Kadrs no filmas "Meitene ar pūķa tetovējumu"
 
Aktualitātes
28.01.2018

Lielbritānijā apbalvos kriminālromānus, kuros nenotiek vardarbība pret sievietēm

Komentē
3

Britu rakstniece un scenāriste Bridžeta Lovlesa izveidojusi jaunu literāru balvu – "The Staunch book prize" – ar kuru turpmāk godinās kriminālromānus, kuros "netiek piekauta, izsekota, seksuāli izmantota, izvarota vai noslepkavota neviena sieviete", vēsta "The Guardian".

"Jau sen pienācis laiks kaut kam oriģinālākam," teikts balvas vietnē. "Šobrīd literatūrā vardarbība pret sievietēm sasniegusi absurdi augstu līmeni, tāpēc "The Staunch book prize" aicina kriminālromānu autorus kutināt lasītāju nervus, neizmantojot vecās labās klišejas, proti, sieviešu kārtas varones, kuras tiek seksuāli izmantotas (lai cik "nepieciešami sižetam" tas būtu) vai nogalinātas (lai cik ģeniāli tas netiktu aprakstīts)."

Balvai pieteikties varēs, sākot no nākamā mēneša, savukārt uzvarētāju paziņos 25. novembrī, kad visā pasaulē atzīmē Starptautisko dienu vardarbības pret sievietēm izskaušanai. Uzvarētājs saņems 2000 mārciņu.

"Ir tik daudz grāmatu, kurā sievietes tiek izvarotas vai nogalinātas tamdēļ, lai izmeklētājs vai varonis varētu atrādīt savas spējas. Balva mudina rakstniekus izdomāt sižetus, kuriem nav nepieciešams balstīties seksuālā vardarbībā… Vai tad tiešām nav citu stāstu?" vaicā Lovlesa.

Lovlesa pauž, ka izveidot balvu mudinājusi pagājušā gada Britu Kinoakadēmijas balvas programma, kurā vairākās filmās atveidota izvarošana. "Es noteikti neesmu vienīgā, kam apnikusi kino, literatūrā un televīzijā arvien biežāk atainotā vardarbība pret sievietēm. Tas atbalso, pastiprina, fetišizē un normalizē to, kas ar sievietēm notiek realitātē. Es zinu, ka ir rakstnieki, kuri spēj radīt aizraujošus un komplicētus darbus, neejot šajā virzienā," balvas vietnē raksta Lovlesa.

Iecere izpelnījusies arī kritiku. Kriminālromānu rakstnieks Endrjū Teilors "The Guardian" atzinis: "Ir labi, ka tiek pievērsta uzmanība kriminālromāniem un filmām, kas izmanto vardarbību pret sievietēm kā sava veida literāru nātrija glutamātu jeb viegli pieejamu un pamatā šķebinošu "garšas pastiprinātāju", kam trūkst morālu un māksliniecisku mērķu. Tomēr nespēju iedomāties, kā varētu notikt praktiska balvas piešķiršana vai tās mērķu definēšana, kopā ar ūdeni no vannas neizlejot arī pašu zīdaini."

Savukārt britu rakstniece Vola Makdermida "The Guardian" norāda: "Es savos romānos attēloju vardarbību pret sievietēm tieši tādēļ, ka tā mani sanikno. Kamēr vien vīrieši demonstrēs atbaidošu mizogīnismu un izturēsies vardarbīgi pret sievietēm, es turpināšu par to rakstīt, lai tas nepaliek nepamanīts."

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
3

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!