Aktualitātes
21.04.2017

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks bērnu literatūrai veltīta konference

Komentē
0

21. aprīlī no plkst. 10.30 līdz 15.20 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē notiks pavasara konference "Es piederu šeit: konference bērnu literatūras un bibliotēku speciālistiem". Savukārt plkst. 15.30 LNB 7. stāvā tiks atklāta izstāde "Es piederu šeit: Izraēlas vietas un ainas bērnu grāmatu ilustrācijās no 1948. līdz 2014. gadam".

Konferenci ievadīs pieci jauni, nesen ilustratora vai rakstnieka karjeru uzsākuši autori – Mārtiņš Zutis, Māra Viška, Rūta Briede, Ruta Svaža, Sanita Reinsone.

Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne analizēs pērn Latvijā izdotās bērnu un jauniešu oriģinālliteratūras tendences, jaunumus, veiksmes un neveiksmes. Par savu tēmu viņa  raksta: "2016. gadā Latvijā izdotās vairāk nekā 75 jaunās oriģinālliteratūras grāmatas liecina par stabilu bērnu un jauniešu grāmatu tapšanas un izdošanas procesu, bet pārsteidz maz. Kā tas vērojams jau vairākus gadus, visvairāk ir literāro pasaku, fantāzijas un fantastikas žanra grāmatu, bet tikai pāris – reālo dzīvi tēlojošas prozas darbu. Vienlaikus ir vairāk nekā 10 dzejas grāmatu, to skaitā dažas izcilas. Prieku sagādā arī gadu no gada vērojamais bilžu grāmatu skaita pieaugums un grāmatu mākslas uzplaukums – brīnišķīgas bilžu grāmatas radījuši jau pieredzējušie meistarīgie ilustratori, un ar oriģināli svaigu pieeju iepriecina jaunie".

Māksliniece Rūta Briede, Latvijas Mākslas akadēmijas lektore, uzstāsies ar priekšlasījumu "Laiks – noteiktais un nenoteiktais: Par jaunāko latviešu bērnu grāmatu ilustrācijā". Liepājas Universitātes lektore Sandra Okuņeva savā pārskatā sniegs vērtējumu par 2016. gadā izdoto tulkoto literatūru bērniem un jauniešiem. Par Latvijas Leļļu teātra jauno kursu, ko iezīmē vairāku režisoru un jaunu mākslinieku veiksmīgā sadarbība, stāstīs teātra zinātniece Rūta Petrauska. LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova pārskatā "Bibliotēkas 2015 – vieta bērniem, grāmatām, lasīšanai un sarunām" klausītājus iepazīstinās ar nozīmīgākajiem sasniegumiem un jaunumiem bibliotēku darbā ar bērnu un jauniešu auditoriju. Par savu nesen iznākušo grāmatu "Vilki, velni un vīri", kas veltīta mākslinieka, grāmatu ilustratora un autora Alberta Kronenberga (1887–1958) dzīvei un daiļradei, runās žurnālists un rakstnieks Juka Rislaki (Jukka Rislakki).

Konferences noslēgumā paredzēta izraēliešu ilustratores, izstāžu kuratores Lioras Grosmanes (Liora Grossman) lekcija "Ilustrējot "mūs" –  jaunas nācijas vizuālā tapšana". Viņa paredzējusi runāt par pārmaiņām Izraēlas vērtībās un dzīvesveidā kopš Izraēlas izveidošanas brīža 1948. gadā līdz mūsdienām, aplūkojot ilustrāciju tēmas no dažādām perspektīvām. L. Grosmane piecu gadu vecumā emigrējusi no Lietuvas uz Izraēlu. Pēc Izraēlas Mākslas un dizaina akadēmijas "Bezalel" absolvēšanas strādājusi kā grafiskā dizainere un vizualizētāja reklāmas aģentūrās un pārtikas uzņēmumos. L. Grosmane ir ilustrējusi vairāk nekā 150 bērnu un jauniešu grāmatu, no 1997. līdz 2012. gadam strādājusi par profesori vairākās Izraēlas mākslas akadēmijās, kā arī lasījusi lekcijas par Izraēlas bērnu literatūru Amerikas Savienotajās Valstīs un Latīņamerikā.

Izstādē "Es piederu šeit: Izraēlas vietas un ainas bērnu grāmatu ilustrācijās no 1948. līdz 2014. gadam", ko atklās plkst. 15.30, būs pārstāvētas kopš Izraēlas izveidošanas brīža līdz mūsdienām tapušas ilustrācijas. Izstāde ir bijusi eksponēta Izraēlā un pa pasauli ceļo kopš 2014. gada. Pašas kuratores vārdiem: "Šī izstāde nepretendē aptvert visus mūsu esības aspektus Izraēlā. Tā pārstāv tikai pavisam nelielu daļu no visām Izraēlas bērnu grāmatām. Tā ir attiecināma uz jauno bērnu literatūru ivritā." Izstāde izveidota ar kolekcionāru, pētnieku, akadēmiskā personāla, kuratoru, muzeju direktoru, grāmatu redaktoru, izdevēju, žurnālistu, bibliotekāru un ministriju palīdzību.

Konferenci un izstādes atklāšanu rīko LNB, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome sadarbībā ar Izraēlas vēstniecību Rīgā. Izstāde būs skatāma līdz 28. maijam. Ieeja bez maksas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!