Krists Luhaers
 
Aktualitātes
26.06.2018

No 1. septembra skolēni sāks dalību lielākajā valsts simtgades iniciatīvā "Latvijas skolas soma"

Komentē
0

Plānots, ka no nākamā mācību gada vairāk nekā 240 tūkstoši skolu jauniešu sāks dalību lielākajā Latvijas valsts simtgades programmas iniciatīvā – "Latvijas skolas soma", informē Kultūras ministrija (KM).

Iniciatīvas "Latvijas skolas soma" mērķis ir nodrošināt, ka valsts noteiktā mācību satura ietvaros katrs 1. – 12. klases skolēns, tai skaitā profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi klātienē izzina Latvijas dabas un kultūras vērtības, kā arī iepazīst zinātnes sniegumus un uzņēmējdarbības veiksmes stāstus.

No 2018. gada 1. septembra līdz 2018. gada 31. decembrim šim mērķim atvēlēti 1,7 miljoni eiro jeb 7 eiro katram no 240 tūkstošiem Latvijas skolēnu. Plānots, ka finanšu līdzekļus proporcionāli skolēnu skaitam saņems izglītības iestāžu dibinātāji – pašvaldības, ministrijas, biedrības, nodibinājumi un komersanti, kas īsteno pamata un vidējās vispārējas un profesionālās izglītības programmas. Līdzekļi paredzēti, lai skolēniem segtu ieejas biļešu maksu, transporta izmaksas, viesizrāžu un profesionālo radošo projektu un darbnīcu izmaksas. Gada noslēgumā finansējuma saņēmēji sniegs detalizētas atskaites par finansējuma izlietojumu atbilstoši noteiktajām saturiskajām jomām, uzsver KM.

"Latvijas skolas soma" ietvaros tiek atbalstītas tādas metodes un formas kā profesionālo kultūras un mākslas institūciju (teātri, muzeji, bibliotēkas, arhīvi) apmeklējumi, radošo apvienību, kultūras jomas nevalstisko organizāciju kultūras projektu apmeklējumi, kā arī dalība tādos pasākumos, kuri ietver starpdisciplināru pieeju saturiskajos jautājumos un izmantotajos izpausmes līdzekļos.

Kā uzsver Kultūras ministrija, īpaša uzmanība tiks veltīta aktīvai iesaistei, piemēram, multimediāliem projektiem, interaktīvām darbnīcām, performancēm, kurās skolēni kļūst par aktīviem dalībniekiem, kā arī īstenojot tā saucamās "pirms" un "pēc" darbības, sagatavojot skolēnus gaidāmajam notikumam un pēc tam mācību stundā pārrunājot pieredzēto un to sasaistot ar mācību procesu. Programmas norises var īstenot vietējās pašvaldības teritorijā (skolā, kultūras centrā, muzejā u.tml.) vai arī dodoties izbraucienos uz norises vietu (teātros, koncertzālēs u.tml.).

"Latvijas skolas soma" īstenošanai Kultūras ministrija ir izstrādājusi metodisko materiālu, kā arī apkopojusi un regulāri atjaunina informāciju par norisēm kultūras jomā. Izveidota arī Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogramma "Latvijas skolas somas" satura radīšanai. Divu gadu garumā īstenotie pilotprojekti Latvijas pašvaldībās apliecina, ka, efektīvi plānojot līdzekļu izlietojumu, iespējams sasniegt labus rezultātus – noorganizēt vērtīgas norises, māksliniekiem atbraucot uz skolu, veicināt izglītības un kultūras jomu sadarbību, ar aizraujošiem un izzinošiem notikumiem radīt skolēnos interesi un vēlmi izzināt vairāk Latviju un mūsdienu pasaules radītās iespējas, raksta KM.

Plašāka informācija par iniciatīvu "Latvijas skolas soma" pieejama šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!