Aktualitātes
22.09.2018

Nākamgad LTV1 sāksies jauns raidījums "Literatūre – ceļojums ar rakstnieku"

Komentē
0

2019. gada sākumā LTV1 ēterā nonāks dokumentāls ceļojumu seriāls "Literatūre – ceļojums ar rakstnieku", ko radījuši Marta Selecka un Gustavs Terzens kopā ar "VFS Films" ("Vides filmu studija") komandu.

Seriāls top valsts simtgades notikumu ietvaros – filmēšana ir jau gandrīz pabeigta, un katrā no astoņām "Literatūre" sērijām Marta dosies ceļojumā kopā ar vienu latviešu mūsdienu rakstnieku, bet Gustavs – ar grāmatām.

Katrs no astoņiem rakstniekiem ir izvēlējies sev tuvāko aizgājušo laiku latviešu autoru un dodas ceļojumā uz vietām, kur tie dzīvojuši vai par kurām rakstījuši. Savukārt Gustavs Terzens šoreiz ceļos atsevišķi, izmantojot grāmatu tekstus par ieganstu sarunām ar satiktajiem ļaudīm.

Rakstnieks Andris Akmentiņš savu ceļojumu veltīs dzimtajai Valmierai un Pāvila Rozīša darbam "Valmieras puikas". Gundega Repše pārstaigās Annas Brigaderes apvidu Tērvetē. Melnās grāmatas "Jelgava 94" autors Jānis Joņevs Neretas apkaimē meklēs Jāņa Jaunsudrabiņa "Baltās grāmatas" atstātās pēdas, bet dzejniece Inese Zandere ceļa biedrus izvadās pa savām un Raiņa takām Sēlijā. Galvaspilsētu nepametīs dzejnieks Ronalds Briedis ar Montu Kromu sirdī un bērnu grāmatu rakstniece Luīze Pastore, kas pārbaudīs, kā mainījies Zentas Ērgles aprakstītais Grīziņkalns. Guntis Berelis dosies uz Ķegumu atzīties jūtās Regīnai Ezerai. Un, visbeidzot, Jāņa Poruka trauksmainās dzīves mācības izgaismos rakstniece Inga Žolude.

"Vasaras darbi pieaugušajiem – tā es varu nosaukt šo pasākumu. Turklāt eksāmenu pieņem īsts rakstnieks, kurš ne tikai pārbauda to, cik labi tu zini pagātnes vielu, bet arī viņa paša sarakstīto. Ceļi mīksti! Iedomājieties mirkli, kad Inese Zandere tev Likteņupes krastā atprasa Raini un Ronalds Briedis aizliedz lietot atskaņas, mācoties dzejas ritmus?! Lūk, šādā pasaulē es sabiju 2 mēnešus karstākajā Latvijas vasarā, kopš sevi atceros. Un tagad inerce no tās lielās lasīšanas mani ved tālāk - cenšos vairāk par divām grāmatām nedēļā nelasīt, jo… par ģimeni tur arī kaut kas bija!" stāsta Gustavs Terzens.

Marta atklāj: "Šī vasara man bija ļoti īpaša ar to, ka varēju netraucēti ļauties latviešu literatūrai, kuru kopš skolas gadiem biju atstājusi nevērīgā novārtā. Un, protams, arī tāpēc, ka radās lieliska izdevība iepazīt 8 brīnišķīgus rakstniekus – kā izcilus ceļa un sarunu biedrus. Šo piedzīvojumu vairs nekas nespēs izdzēst no manas pieredzes – tāpat kā izlasītās grāmatas, kuras no sirds tagad varu ieteikt visiem "Literatūres" skatītājiem – lasītājiem."

"Literatūres" režisors ir daudzu iepriekšējā desmitgadē radītu oriģinālraidījumu līdzautors Uģis Olte ("Ziemeļu Puse", "Te!", "Karaliste", "Adreses", "Atslēgas").

"Literatūre" LTV1 ēterā nonāks 2019. gada sākumā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!