Kadrs no filmas "Melānijas hronika"
 
Aktualitātes
29.11.2016

"Melānijas hronika" un "Pelnu sanatorija" saņem starptautiskas balvas Igaunijā un Ēģiptē

Komentē
0

Aizvadītajā nedēļas nogalē starptautiskos kinofestivālos apbalvotas divas Latvijas spēlfilmas – Viestura Kairiša "Melānijas hronika" Tallinā (Igaunija) un Dāvja Sīmaņa "Pelnu sanatorija" Kairā (Ēģipte).

Jau ziņots, ka studijas "Mistrus Media" un režisora Viestura Kairiša spēlfilma "Melānijas hronika", kura Latvijā pirmajās izrādīšanas nedēļās pulcinājusi rekordlielu skatītāju skaitu, starptautisko pirmizrādi piedzīvoja 21. novembrī Tallinā, A klases festivālā "Melnās naktis/Black Nights". Festivāls noslēdzās 27. novembrī, un apbalvošanas ceremonijā 26. novembra vakarā žūrija kā konkursa skates labāko operatoru apbalvoja Gintu Bērziņu par darbu pie filmas "Melānijas hronika". Žūrijas formulējums skan: "Par neaizmirstamu attēlu, ar kādu rādīts cilvēka spēks un izturība uz dabas skarbā skaistuma fona."

Jāatgādina, ka tieši pirms gada, kad Tallinas festivāls pirmoreiz strādāja A klases festivāla statusā, konkursa programmā bija iekļauta cita Latvijas spēlfilma – Lailas Pakalniņas "Ausma" – un arī tā saņēma balvu par labāko operatora darbu (Voicehs Starons).

Tikmēr Ēģiptes galvaspilsētā Kairā starptautiskā kinofestivāla laikā 17.–23. novembrī jau trešo gadu notika Kairas starptautiskā kinokritiķu nedēļa – neatkarīga paralēlā konkursa skate, kurai starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI Ēģiptes nodaļa atlasa režisoru pirmās vai otrās pilnmetrāžas filmas. Kinokritiķu nedēļas organizatori par savu mērķi pasludinājuši vēlēšanos atbalstīt kino kā mākslu un veicināt starpkultūru sakarus, šīs nedēļas laikā notiek arī kinoteorētiķu semināri un meistarklases.

Dāvja Sīmaņa un studijas "Lokomotīve" spēlfilma "Pelnu sanatorija", kas Latvijas pirmizrādi piedzīvoja 2016. gada janvārī, saņēma Kairas kinokritiķu nedēļas galveno balvu, kas nosaukta ēģiptiešu kino klasiķa, režisora un scenārista Šadi abd el Salama (1930–1986) vārdā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!