Sarunas
14.04.2015

Labākais Latvijas autora oriģinālliteratūras darbs bērniem 2014

Komentē
0

Piedāvājam jums sarunas ar Latvijas Literatūras gada balvas nominantiem. Kategorijā "Labākais Latvijas autora oriģinālliteratūras darbs bērniem" nominēti Ieva Samauska ar dzejoļu krājumu "Oliņš Boliņš sēž uz soliņa" (apgāds "Zvaigzne ABC"), Inga Gaile ar dzejoļu krājumu "Vai otrā grupa mani dzird (apgāds "Liels un mazs"), Māris Rungulis ar romānu "Lapsu kalniņa mīklas" (apgāds "Liels un mazs") un Ieva Melgalve ar grāmatu "Bulta, Zvaigzne un Laī" (apgāds "Zvaigzne ABC"). Intervēja Ilmārs Šlāpins, video – Ģirts Raģelis.

"Ievas Samauskas dzejoļu grāmata "Oliņš Boliņš sēž uz soliņa” noslēdzas ar – pieskaitīšanu (iekļūšanu izlasītāju pulkā), bet līdz šim zīmīgajam rituālam ir vēl daudz citu piedzīvojumu, kas kutina garšas kārpiņas (saldējums), kas liek saviebt degunu (paciņa – smaciņa), kas nakts vidū atmodina (PajOliņš), kas raisa bailes (spoku stāsti), atgādina kaut ko jauki pazīstamu (Burbuļmāte, Turku Pupa), kas iedrošina raudzīties tālāk un dziļāk (jūra), un vēl, un vēl...
Dzejnieces ielūkošanās, kas aiz dažādu paaudžu bērniem zināmā skaitāmpanta slēpjas, norit asprātīgi un rotaļīgi, un tad izrādās, ka jau latviešu bērnu folklorā mīļi tēli un zināmi sižetiņi spēj izdzīvot arī mūsdienu trauksmē, troksnī un dažādu iespaidu sīko gabaliņu ņirbā."(Lita Silova)

"Dzeja kā savāds noslēpums, kas paliks starp lasītāju un klausītāju, pateiks to, ko sen jau vajadzēja pateikt, un noķers vēl neatklātas sugas jūtas bērna un, kas vēl zīmīgāk, mammas un tēta zemūdens pasaulē. Par tām nevarēs stāstīt citiem, jo neviens neticēs, ka bija interesanti, nevis tāpēc, ka es smējos, bet jutu." (Rūta Briede)

"Romāns agrā vecuma pusaudžiem, kas paralēli iepazīstina ar divām vēsturiskām realitātēm – vidējo padomju laiku un pēckara mežabrāļu likteni. Apbrīnojamas ir Runguļa spējas salikt tik sarežģītus un grūti izskaidrojumus periodus vienotā veselumā, turklāt tā, ka lasāmviela ir interesanta un aizraujoša arī mūsdienu jauniešiem. Bagāta valoda, raits un intrigu pilns sižets, kas vienlaikus ir vienkāršs un viegli izsekojams. Brīnišķīgs veids, kā ieinteresēt mūsdienu bērnus savu vecāku, vecvecāku un vecvecāku vēsturiskajā vidē, liekot aizdomāties par pagātnes nozīmi mūsu tagadnes likteņos un domāšanā." (Dace Rukšāne-Ščipcinska)

"Pastāv žanrs, ko latviešu valodā, šķiet, mazliet neveiksmīgi dēvē par fantāziju. Neveiksmīgi tāpēc, ka žanra apzīmējums pēc attiecīgā teksta izlasīšanas vedina uz secinājumu, ka fantāzijas žanra autoriem ar fantāziju pagalam bēdīgi. Taču – ne šoreiz. Ievai Melgalvei viss kārtībā gan ar pašas fantāziju, gan ar fantāzijas pasauli, kas darināta ar profesionāļa roku un kurai nudien var uzticēties. Katrā ziņā – diez vai lasītājam rodas jautājums, piemēram, par to, vai laumas vispār jebkad eksistējušas. Tāpat sižets veiksmīgi aizķer lasītāju aiz žaunām un neļauj norauties līdz beidzamajai lappusei; sava vieta ierādīta arī morālei, kas nāk bez moralizēšanas. Un, kas arī nav mazsvarīgi, romānam ir samērā precīzi fiksēts adresāts – jaunākā tīņu vecuma lasītājs, kuru līdz šim latviešu rakstnieki nepavisam nav lutinājuši." (Guntis Berelis)

Tēmas

LaLiGaBa

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!