1 pantā, strādājot ar skolēniem un viņu vecākiem, redzam - jauniešu, kam nav pat elementāru zināšanu par cilvēka fizioloģiju, kļūst arvien vairāk. Skolotājiem trūkst laika jauniešus izglītot, turklāt, baidoties skart pārāk jūtīgas tēmas, to vairs nedara arī tie pedagogi, kas par jauniešu zināšanām iepriekš rūpējušies ārpus kārtas. Šādai situācijai turpinoties, sabiedrības veselības rādītājus neuzlabosim," pauž biedrības "Papardes zieds" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle.

Kā liecina statistika, 67% jauniešu priekšstatu par attiecībām gūst no pornogrāfijas, turklāt HIV un AIDS jauniešu vidū Latvijā arī mūsdienās ir realitāte.

Akcijā pulcējās ap 50 cilvēku, turot plakātus ar tādiem saukļiem kā "Tikumība = jo mazāk runā, jo labāk?", "Par skolu bez cenzūras", "Attiecības: Bērniem ir tiesības zināt, nevis nezināt" un citiem. Laukumā pie Saeimas bija izvietoti skolas soli, pie kuriem sēdēja ārsti, veselības speciālisti, psihologi un jaunieši, kas deputātiem skaidroja dažādus jautājumus par jauniešu izglītību. atstājuši. Ikvienam klātesošajam tika piešķirts Latvijas jaunieša veselības izglītības komplekts – no papīra lapas izgriežami acu, mutes un ausu aizsēji –, ļaujot uz mirkli iejusties skolēna ādā – bez iespējas saņemt kritiski nepieciešamās zināšanas un iespējas pret to cīnīties.

Saeimas deputāte Lolita Čigāne pauda atbalstu Latvijas Nezināšanu dienas organizatoriem, apgalvojot, ka tā dēvētie "tikumības grozījumi" mūsdienās uzskatāmi par absurdu, savukārt ironiskas ovācijas un izsaucienus "Paldies par tikumību!" izpelnījās grozījumu ierosinātāja Jūlija Stepaņenko ("Saskaņa"), kas gan palika nesatricināma un izlikās protestētājus nemanām. Deputāte Inga Bite (LRA), kas arī bijusi viena no likuma grozījumu ierosinātājām un atbalstītājām, sarunā ar akcijas dalībniekiem pauda neizpratni par iemesliem, kas pēc 2015. gadā pieņemtajiem likuma grozījumiem traucē skolotājiem izglītot skolēnus par seksuāli reproduktīvo veselību, un apšaubīja pašcenzūras ietekmi uz skolotāju darbu.

Deputātiem un ministriem izsūtīta arī atklāta vēstule, kurā aicināts veikt izmaiņas Izglītības likuma 10. pantā, lai "turpmāk tas sekmētu, nevis kavētu mūsdienām atbilstošas, aktuālas un no ideoloģiskiem uzskatiem brīvas izglītības iegūšanu". Vēstuli parakstījušas 20 organizācijas, tostarp Latvijas Ārstu asociācija, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija, Latvijas Jaunatnes padome un citas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!