¼ Literatūra
22.05.2011

Latvijas Literatūras gada balvas 2010 ieguvēji

Komentē
0



2011.gada 20.maijā plkst.18.OO Spīķeru koncertzālē pasniegtas Latvijas Literatūras gada balvas 2010 katrā no 3 nominācijām – Izcilākais oriģinālliteratūras darbs, Izcilākais tulkojums un Spilgtākā debija, godināts arī Mūža balvas laureāts — dzejnieks Knuts Skujenieks.

Nominācijā Labākais oriģinālliteratūras darbs 2010 balvu ieguvusi Liāna Langa par dzejoļu krājumu „Vilkogas”, izdevējs – “Neputns”. Balvu pasniedza VAS „Latvijas Valsts meži” Komunikāciju daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

Nominācijā Izcilākais tulkojums 2010 sumināta tulkotāja Māra Poļakova par Susannas Klārkas romāna „Džonatans Streindžs un misters Norels” latviskojumu, izdevējs – “Dienas Grāmata”. Balvu pasniedza diriģents Ainārs Rubiķis, tulkotāju īpaši sveica Lielbritānijas vēstniecība Latvijā.

Nominācijā Spilgtākā debija 2010 balvu izpelnījies Osvalds Zebris par stāstu krājumu „Brīvība tīklos”, izdevējs – “Jāņa Rozes apgāds”. Debitantam balvu pasniedza māksliniece Katrīna Neiburga.

Pasniegtas virkne speciālbalvu gan finālistiem, gan autoriem, kuru darbi bija nominēti balvai pēc pirmās konkursa atlases.

Pasniegtas Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijas balvas – zelta jubilejas Jūgendstila monēta Valentīnai Freimanei par darbu „Ardievu, Atlantīda!”, izdevējs — “Atēna”, un A.Čakam veltītās monētas „Miglā asaro logs” — rakstniekiem Valdim Rūmniekam un Andrejam Miglam par romānu „Čaks”, izdevējs – “Zvaigzne ABC”.

Latvijas Fantāzijas un fantastikas biedrība savu speciālbalvu bija sarūpējusi jaunajai rakstniecei Laurai Dreižei, kas 2010.gadā debitēja ar savu pirmo romānu „Pūķa dziesma”, izdevējs – “Zvaigzne ABC”. Fantāzijas žanrā sarakstītais romāns izpelnījās īpašu žūrijas uzmanību kā cerīgs žanra aizsākums Latvijas šodienas literatūrā.

Portāls „Delfi”, balstoties uz portāla lasītāju interaktīvo aptauju, savu speciālbalvu — reklāmas iespējas portālā “Delfi”  1000 LVL apmērā — piešķīra rakstniekam Vilim Lācītim, kas 2010.gadā debitējis ar romānu „Stroika ar skatu uz Londonu”, izdevējs — “Mansards”. Arī grāmatnīca „Jānis Roze” kā pircēju pieprasītākajiem balvai nominētajiem darbiem speciālbalvas piešķīra Vilim Lācītim un arī Otto Ozolam par debijas romānu „Latvieši ir visur”.

Ventspils pilsētas Centrālās bibliotēkas speciālbalva tika Vilim Lācītim, kura debijas romāns izpelnījies arī vislielākās Ventspils lasītāju simpātijas.

 ¼ Satori, portāla un grāmatnīcas, specbalva - grāmatnīcas dāvanu karte - tika pasniegta tulkotājai Ingai Mežaraupei par Sērena Kirkegora darba „Bailes un trīsas” latviskojumu, izdevējs – “Ad Verbum”.
Portāla veidotāji sirsnīgi sveic visus nominantus, priecājas par laureātiem un pateicas par darbiem, kas darīti pieejami Satori lasītājiem!

Pasākuma noslēgumā īpaši tika godināts dzejnieks un literatūrkritiķis Knuts Skujenieks. Balvu par mūža ieguldījumu laureātam svinīgi pasniedza tēlnieks, Pedvāles brīvdabas mākslas muzeja direktors Ojārs Feldbergs.

Balvas pasniegšanas pasākuma veidotājs bija Andris Akmentiņš, pasākuma muzikālo ietērpu veidoja grupa „Gaujarts”.


Latvijas Literatūras gada balva ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā. 2001.gadā tika aizsākta tradīcija ik gadu izvērtēt literāro veikumu un piešķirt balvas literatūrā, kas uzskatāmas par profesionālāko novērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā.

Latvijas Literatūras gada balva 2010 ir jauns pavērsiens  balvas norises vēsturē:

* tās rīkošanā apvienojušās 3 literatūru pārstāvošas organizācijas – Latvijas Rakstnieku savienība, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja, Latvijas Literatūras centrs;
* literāros darbus izvērtē 4 nomināciju ietvaros - izcilākais oriģinālliteratūras darbs, izcilākais oriģinālliteratūras tulkojums, spilgtākā debija un mūža ieguldījums Latvijas rakstniecībā, tā pārvarot līdzšinējās literāro žanru noteiktās nomināciju robežas, taču izceļot literārās mākslas virsotnes kalendārā gada ietvaros.


Latvijas Literatūras gada balvas 2010 ekspertu komisijā strādājuši: I.Kolmane, A.Konste, J.Oga, E.Raups, M.Grīnberga, E.Veide, P.Draguns, I.Lešinska-Geibere, G.Berelis. 

Informatīvi atbalsta — ziņu portāls „Delfi”, „¼ Satori”, portāls un grāmatnīca, portāls www.kultura.lv, LTV1 kultūras raidījums „100 g kultūras”, Latvijas Radio 3 (Klasika), radio NABA, „Neatkarīgā Rīta Avīze”, „Diena”, „IR”, „Latvijas Avīze”, „Latvju Teksti”.

Balvas koordinatore — Līga Buševica ([email protected], tālr. 26188185).

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!