Sonora Broka un Kristīne Želve. Foto: Agnese Zeltiņa
 
Aktualitātes
30.11.2017

LR 3 "Klasikā" jauns raidījums par kino "Piejūras klimats"

Komentē
0

Piektdienu rītos plkst. 9:05 Latvijas Radio 3 programmas "Klasika" ēterā skan "Piejūras klimats" – raidījums par kino, kuru pārmaiņus vada kinorežisore un kultūras žurnāliste Kristīne Želve un festivāla "Riga IFF" radošā direktore Sonora Broka. 1. decembra raidījumā Kristīne Želve atgādinās, ka gada nogale ir dažādu kinobalvu dalīšanas laiks, un skanēs franču kino granddāmas Anjēzes Vardas balss.

"Pārraides nosaukums ir atsauce uz latviešu kino klasiķa Rolanda Kalniņa nepabeigto filmu "Piejūras klimats" – pirmo spilgto postmodernisma pieteikumu Latvijas kino mākslā, kuras uzņemšana 1974. gadā tika traumatiski pārtraukta, tādējādi noslēdzot Latvijas kino no pasaules aprites un ierobežojot tā māksliniecisko brīvību. Šodien mēs varam tikai zīlēt – ja "Piejūras klimats" būtu pabeigts, iespējams, ka latviešu kino būtu mazliet citādāks, ar savu "jauno vilni" ne tikai dokumentālajā, bet arī spēles kino žanrā," skaidro Kristīne Želve.

Godājot šo Rolanda Kalniņa nepabeigto darbu un režisora radošo mūžu, raidījuma "Piejūras klimats "galviņu" ir ierunājusi "Rolanda Kalniņa aktrise" Regīna Razuma.

Kā klausāmais radio formāts sader ar skatāmo kino? "Kaut radioraidījumā nav iespējams radīt analogu iespaidu tam, ar ko sastopamies kinozālē, radio piemīt maģija iedarbināt cilvēka iztēli, un, ja iedarbināsim to kino virzienā, tā būs jau maza uzvara," domā Sonora Broka. Tikmēr Kristīne Želve atzīst: "Protams, kino ir vizuāla māksla, tomēr kā režisore uzskatu, ka teksts un vārds, balss un informācija var kļūt par ļoti pilnvērtīgu filmas un kino elementu, ja to prasmīgi izmanto. Runājot par radio raidījumu, mums šķiet būtiski paplašināt kontekstu – klausītājam sniegt informāciju par filmu, tās autoru, ieskicējot plašāk to lauku, kādā šī filma uzlūkojama un kā to skatīties."

Raidījums "Piejūras klimats" ēterā skan jau mēnesi, un novembrī apskatītas jau ļoti plaša spektra tēmas – pirmo raidījumu 10. novembrī Kristīne Želve veidoja kā veltījumu režisoram un pedagogam Ansim Epneram (1937-2003), otrajā Sonora Broka vēstīja par tīmekļa vietnēm, kurās legāli var noskatīties kino, kuru neredzam kinoteātros, un piedāvāja fragmentus no savas intervijas ar "Lielā Kristapa" starptautiskās žūrijas vadītāju, islandiešu kinorežisoru Fridriku Tūru Fridriksonu (intervija pilnībā būs lasāma portālā "Kino Raksti"). Trešā raidījuma uzmanības epicentrā bija viena no spilgtākajām "Lielā Kristapa" laureātēm, Andreja Verhoustinska dokumentālā filma "Lidija". Visus līdzšinējos raidījumus var noklausīties "Latvijas Radio 3" arhīvā šeit.

Raidījuma veidotājas sola, ka arī turpmāk tiksimies ar kino vēsturniekiem, teorētiķiem un ekspertiem, uzzināsim tuvāk par kino balvām, vadošajām kino tendencēm un klasiku, uzklausīsim aculiecinieku iespaidus par apmeklētajiem kino festivāliem un gluži vienkārši svinēsim kino – atzīmēsim ievērojamu režisoru jubilejas un izcilu filmu gadskārtas.

1. decembra raidījumā Kristīne Želve atgādinās, ka kinobalvu dalīšanu, ko Latvijā iesāka "Lielais Kristaps", jau 9. decembrī Berlīnē turpinās Eiropas Kino Akadēmija, bet apmēram vienlaikus ar "Kristapa" balvām novembrī Amerikas Kinoakadēmijas ģilde svinīgās vakariņās pasniedza savas īpašās atzinības. Goda balvu, kas tiek pasniegta par izcilību visa mūža garumā un spilgtu ieguldījumu kino mākslā, šogad saņēma izcilā franču režisore Anjēze Varda, un raidījuma 15 minūtēs ietilps gan pati Varda, viņas balss un viņas deja, gan arī Andželīna Džolija, Žaks Demī un "Šerbūras lietussargu" slavenā muzikālā tēma.

Raidījums "Piejūras klimats" skan no 10. novembra piektdienās plkst. 9:05 (atkārtojums – svētdienās plkst. 19:05), raidījuma veidošanā piedalās arī producentes Inga Saksone un Agnese Zeltiņa, raidījuma tapšanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un portāls "Kino Raksti".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!