Aktualitātes
11.12.2017

Ministri atbalsta Kultūrkapitāla fonda budžeta sasaisti ar nodokļiem

Komentē
0

Pirmdien Ministru kabineta komitejas sēdē panākta politiska vienošanās par daļēju Valsts Kultūrkapitāla fonda iepriekšējās finansēšanas sistēmas atjaunošanu, kas paredzētu piesaistīt fonda budžetu ar ieņēmumiem no alkohola un tabakas akcīzes, kā arī izložu un azartspēļu nodokļa, tādējādi padarot to neatkarīgāku no politiķu lēmumiem, vēsta "LSM.lv".

Šāda finansēšanas sistēma, kas pastāv daudzās Eiropas valstīs, Latvijā darbojās līdz 2004. gadam, kad tika radikāli mainīta, likvidējot VKKF budžeta sasaisti ar nodokļu ieņēmumiem un lemjot to finansēt no vispārējiem ieņēmumiem.

Kultūras ministre Dace Melbārde pirmdien notikušajā valdības komitejas sēdē piedāvāja daļēji atjaunot sākotnējo Valsts kultūrkapitāla fonda finansēšanas sistēmu, kur tā budžetu no 2020. gada veidotu 3% no alkohola un tabakas akcīzes nodokļa ieņēmumiem un 10% no izložu un azartspēļu nodokļa ieņēmumiem. Kā skaidroja ministre, lai šo ieceri īstenotu, 2018. un 2019. gadam jau ir plānots papildu finansējums, bet 2020. gadā valsts budžetā tas nozīmētu papildu astoņus miljonus eiro. Tādējādi trīs gados Kultūrkapitāla fonda budžets dubultotos. Šobrīd tas ir 9,4 miljoni eiro jeb krietni mazāk nekā Lietuvā un Igaunijā.

Taču finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola piedāvāja atjaunot fonda budžeta sasaisti ar nodokļiem, bet mazākā apmērā: "Mēs rēķināmies ar to finansējumu, kas jums pašlaik ir. Mēs varam piedāvāt finansējuma modeļa maiņu, nepalielinot naudu, bet tā dabiski pieaugs, ja ekonomika pieaugs. Ir jāatstāj sev brīvas rokas piešķirt finansējumu arī citām vajadzībām, kas mums nenoliedzami būs, arī tajā pašā kultūras nozarē. Jo, ja mēs tagad aiziesim rindai pa priekšu, ārpus budžeta procesa, un apstiprināsim Kultūrkapitāla fondam būtisku finansējuma pieaugumu, citiem kultūras projektiem un pasākumiem paliks mazāk."

Pret šādu risinājumu iebilda Valsts kultūrkapitāla fonda direktors Edgars Vērpe: "Mūsu vēlme jau nav, lai dzer un pīpē vairāk. Tieši otrādi – lai kulturālā sabiedrībā dzer un pīpē mazāk. Un mūsu vēlme ir, lai šī summa, kas iekļaujas šajos 3% [no akcīzes nodokļa alkoholam un cigaretēm] nevis pieaug, bet samazinās tādēļ, ka cilvēkiem ir ko darīt savā brīvajā laikā – baudīt kultūru un piedalīties valsts izaugsmē. Tā kā no tā viedokļa šis lēmums ir pilnīgi ačgārns," sacīja Vērpe.

Lēmumu atjaunot Valsts kultūrkapitāla fonda budžeta sasaisti ar nodokļiem, vienlaikus pagaidām nepalielinot budžeta apmēru, šodien konceptuāli atbalstīja Ministru kabineta komiteja. Tas vēl jāapstiprina valdībā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!