Aktualitātes
20.03.2018

Lietuvā pirmizrādi piedzīvojusi kopražojuma filma "Elpa marmorā"

Komentē
0

Sestdien starptautiskajā Viļņas kinofestivālā "Kino pavasaris" notika  režisores Giedres Beinoriūtes jaunās spēlfilmas  "Elpa marmorā" pirmizrāde. Filma ir Lietuvas, Latvijas un Horvātijas kopražojums, Latvijas kinoteātros to sāks demonstrēt 2018. gada rudenī.

Filmas režisore Giedre Beinoriūte ir viena no talantīgākajam savas paaudzes režisorēm un autorēm Lietuvā un ar panākumiem strādā gan dokumentālo, gan spēlfilmu jomā. "Elpa marmorā" ir Giedres Beinoriūtes debija spēlfilmas pilnmetrāžā – sociālkritisks stāsts par mūsdienu sabiedrības vērtībām savstarpējo attiecību un laikmeta kontekstā, par vientulību, par ģimenes un bērna attiecību modeli.

Filmu "Elpa marmorā" veidojusi Lietuvas filmu studija "Just a Moment" (producente Dagne Vildžiūnaite), Latvijas filmu studija "Mistrus Media" (producente Inese Boka-Grūbe) un horvātu filmu kompānija "Aning Film". Latvijas pusi filmā pārstāv arī latviešu aktrise Guna Zariņa, kura atveido Beatričes lomu un speciāli filmēšanai mācījusies lietuviešu valodu, filmas mūzikas autors ir pasaulslavenais komponists un pianists Vestards Šimkus, filmas montāžas režisors – Armands Začs, filmas attēla pēcapstrādi Latvijā veikuši Andrejs Rudzāts un Pēteris Sudakovs. Filmas kopprodukcija veidota ar Latvijas Nacionālā Kino centra atbalstu.

Kadrs no filmas

Filmas pamatā ir lietuviešu rakstnieces Lauras Sintijas Čerņauskaites populārais darbs "Elpa marmorā", par šo darbu rakstniece saņēmusi Eiropas Savienības balvu literatūrā.  Filma stāsta par 35 gadus vecu mūsdienīgu un intelektuālu sievieti Izabellu, kura ar vīru dzīvo lauku mājā netālu no kādas lielas pilsētas. Viņiem ir 7 gadus vecs dēls Gaiļus, kurš slimo ar epilepsiju, bet apveltīts ar gaišu prātu un ir daudz gudrāks, nekā citi viņa vecuma bērni. Izabella nolemj adoptēt sešus gadus veco Iļju, visnoslēpumaināko netālā bērnunama audzēkni.

Filmas režisore Giedre Beinoriūte 2005. gadā sākusi strādāt filmu nozarē kā režisoru Šarūna Barta un Arūna Mateļa asistente, kopumā radījusi vairāk nekā desmit spilgtus kino darbus, kas demonstrēti un saņēmuši  balvas  dažādos pasaules festivālos. Viņas spēles īsfilma Balkons tika apbalvota kā labākā spēles īsfilma Lietuvā 2008. gadā.

Filmas producente Inese Boka-Grūbe pēc filmas pirmizrādes atzina: "Baltijas valstu sadarbība kino jomā pēdējos gados ir izveidojusies ļoti ražīga, top interesantas kopražojuma filmas. Mūsu studijai šī ir trešā kopražojuma filma ar Lietuvu, pirms tam esam sadarbojušies dokumentālo filmu jomā, veidojot filmas "Ģenerālplāns", "Pāri ceļiem un upei". Pie Giedres Beinoriūtes emocionāli iedarbīgās filmas strādāja ļoti spēcīga Latvijas kinematogrāfistu komanda un mēs esam gandarīti, ka Latvijas puses darbs tika ļoti augstu novērtēts".  

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!