Ilustrācija - Elīna Brasliņa
 
Aktualitātes
20.07.2018

Latvijas PEN akcijā #LV200 aicina runāt par šķēršļiem Latvijas brīvībai

Komentē
0

Biedrība "Latvijas PEN" 2018. gada 20.jūlijā uzsāk akciju #LV200. Akcija risināsies sociālajos tīklos "Twitter" un "Facebook", pievēršot uzmanību ierobežojumiem likumos un tradīcijās, kas Latvijai traucē būt patiešām brīvai sabiedrībai.

"Latvijas simtgade ir labs iemesls gan tam, lai iedvesmotu, gan tam, lai pārspīlētu, noapaļotu mazliet uz augšu, nopulētu, manipulētu. Latvijas simtgade ir vienreizējs iemesls, lai piesaistītu finansējumu. Un varbūt Latvijas simtgade ir arī labs iemesls, lai parunātu par vārda brīvību un to, kam šīs noapaļošanas, vienkāršošanas, manipulācijas ir izdevīgas un vai tās patiešām mums ir nepieciešamas," par akciju #LV200 saka Latvijas PEN vadītāja Inga Gaile.

Gaile norāda: "Ar akcijas nosaukumu #LV200 vēlamies provocēt cilvēkus padomāt, vai Latvijai būs arī divsimtgades svinības. Vai dažkārt šobrīd, pieņemot svarīgus lēmumus, mēs nevadāmies pēc vēlmes iegūt kaut ko sev individuāli, pacelt savu pašapziņu vai gūt apstiprinājumu, ka esam dzīvojuši nekļūdīgi, pat situācijās, kur pētījumi un sabiedrība saka, ka, iespējams, būtu jāmaina uzvedības veids?"

Akcijas veidotāji uzdos sabiedrībai jautājumus kā par vārda, tā par izteiksmes brīvību, aicinot paraudzīties, vai Latvijas simtgades gadā sabiedrībā ir dzirdamas dažādu sabiedrības grupu balsis un ko iespējams darīt, lai diskriminētās grupas varētu izteikties un tiktu sadzirdētas. Pasaulē šobrīd vērojamas tendences noslēgties un norobežoties, atstumjot citādo un svešiniekus. Latvijas PEN uzskata, ka šāda tendence garantē vien īslaicīgu un bieži vien mānīgu drošību.

Akcija #LV200 risināsies līdz pat 2018. gada beigām. Akcijai var sekot līdzi Latvijas PEN sociālo tīklu kontos: https://twitter.com/Latvia_PEN un https://www.facebook.com/latvijasPEN/.

Akcijas autoru vidū ir Inga Gaile, publicists Māris Zanders, kinorežisore Liene Linde, māksliniece Elīna Brasliņa, publicists Iļja Marija Boļšakovs, dzejnieki Lauris Veips, Aivars Eipurs, Henriks Eliass Zēgners, muzejpedagoģe Solvita Zariņa, kino režisore un literāte Maira Dobele, rakstnieks Pauls Bankovskis, dzejniece un tulkotāja Irina Cigaļska, tulkotāja Ieva Lešinska—Geibere, publicists un dzejnieks Ilmārs Šlāpins un citi Latvijas PEN dalībieki. Akcijā aicināts iesaistīties ikviens iedzīvotājs. Latvijas PEN aicina sūtīt savas idejas par to, kas traucē Latvijai un tās iedzīvotājiem būt brīviem, uz epasta adresi: [email protected] vai pašiem izmantot tēmturi #LV200 savos sociālo tīklu ierakstos.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!