Foto: Kristaps Kalns
 
Aktualitātes
11.05.2017

Nacionālajā teātrī tapusi izrāde "Trīne" Elmāra Seņkova režijā. FOTO

Komentē
0

Latvijas Nacionālajā teātrī ir tapusi izrāde ģimenei "Trīne", ko režisors Elmārs Seņkovs, iedvesmojoties no delartiskās komēdijas žanra, veidojis pēc Rūdolfa Blaumaņa joku lugas "Trīnes grēki". Titullomā Marija Bērziņa un Dita Lūriņa. Pirmizrādes 11. un 12. maijā.

R. Blaumaņa joku luga "Trīnes grēki"  sarakstīta 1896. gadā, pirmpublicēta 1897. gadā, tieši pirms 120 gadiem.

Izrādes anotācija vēsta: "Blaumaņa talants nopērk visu paaudžu režisorus, viņš spēj sadzīves situācijas pārvērst drāmās un vienlaikus – silti pasmieties par cilvēku vājībām un sapņiem. Elmārs Seņkovs pavasara gaisotnē piedāvās aktieriem izspēlēties uz nebēdu, jokojot par mūžīgo mīlestības tēmu. Mīlēt gribas, bet... "

Izrādes veidotāji stāsta: "Itāļu delartiskās komēdijas elementi labi kalpo arī latviešu komēdijas raksturiem, tāpēc Mazbērzu un Lielbērzu mājās samanāma pasaules elpa, bet Trīne, kas pārnēsā ziņas no vienas mājas uz otru, sagrozīdama sev par labu, atgādina dzelteno presi mūsdienās."

"Iedvesmojoties no Blaumaņa radītās atmosfēras un teatrālā gara, esam meklējuši spilgtu izrādes formu, lai iepriecinātu sevi un skatītājus ar jautru teātra izrādi. Teatrālo brīvību esam meklējuši un ieraudzījuši divdesmitā gadsimta sākuma mākslā, un viens no mūsu stiprākajiem iedvesmas avotiem ir radošā gara un dionīsiskās enerģijas piepildītais latviešu mākslinieks Romans Suta un viņa daiļrade. Līdzīgi kā viņa gleznotajos porcelāna šķīvjos dzīvo gleznieciski ekspresīvi tēli, esam centušies apvienot latviešu tautisko rakstu spilgtākās krāsas ar mūsu pašu brīvo fantāziju, lai radītu savdabīgu "Bērzu" saimju pasauli," stāsta izrādes mākslinieks Reinis Suhanovs.

Lomās: Maija Doveika, Agnese Cīrule, Inga Misāne-Grasberga, Liene Sebre, Ainārs Ančevskis, Mārtiņš Brūveris, Mārtiņš Egliens, Arturs Krūzkops, Toms Treinis, Ģirts Liuziniks, Uldis Siliņš, Jurģis Spulenieks, Jānis Vimba, Igors Šelegovskis, Romāns Bargais.

Izrādes mākslinieks Reinis Suhanovs, asistente Evija Pintāne, grima mākslinieces Ivanda Šmite un Līva Drešere, komponists Jēkabs Nīmanis, horeogrāfe Agate Bankava, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

Tuvākās izrādes 12.,13., 21. un 25. maijā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!