Redakcijas sleja
24.04.2014

Lasām Šekspīra leģendu konkursa darbus

Komentē
1

Jā, mēs zinām – nelabvēļi mēdz apgalvot, ka pirms 450 gadiem ne Latvijas, ne latviešu un, iespējams, pat tādas latviešu valodas, kādu mēs to pazīstam šodien, nebija. Taču, no otras puses, ir neapgāžami pierādījumi un latviskā pārliecība par to, ka esam viena no senākajām nācijām pasaulē, kuras kultūra, valoda un tradīcijas ir ietekmējušas visu vai, pareizāk sakot, labāko cilvēces sasniegumu likteni. Šekspīrs nav izņēmums. Viņa darbos, idejās un realizēto plānu grandiozitātē ir jaušams latvisks pamatīgums un izveicība. Centrālais (un patiesībā – vienīgais visiem zināmais) Šekspīra daiļrades vadmotīvs "Būt vai nebūt?" skan tik latviski neizlēmīgi un skaudri, ka šaubu vairs nevar būt nekādu – Avonas upē, kas apskalo tirgotāju pilsētiņas Stretfordas mūrus, plūst latviešu asinis (labā nozīmē, protams).

Sadarbībā ar Britu padomi Latvijā un banku "Norvik" mēs sarīkojām literāru leģendu konkursu, kurā aicinājām ikvienu paust savu versiju par to, vai Šekspīrs bijis latvietis. No iesūtītajiem darbiem izvēlējāmies desmit labākos, ko šodien nododam lasītāju vērtējumam. Atsijāti tika darbi, kas saturēja nelabojamas gramatiskas kļūdas, darbi, kuru lasīšana mums sagādāja nepārvaramas grūtības, un darbi, kuros nebija pieminēts Šekspīrs. Atlasi izturējušie ir sarakstīti visdažādākajos literārajos žanros – tur ir gan vēsturiskas hronikas fragmenti, gan tviterromāns (īsiņš, protams), gan futūristiska novele (sarakstīta daļēji binārajā kodā), ir sadzīvisks tēlojums un žurnālistisks pētījums. Jums atliek tos lasīt un savu atbalstu paust, nospiežot "Facebook" pogu "Patīk", kas atrodama vērtējamā teksta augšpusē un apakšpusē. Lai nobalsotu, jums ir jābūt reģistrētam "Facebook" sociālajā tīklā. Paust savu vērtējumu jūs varat par vienu vai visiem konkursa darbiem, taču tikai vienu reizi.

Skatītāju simpātijas visvairāk ieguvušais autors saņems Britu padomes Latvijā sarūpētās biļetes uz  Londonas "SHAKESPEARE'S GLOBE" teātra pasaules turnejas "Globe to Globe" viesizrādi "Hamlets" šī gada 19. maijā Dailes teātrī. Paralēli visus darbus vērtēs ekspertu žūrija, kas uzvarētāju apbalvos ar "Kindle" lasāmierīci.

Vērtējamie darbi atrodami saitē satori.lv/sekspirs vai sekojot vienai no saitēm šeit:

Raivis Vilūns: 2216. gads

Reinis Lillais: BBC BREAKING NEWS

Sandra Vensko: Trīsuļojošā spāre, jeb fantastisks notikums Piltenes pilī

Sarmīte Balode: Šekspīra misija

Līga Gutāne: Vilnis Viljams Šekspīrs

Anete J: Šekspīrs bija latvietis

Inese Tālmane: Šekspīrs BIJA latvietis

Kristiāna Štrāle-Dreika: Vai @Sekspirs bija latvietis? #tviterapskati

Miks Koljērs: The Truth About William

Miranda Pizanio: Kā jums tīk

 

Ilmārs Šlāpins

Ilmārs Šlāpins ir latviešu publicists, filozofs, tulkotājs, dramaturgs, dzejnieks un pasaules mūzikas dīdžejs. Brīvajā laikā dara to pašu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!