Rikardo Muti. Publicitātes foto
 
Aktualitātes
25.04.2017

Latvijā koncertēs izcilais itāļu diriģents Rikardo Muti

Komentē
0

3. jūnijā "Baltijas muzikālo sezonu" atklāšanas koncertā Dzintaru koncertzālē uzstāsies izcilais itāļu diriģents Rikardo Muti un viņa vadītais Luidži Kerubīni orķestris.

Temperamentīgais  un prasīgais itāļu diriģents Rikardo Muti ir diriģējis pasaules labāko  opernamu iestudējumus un simfoniskos orķestrus un zināms ar to, ka  nebaidās paust savu attieksmi pret konkrētiem iestudējumiem un  interpretācijām. Latvijā Muti un Luidži Kerubīni orķestris izpildīs  Franča Šūberta Ceturto simfoniju, Pētera Čaikovska Piekto simfoniju un  vairākus Džuzepes Verdi skaņdarbus.

Kerubīni  vārdā nosaukto orķestri diriģents izveidoja 2004. gadā, un tajā spēlē  labākie Itālijas mūziķi vecumā līdz 30 gadiem, kuri tiek izvēlēti  stingrā konkursā.

Muti ir dzimis  Dienviditālijā, Neapolē. Rikardo agri sāka mācīties spēlēt vijoli un  klavieres, pēc tam studēja kompozīciju un klaviermākslu Sanpjetro  Madžellas konservatorijā. Te viens no viņa skolotājiem bija leģendārās  kinofilmas "Krusttēvs" skaņu celiņa veidotājs, komponists Nino Rota.  Diriģēšanu Muti apguvis Verdi konservatorijā Milānā.

Diriģenta  karjeras izrāviens sākās ar uzvaru Gvido Kanteli konkursā 1967. gadā.  Pēc gada muzicēšana kopā ar Itālijas radio (RAI) orķestri padarīja Muti  par "jauno diriģentu, kuru ir vērts klausīties". Vēl pēc gada viņš kļuva  par Florences mūzikas festivāla galveno diriģentu, šajā amatā strādājot  līdz 1981. gadam.

Septiņdesmito gadu  sākumā Muti sāka strādāt ar pasaules labākajiem simfoniskajiem  orķestriem: Berlīnes filharmoniķiem un Filadelfijas orķestri. Ar  itāliskās ASV pilsētas orķestri Muti saistīja ilgstošas attiecības: viņš  bija gan tā galvenais viesdiriģents, gan arī muzikālais vadītājs,  pārņemot šo amatu no leģendārā diriģenta Jūdžina Ormandi.

Tiesa,  prasīgajam diriģentam nekad nav īpaši patikusi amerikāņu attieksme pret  klasisko mūziku. "Kad devos koncerttūrēs pa ASV, vienmēr biju  satriekts, lasot atsauksmes rubrikā "Izklaide". Tātad kultūra ir domāta  patēriņam, nevis iesaistei? Manuprāt, kad es eju uz koncertu vai operu,  dodos uz vietu, kas liek manam prātam strādāt," Muti reiz teicis  intervijā "Financial Times".

Pat savas  karjeras sākumā diriģents atteicies no piedalīšanās izrādēs Florencē,  Milānā un Parīzē, ja viņam nav gājusi pie sirds konkrētā interpretācija.  Tā 1992. gadā Muti pameta prestižo Zalcburgas festivālu, jo viņam  nepatika Mocarta operas "Tita žēlsirdība" iestudējums.

Muti  bija Milānas operteātra "Teatro alla Scala" ilggadējākais  mākslinieciskais vadītājs (1986–2005), taču vētra diriģenta un mūziķu  attiecībās izcēlās brīdī, kad viņš iebilda pret orķestra pārcelšanos uz  pilsētas nomali pēc ēkas rekonstrukcijas uzsākšanas. 2005. gadā viņš  sāka strādāt par Čikāgas Simfoniskā orķestra galvenais diriģentu, bet  2011. gadā – par Romas operas goda direktoru. Muti 47 gadus sadarbojas  ar leģendārajiem "Vīnes filharmoniķiem".

Latvijas  mūzikas cienītājiem Maestro Muti vārds nav svešs, jo diriģents ir  sadarbojies arī ar latviešu klasiskās mūzikas māksliniekiem. 2012. gadā  Latvijas Radio koris Monpeljē, Francijā atskaņoja Dž. Verdi Rekviēmu.  Par šī skaņdarba interpretāciju Muti saņēma prestižo "Grammy" balvu.  Zalcburgas festivālā viņa vadībā ir dziedājis gan latviešu tenors  Aleksandrs Antoņenko, gan soprāns Marina Rebeka. Savukārt mecosoprānu  Elīnu Garanču ar Muti saista īpaša radoša sadarbība: Vīnē viņa ir  dziedājusi Kerubīno V. A. Mocarta "Figaro kāzās", Oktaviānu R. Štrausa  "Rožu kavalierī" un Šarloti – Ž. Masnē "Vertera" jaunajā iestudējumā,  bet Zalcburgā – Verdi Rekviēmu.

Diriģentam  2015. gadā bija veltīts īpašs raidījums Latvijas Radio 3 "Klasika".  "Mēs neizklaidējam klausītāju, mēs atskaņojam mūziku, jo mūzika ir kaut  kas vairāk nekā mūziķi. Absolūta patiesība nav iespējama, jo citādi  cilvēks būtu Dievs, taču katrā mūziķī ir maza daļa no šīs lielās  patiesības. Nebaidieties, ka nesapratīsiet mūziku, tā ir jāsajūt.  Galvenais nav notis, bet kas aiz tām, un aiz tām ir – Visums," kādā no  sarunām ar atzinis diriģents.

Rikardo  Muti saņēmis gan prestižo "Grammy" balvu, gan arī dāsnāko prēmiju  akadēmiskajā mūzikā – Birgitas Nilsones balvu, kuru saņēma par izcilu  ieguldījumu opermākslā un koncertdzīvē, kļūstot par otro šīs balvas  laureātu. Balva naudas ziņā ir šobrīd lielākā, kādu piešķir klasiskās  mūzikas pasaulē – uzvarētājs saņem vienu miljonu ASV dolāru.

"Baltijas  muzikālo sezonu" 2017. gada sezonas atklāšanas koncerts notiks Dzintaru  koncertzālē 3. jūnijā. Festivālā piedalīsies diriģents Rikardo Muti un  Luidži Kerubīni orķestris, operdziedātāji Elīna Garanča, Hibla Gerzmava,  Lorenss Braunlijs un Sāra Koberna, vijolnieks Džošua Bells, pianists  Deniss Macujevs un džeza mākslinieks, trompetists Kriss Boti.

Biļetes  uz "Baltijas muzikālo sezonu" koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes"  tirdzniecības vietās un internetā. Biļešu cena no 15 līdz 75 eiro.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!