Aktualitātes
06.09.2017

Latvijas teātri izziņo vairākus jauniestudējumus

Komentē
0

Daugavpils teātrī Aleksandra Gribojedova lugu "Kur prāts, tur nelaime" iestudē divkārtējais Krievijas teātra balvas "Zelta maska" nominants Jurijs Kvjatkovskis, Dailes teātrī Dmitrijs Petrenko strādā pie izrādes "Zēni" pēc Ellas Hiksones lugas, savukārt "Dirty Deal Teatro" (DDT) jau pavisam drīz pirmizrādi piedzīvos Ingas Tropas kara drāma virtuvē "Dvēseļu utenis."

30. septembrī Daugavpils teātrī notiks šīs sezonas pirmā pirmizrāde "Kur prāts, tur nelaime", kas būs Krievijas režisora Jurija Kvjatkovska slavenās Gribojedova lugas mūsdienīga interpretācija.

Režisors Jurijs Kvjatkovskis ir divkārtējs teātra balvas "Zelta maska" nominants (2014., 2015. g.), un viņa eksperimenti teātra jomā raisījuši plašu rezonansi Krievijas kultūras telpā.  Viņš iestudējis izrādes vadošajos Maskavas un Sanktpēterburgas teātros, darbojas arī kā pedagogs MHAT/Maskavas Dailes teātra skolas studijā (Dmitrija Brusņikina meistardarbnīcā), kā arī ir viens no neatkarīgas radošās grupas "Le Cirque de Sharles La Tannes" pamatlicējiem. 

Aleksandra Gribojedova komēdija "Kur prāts, tur nelaime" (plašāk pazīstams lugas nosaukuma tulkojums – "Gudra cilvēka nelaime") ir viens no nozīmīgākajiem un vērtīgākajiem autora darbiem, kurā atspoguļota konservatīvās un progresīvās domāšanas sadursme, vecā un jaunā mūžīgā cīņa. Pateicoties dramaturgu Andreja Rodionova un Jekaterīnas Trojepoļskas (Krievija) darbam, Gribojedova lugā aprakstītie notikumi pārceļas uz mūsdienām un saglabā lugas vārsmaino tekstu.

Režisors Jurijs Kvjatkovskis: "Atgriešanās pie klasikas vienmēr ir notikums. Tajā taču ir kāda burvība, kad tu sēdi skatītāju zālē un nonāc pie apziņas, ka pat pirms 150 gadiem sabiedrību nomāca tās pašas problēmas! Un tu saproti, ka tas tā būs vienmēr. Taču vēsture attīstās tā, ka tā vienalga meklē savu varoni. Jo tikai varonis ir spējīgs virzīt šo "mašīnu", kaut ko mainīt sabiedrībā. Gribojedova luga mani uzrunāja, jo tajā tiek atspoguļota šī varoņa rašanās, kurš nokļuvis viņam naidīgā vidē. Šī izrāde ir mūsu meklējumi un vēlme izprast, kāds būtu šis varonis mūsdienu sabiedrībā."

Iestudējuma radošajā komandā darbojas arī scenogrāfe un kostīmu māksliniece no Krievijas Nana Abdrašitova, horeogrāfes Irina Saveļjeva un Irina Galuškina (Krievija). Izrāde krievu valodā.

Jurijs Kvjatkovskis

Dailes teātrī tuvākā pirmizrāde gaidāma 22. septembrī, kad pie skatītājiem nonāks Dmitrija Petrenko izrāde "Zēni" pēc Ellas Hiksones lugas.

Benijs, Maks, Timps un Kems ir labi pavadījuši laiku. Eksāmeni ir garām, draugiem ir jāpamet studentu laiku dzīvoklis, un priekšā ir pieaugušo dzīve. Benijs cenšas sakārtot savu draugu dzīves, kamēr nav par vēlu. Bet varbūt katram pašam ir jāuzņemas atbildība par savu dzīvi? Ielās valda neciešams karstums un nav gaisa. Turklāt visur ir atkritumi, kas jāsavāc. Tikai bardaks diemžēl ir ne tikai fizisks, bet arī emocionāls. Izrādās, ka jaunība var būt arī sāpīga, kāds jau ir piedzīvojis vilšanos, un smiekli bieži ir nežēlīgi. Kāda ēra ir beigusies. Viņus gaida beigu sākums. Bet priekšā vēl ir ellīga ballīte.

Benija lomā būs Niklāvs Kurpnieks, Maku atveidos Gints Andžāns, Timpu spēlēs Artūrs Dīcis un Kemu – Mārtiņš Počs. Izrādē piedalīsies arī Anete Krasovska (Laura) un Dārta Daneviča (Sofija).

Režisors Dmitrijs Petrenko radošajā komandā strādā kopā ar scenogrāfi Sintiju Jēkabsoni, kostīmu mākslinieci Baibu Litiņu un komponisti Annu Ķirsi. Lugu tulkojis Andris Kuprišs.

Savukārt "Dirty Deal Teatro" 17. septembrī pirmizrādi piedzīvos Ingas Tropas kara drāma virtuvē "Dvēseļu utenis".

Šīgada jūnija beigās Cēsīs, sarunu festivālā LAMPA, interesentiem bija iespēja iepazīties ar izrādes demo versiju. 17. septembra vakarā teātrī Dirty Deal Teatro "Dvēseļu utenis" piedzīvos savu pirmizrādi.

Izrāde vēstīs par sešiem Latvijā dzīvojošiem studentiem, kuru likteņus izšķir nevis valsts ģeopolitiskā atrašanās vieta starp rietumiem un austrumiem, bet gan šīs paaudzes atrašanās laikā starp sabiedrībā neatrisinātiem pagātnes konfliktiem un neziņu par nākotni.

Galvenie varoņi savus priekšstatus viens par otru veido nevis reālajā sadzīvē, iepazīstot vienam otru, bet no savu tēvu, vectēvu un pat vecvectēvu nostāstiem un populistiskiem ierakstiem sociālajos tīklos, kā rezultātā mierīga līdzāspastāvēšana kļūst tikpat kā neiespējama.

Izrādes laikā seši jaunieši metas intelektuālā kaujā, kurā cīnās nevis par atbrīvošanos no iebrucēju jūga, bet par atbrīvošanos no stereotipiem un savu vectēvu pagātnes rēgiem. "Dvēseļu utenī" šķietami sadzīviska konflikta laikā izaicināti un dekonstruēti tiek iepriekšējo paaudžu radīti mīti par nacionālo un valstisko identitāti. Lai neļautu savu vectēvu bailēm un aizvainojumiem noteikt mūsdienu jauniešu izvēles un cīnītos par kopīgu vērtību sistēmu, kuras centrā atrodas cilvēks.

Izrādes radošā komanda: režisore – Inga Tropa; dramaturģe – Justīne Kļava; spēlē – Klāvs Mellis, Āris Matesovičs, Reinis Boters, Anastasija Rekuta-Džordževiča, Igors Šelegovskis, Ance Strazda; projekta menedžere – Ance Strazda; mūzikas autors: Jēkabs Nīmanis; scenogrāfe, māksliniece: Pamela Butāne.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!