Kadrs no filmas "Mēness nogurdinātais"
 
Aktualitātes
16.03.2017

LNB būs skatāmas jauno kinorežisoru dokumentālās filmas

Komentē
1

Trešdien, 22. martā, plkst. 18:00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē notiks Latvijas Kultūras akadēmijas studentu dokumentālo filmu parāde "Trīs stāsti par…", kur skatītājiem bez maksas būs iespēja redzēt filmas "Mēness nogurdinātais" (2015, rež. Dace Pūce), "Rokpelnis" (2015, rež. Arturs Hnikins) un "Laiks ir uzvarējis" (2015, rež. Dāvis Dreimanis).

Pirms filmām apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar filmu tapšanas procesu no režisoru skatpunkta, kā arī uzzināt, kādas ir LNB Audiovizuālās lasītavas iespējas.

Visas trīs filmas pievēršas radošām personībām un viņu karjeras ciklam – sākot no sākumpunkta, uzplaukuma un mākslinieciskajām virsotnēm un turpinot ar radošo lūzuma punktu, kritieniem un atgriešanos pie mākslas un jaunrades. Uzmanības centrā mākslinieks Rauls Zitmanis, dzejnieks Jānis Rokpelnis, mūziķi Helvijs Fiņķis un Ģirts Rozentāls.

Filma "Mēness nogurdinātais" ir dokumentāls stāsts par mazpazīstamu, taču ļoti spilgtu latviešu gleznotāju Raulu Zitmani (1959–2015). Filmas naratīvu veido intervija ar mākslinieku, viņam atklājot savu neordināro dzīves stāstu – skola, studijas, narkomānija, nokļūšana cietumā, līdz beidzot, smaga slimība, kuras dēļ mūža pēdējie gadi tiek pavadīti ratiņkrēslā. Raula Zitmaņa stāsts ir ļoti atklāts, skarbs, pat biedējošs, tādēļ skatītājos rosina spēcīgu līdzpārdzīvojumu.

"Rokpelnis" ir dokumentāla portretfilma par latviešu dzejnieku Jāni Rokpelni, kinematogrāfiski ieskicējot viņa radošās un ikdienas dzīves duālismu.

Savukārt filma "Laiks ir uzvarējis" ir stāsts par divu paaudžu mūziķiem: hiphopa veterānu Ozolu jeb Ģirtu Rozentālu un Fiņķi – repa pasaules jaunpienācēju. Pirmais, gadsimtu mijā kļuvis par vienu no spilgtākajām pašmāju alternatīvās popmūzikas zvaigznēm un jau gandrīz desmitgadi mūziku uztver vien kā blakus nodarbi. Otrs sper pirmos soļus, lai kļūtu par nākamo žanra ikonu.

4. aprīlī plkst. 18:00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas Kultūras akadēmijas filmu izrādīšanas sadarbības projekta ietvaros paredzētas arī trīs jauno autoru spēlfilmu demonstrācijas.

Ieeja bez maksas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!