Igaunijas Nacionālā opera
 
Aktualitātes
15.02.2018

Latvijas un Igaunijas opernami izziņo plašu apmaiņas viesizrāžu programmu

Komentē
0

Atzīmējot Latvijas un Igaunijas valstu simtgades, no 27. februāra līdz 1. martam Rīgā un Tallinā notiks abu valstu opernamu apmaiņas viesizrādes. Tik plaša viesizrāžu apmaiņa Baltijas valstu vidū notiek pirmoreiz un ļauj ar operas un baleta mākslas starpniecību ieraudzīt kopīgo un arī atšķirīgo kaimiņvalstu kultūrā.

Igaunijas Nacionālā opera viesizrādes 27. februārī sāks ar Eduarda Tubina baleta "Naudas gars" (Kratt) izrādi. "Naudas gars" (1943) ir pirmais igauņu balets un pirmais komponista Eduarda Tubina darbs muzikālajam teātrim. Tajā Eduards Tubins ir veiksmīgi savienojis tautas mūziku ar mūsdienīgu skaņu un simfonisko valodu. Balets balstīts uz mītisku personāžu igauņu folklorā, Naudas garu, kura vienīgais mērķis ir kalpot tā alkatīgajam pavēlniekam Zemniekam un gādāt tam dārgumus. Zemnieka un Naudas gara stāstam pretstatīts ir vēstījums par Zemnieka meitas un nabadzīgā Kalpa nesavtīgo mīlestību.

"Naudas gara" pirmizrāde notika 1943. gadā Vanemuines teātrī Tartu ar komponistu Eduardu Tubinu pie diriģenta pults. Baleta pirmizrāde Igaunijas Nacionālajā operā notika gadu vēlāk, taču šajā iestudējumā "Naudas gars" piedzīvoja vien dažas izrādes, jo 1944. gada 9. martā "Naudas gara" izrādes laikā Padomju gaisa spēki smagi sabombardēja operas namu, dejotāji kostīmos izskrēja uz ielas, nobiedējot garāmgājējus.

"Rīgā tiks izrādīta horeogrāfes Marinas Kesleres interpretācija, kurā senais stāsts pārsniedz vienas tautas folkloras robežas. Šis iestudējums uzdod jautājumu – kas ir patiešām svarīgs mūsdienu steidzīgajā un materiālajā pasaulē? Vai tajā pietiek vietas mīlestībai?" raksta LNO.

"Naudas gara" izrādi Rīgā diriģēs Igaunijas Nacionālās operas galvenais diriģents Vello Pehns. Galvenajās lomās – Igaunijas Nacionālā baleta solisti Anatolijs Arhangeļskis, Andrea Fabri, Patriks Fosters, Jevgeņijs Gribs un Marita Vainranka.

28. februārī 19.00 Igaunijas Nacionālās operas un baleta Galā koncertā pie diriģenta pults stāsies Igaunijas Nacionālās operas galvenais diriģents Vello Pehns, piedalīsies Igaunijas Nacionālās operas solisti Heli Veskus (soprāns), Heana Lapalāna (mecosoprāns), Rauno Elps (baritons), Atlans Karps (baritons), krievu tenors Igors Morozovs, Igaunijas Nacionālā baleta solisti Aļona Škatula, Kīlans Maklāflins un Marita Vainranka, kā arī Latvijas Nacionālās operas solisti Laura Teivāne un Krišjānis Norvelis. Koncertā skanēs Evalda Āva, Eugena Kapa, Romualda Kalsona, Jāņa Mediņa, Arvo Pērta, Džuzepes Verdi, Riharda Vāgnera, Pētera Čaikovska, Džakomo Pučīni, Gaetāno Doniceti, Jana Sibeliusa, Frančesko Čileas, Džoakīno Rosīni, Žaka Ofenbaha mūzika.

29. un 28. februārī 11.00 Beletāžas zālē visjaunākie skatītāji (0-3 gadi) varēs apmeklēt "Koncertu mazuļiem", ko sniegs Igaunijas Nacionālās operas orķestra stīgu kvartets.

30. martā Igaunijas Nacionālās operas viesizrādes noslēgsies ar Paula Hindemita krimināloperu "Kardijaks". Pie diriģenta pults Rīgā būs Igaunijas Nacionālās operas galvenais diriģents Vello Pehns, lomās – Rauno Elps, Heli Veskus, Helena Lepalāna un citi.

Kā raksta LNO, "1926. gadā sarakstītā opera ir Paula Hindemita veiksmīgākais skatuves darbs. Tās librets ir balstīts Ernsta Teodora Hofmaņa stāstā "Magdalēna fon Skideri", kas ir viens no pirmajiem kriminālžanra paraugiem pasaules literatūrā. Operas galvenais varonis ir zeltkalis Kardijaks, kurš rada brīnišķīgas lietas. Būdams apsēsts ar saviem darinājumiem, viņš cenšas tos atgūt jebkādiem līdzekļiem – pat zogot un slepkavojot. Operas sižets vijas ap dilemmu, vai atklāt sabiedrībai, ka slepkava, kas iedzinis bailēs visu pilsētu, ir viņu iemīļotais mākslinieks."

Iestudējumu veidojis Latvijas skatītājiem pazīstamais somu režisors Vilpu Kiljunens, kurš saka: "Paula Hindemita "Kardijaks" ir vairāk nekā kriminālstāsts. Tas ir stāsts par cilvēka prāta nemainīgo spēku, kaislībām un nāves alkām. Šo operu īpaši fantastisku, spēcīgu un dramatisku padara ne tikai mūzika, bet arī stāsta intensitāte, kas vijas cauri visai operai."

Latvijas Nacionālā opera un balets savas viesizrādes Tallinā 27. februārī atklās ar baletu "Šeherezāde un viņas stāsti". Iestudējumu ar Nikolaja Rimska-Korsakova un Zoltāna Kodāja mūziku veidojis horeogrāfs Leo Mujics. Galvenās lomas interpretēs Alise Prudāne, Raimonds Martinovs, Ringolds Žigis, Laine Paiķe, Viktorija Jansone u.c.

Latvijas Nacionālās operas Galā koncertu 28. februārī diriģēs Mārtiņš Ozoliņš un Jānis Liepiņš. Koncertā skanēs Žorža Bizē, Kamila Sensānsa, Šarla Guno, Žaka Ofenbaha, Pētera Čaikovska, Arvīda Žilinska, Zigmara Liepiņa, Gaetāno Doniceti, Džuzepes Vedi, Pjetro Maskanji un Džakomo Pučīni mūzika. Piedalīsies solisti Ilona Bagele, Dana Bramane, Laura Grecka, Inga Šļubovska-Kancēviča, Samsons Izjumovs, Raimonds Bramanis, Andris Ludvigs, Rihards Mačanovskis, Romāns Poļisadovs, Latvijas Nacionālās operas koris un orķestris.  Galā koncertam scenogrāfiju veidoLNOB galvenais scenogrāfs Andris Freibers, bet koncerta režisore – Elita Bukovska.

1. martā viesizrādes noslēgsies ar Džuzepes Verdi operas "Nabuko" izrādi, ko diriģēs Mārtiņš Ozoliņš. Režisora Gunta Gailiīša, scenogrāfa Andra Freiberga un kostīmu mākslinieces Kristīnes Pasternakas veidotajā iestudējumā lomas interpretēs solisti Samsons Izjumovs, Julianana Bavarska, Laura Grecka, Romāns Poļisadovs, Raimonds Bramanis, Dana Bramane , Nauris Puntulis un Rihards Mačanovskis.

Latvijas un Igaunijas opernami aizsāks visu trīs Baltijas valstu simtgadei veltītās apmaiņas viesizrādes. 2018. gada maijā un jūnijā Tallinā un Viļņā notiks Igaunijas Nacionālās operas un Lietuvas Nacionālā operas un baleta teātra apmaiņas viesizrādes, bet oktobrī – Rīgā un Viļņā apmaiņas viesizrādes sniegs Latvijas Nacionālā opera un balets un Lietuvas Nacionālais operas un baleta teātris.

Lietuvas valsts simtgade tiks atzīmēta 16. februārī, Igaunijas valsts – 23. februārī, bet Latvijas valsts simtgades datums ir 18. novembrī.

Biļetes uz Igaunijas Nacionālās operas viesizrādēm Rīgā var iegādāties LNO un "Biļešu Paradīzes" kasēs, kā arī internetā

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!