Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash
 
Aktualitātes
11.09.2018

Latvijas PEN pauž atbalstu Latvijas žurnālistiem

Komentē
0

Nevalstiskā organizācija Latvijas PEN 2018. gada 10. septembrī publiskojusi atbalsta vēstuli Latvijas žurnālistiem, kurā pauž satraukumu par bīstamu tendenci, kas novērojama priekšvēlēšanu laikā Latvijā: sūdzību iesniegumus drošībsargājošajām iestādēm par žurnālistu publiskotu informāciju. "Mēs uzskatām, ka šāda vajāšana ir drauds vārda brīvībai un ir nepieņemama demokrātiskā sabiedrībā," paziņo vēstules parakstītāji.

Vēstulē teikts: "Vairāku politisko spēku pārstāvji ir vērsušies drošībsargājošās iestādēs ar sūdzībām pret žurnālistiem, kas priekšvēlēšanu laikā veic savu darbu, vēršot sabiedrības uzmanību uz iespējamiem politiķu pārkāpumiem vai neētisku rīcību. Mūsuprāt, nemitīga sūdzību iesniegšana un krimināllietu uzsākšana tiek izmantota kā sistemātiska taktika ar mērķi traucēt žurnālistu darbu.

Sūdzības Drošības policijā un Valsts policijā par žurnālistēm no Re:Baltica iesnieguši Aldis Gobzems un Artuss Kaimiņš. Arī pilsētas mērs Nils Ušakovs ir uzsācis krimināllietu, iesniedzot divas sūdzības pēc žurnālistu Ingas Spriņģes un Sanitas Jembergas raksta "Ko Ušakovs tev nestāsta".

Šī tendence ir bīstama un apdraud vārda brīvību Latvijā. Tā ir neadekvāta varas demonstrēšana, mēģinot norādīt cilvēkiem, kuru darba pienākums ir pētīt, analizēt un rakstīt, ka viņi var tikt apklusināti. Šādi tiek traucēts žurnālistu darbs un atņemts laiks, kuru varētu veltīt kvalitatīvas informācijas sagatavošanai. Mēģinājumi ierobežot vārda un izteiksmes brīvību kavē mūsu sabiedrības pieaugšanu un attīstību.

Latvijas PEN saskata, ka šāda iejaukšanās žurnālistu darbā notiek egoistisku mērķu vārdā. Uzņemties atbildību par savu rīcību ir ārkārtīgi grūti un mūsu sabiedrībā, kas orientēta uz veiksmīguma glorifikāciju, arī nepatīkami. Tomēr atbildības uzņemšanās, spēja atzīt savas kļūdas un izvērtēt, ko varētu darīt, lai turpmāk tās neatkārtotu, ilgtermiņā stiprinātu mūsu nāciju kā demokrātisku un līdzvērtīgu cilvēku sabiedrību.

Latvijas PEN aicina topošos un esošos politisko spēku pārstāvjus atteikties no vēlmes uzvarēt par katru cenu un spēt uzņemties atbildību, cienot vārda brīvību un žurnālistu darba autonomiju."

Vēstuli parakstījuši:

Inga Gaile

Ilmārs Šlāpins

Andris Zeibots

Edvards Kuks

Dace Rukšāne

Iļja Marija Boļšakovs

Iveta Ratīnika

Raimonds Ķirķis

Ieva Lešinska

Lauris Veips

Solvita Zariņa

Maira Dobele

Dace Meiere

Ieva Melgalve

Alīse Nīgale

Dainis Deigelis

Elvīra Bloma

Gundega Repše

Henriks Eliass Zēgners

Alise Zariņa

Pauls Bankovskis

Gunta Paavola

Kārlis Vērdiņš

Aiva Birbele

Iveta Ratinīka

Irina Cigaļskaja

Artis Ostups

Anna Belkovska

Aivars Madris

Raimonda Arāja

Kārlis Arājs

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!