Foto - Ģirts Raģelis
 
Sarunas
10.04.2015

Labākais dzejas darbs 2014

Komentē
1

Piedāvājam jums sarunas ar Latvijas Literatūras gada balvas nominantiem. Kategorijā "Labākais dzejas darbs" nominēti Uldis Bērziņš ar krājumu "Izšūpojušies. Bibliotēka ostmalā" (apgāds "Neputns"), Ieva Rupenheite ar krājumu "nepāriet" (apgāds "Neputns"), Inese Zandere ar krājumu "Putna miegā" (apgāds "Neputns") un Dmitrijs Sumarokovs ar krājumu "Café Europe" (grupa "Orbīta"). Intervēja Ilmārs Šlāpins, video – Ģirts Raģelis.

Uldis sen jau ir uzcēlis pieminekli gan "kazai", gan valodai. Lasot viņa dzeju, bieži atceros Josifa Brodska atziņu, ka dzejā ir viss, kas atrodams valodā. Šī nav ierasta grāmata, bet gan dzejas avīze jeb skrejlapa ar oriģinālu vizuālo efektu (mākslinieks Juris Petraškevics), ar alūziju par Viļa Cedriņa 1937. gadā izdoto "latvju marīnistiskās poēzijas" izlasi "Jūras nemiers" ar autora izvēlētu personāžu mitoloģiju. Šajos dzejoļos Aleksandrs Čaks, Fricis Dziesma, Juris Kronbergs, Snorre Sturlas dēls, Knuts Skujenieks, Vilnis Zaļkalns un citi ir Ulža konkrētie un nosapņotie varoņi no kāda aizlaiku vai priekšlaiku eposa, ko viņš visu laiku raksta. Ir bezgala patīkami "izšūpoties" Ulža valodas šūpolēs." (Guntars Godiņš)

"Ievas Rupenheites pasaulē centrā dzīvo pieaugusi sieviete, tāds mazo lietu dievs, kas sievietīgi, nekustīgi, rimti un rezignēti uzmana, tikko manāmi sakustoties, fotogrāfiskus pieskārienus ainavām, detaļām, cilvēkiem, emocijām. Teksts, ar kuru ļoti viegli identificēties sevi atradušai, pašpietiekamai būtnei, kam nav garlaicīgi vienatnē ar sevi, pasauli, domām. Bet tādai, kuru arī diez vai dēvēsi par jaunu ceļu meklētāju..." (Iveta Ratinīka)

"Inesei Zanderei izdevies uzrakstīt dzejoļu krājumu, kurā pilnība un pabeigtība spēlējas ar trauslu neobligātumu. Ikviens vārds un pauze tajā acīmredzami ir savā vietā, un tāpēc jo bailīgāk ir apjaust, ka pareizo vietu un formu šiem dzejoļiem mūsu apziņā atstājuši sīki putnu pēdu nospiedumi, kuru tur nebūtu bijis, ja mēs nebūtu grāmatu atvēruši un sākuši lasīt." (Ilmārs Šlāpins)

""Café Europe" liriskais es ir kā dinozaurs no laika, kad bija modīgi būt enciklopēdiski gudram un strīdīgam visās literatūras jomās, klausīties ārzemju mūziku lentēs un ar sešu krāsu flomāsteriem rūtiņu burtnīcā rakstīt angliskas frāzes no leģendārām dziesmām. Tā ir 80., 90. prāta asuma pārkonvertācija šodienā, neaizplūdinot zināšanas un jušanu nostalģiskā miglā." (Rūta Briede)

LaLiGaBa

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!