Publicitātes attēls
 
Aktualitātes
17.03.2017

Māra Ķimele Jaunajā Rīgas teātrī iestudē Henrika Ibsena "Noru"

Komentē
0

29. martā Jaunā Rīgas teātra (JRT) Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos režisores Māras Ķimeles jaunākais iestudējums – Henrika Ibsena "Nora" ("Leļļu māja").

Izrādē piedalās aktieri Jana Čivžele, Ivars Krasts, Iveta Pole, Edgars Samītis, Andis Strods un Kaspars Znotiņš, iestudējuma vizuālo noformējumu veido scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Jana Čivžele un gaismu mākslinieks Jānis Sniķers.

JRT skatītāji ar Henrika Ibsena (1828–1906) radīto Noru jau ir pazīstami – 2003. gadā Māra Ķimele iestudēja izrādi "Nora" Lielajā zālē. Jaunais iestudējums norisināsies citos apstākļos – Mazajā zālē, kur viss ir intīmāk, tuvāk, tiešāk. "Jau vairāk nekā simt gadu turpinās šis Ibsena stāsts par to, ko mēs viens ar otru darām, un par to, ko ļaujam ar sevi darīt. Mazās zāles tuvplāns dod iespēju Helmera dzīvoklī justies kā savējā un izdarīt izvēli – izvilkt vai neizvilkt skeletu no skapja," šādu izvēli pamato režisore Māra Ķimele.

Gluži tāpat kā mūsdienu ģimenes, Nora un Helmers dzīvo laimīgā laulībā. Septiņus gadus to nekas neaptumšo, bet tad ierodas draudzene Kristīne, kurai Nora atklāj ilgi glabātu noslēpumu. Ibsens savās lugās nereti atklāj skarbo patiesību, kas slēpjas aiz skaistu ģimenes vērtību un sabiedrības tikumības fasādes. Luga "Leļļu nams" (1879) runā par vīrieša un sievietes lomu sadalījumu laulībā, par sievietes vietu ģimenē un sabiedrībā, kurā 19. gadsimtā izteikti dominē vīriešu radītie noteikumi un kārtība, vienlaikus atgādinot, ka laimīga dzīve, apspiežot savu patieso būtību, nav iespējama. Tas ir stāsts arī par izvēli un atbildību, par spēju saprast un pieņemt vienam otru, kas aktualitāti nezaudē arī šodien. 2006. gadā, pieminot Ibsena nāves simto gadadienu, "Leļļu nams" bija visbiežāk iestudētā luga pasaulē.

Biļetes uz izrādēm martā un aprīlī izpārdotas. No 5. aprīļa JRT kasē Lāčplēša ielā 25, Rīgā, un internetā būs nopērkamas biļetes uz šī iestudējuma un citām JRT izrādēm maijā un jūnijā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!