Andris Vecumnieks
 
Aktualitātes
15.02.2018

"LU Open Minded" izsludina kursu "Pasaules izcilākie komponisti"

Komentē
0

Izglītības platforma "LU Open Minded" izsludinājusi jaunu kursu, kurā komponista un pasniedzēja Andra Vecumnieka vadībā būs iespēja iepazīt pasaulē izcilākos komponistus.

"Kas ir izcils komponists? Kādi ir izcilības kritēriji? Kādas vērtības nosaka, ka viena autora mūziku spēlē gadsimtiem ilgi, savukārt cits tiek aizmirst tūliņ pēc nāves? Kāpēc ir autori, kuri, neraugoties uz samērā zemo daiļrades lietderības koeficientu, kļūst slaveni, populāri un iegūst nemirstību tikai, pateicoties dažiem un pat vienam skaņdarbam? Un kā lai izskaidro, ka citiem komponistiem, kuru daiļrades devums kvantitatīvi nebūt nav izvērtējams augsti, ir atstājuši nākamajām paaudzēm tādas kvalitātes, kur katrs skaņdarbs ir mūžīga vērtība?" jautājumus, uz kuriem tiks meklētas atbildes jaunajā lekciju kursā, iezīmē Andris Vecumnieks.

"Cikla pirmajā lekcijā kopīgā diskusijā noskaidrosim, kas tad ir 7 pasaules izcilākie komponisti un veiksim šo personību atšifrējumu. Klausītāju subjektīvo pieredzi un pārliecību mēģināsim līdzsvarot ar objektīvo daiļrades izvērtējumu. Savukārt nākamajās trijās nodarbībās mēģināsim iedziļināties, kādi subjektīvi faktori ir bijuši par pamatu objektīvai šo komponistu daiļrades izcelšanai un pārcelšanai pāri citiem skaņražiem, kuru nozīme un ievērība nebūt nav "zemē metama", bet tomēr neļauj tos pieskaitīt pie izcilību kategorijas. Tam kalpos manas personiskās pieredzes argumenti, audio un video materiāli kā arī visu klausītāju individuālā pārliecība un vispārējā ieinteresētība. Visu triju komponistu personības tiks izvērtētas, balstoties uz simfonijas žanra attīstības procesu, iezīmējot tā robežpunktus – sociālās un estētiskās nozīmības aizsākums klasicisma un hromatisma stilistikā (Bēthovens), pilnbrieds un noriets ekspresionisma priekšnojautās (Mālers) un žanra aktualitātes atdzimšana sociālistiskā reālisma estētikas skatījumā (Šostakovičs)," stāsta Vecumnieks.

Kursa vadītājs Andris Vecumnieks ir komponists, diriģents, lektors un pedagogs. JVLMA simfoniskā orķestra klases vadītājs. JVLMA asociētais profesors (kopš 2005. gada). Kamerorķestra Sinfonia concertante mākslinieciskais vadītājs. LNSO bērnu koncertcikla vadītājs sadarbībā ar LeNeSOnu. Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas simfoniskā orķestra diriģents.

Lekcijas iecerētas kā interaktīvas diskusijas, iesaistot auditoriju piedāvāto problēmtēžu apspriešanā. Vienas lekcijas ilgums: apm. 90 minūtes. Norises laiks un vieta: lekcijas notiks, sākot ar 9. aprīli, Bironīcā, Berga Bazārā, Rīgā. Klausītāji, auditorija: ikviens, kurš mīl mūziku un vēlas paplašināt savu izpratni par to. Pilna lekciju kursa (četras lekcijas) cena, apmeklējot to klātienē: 48 eiro.

Vairāk informācijas un pieteikšanās šeit.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!