Aktualitātes
14.06.2018

"Kultūras žurnālistikas vasaras skola" aicina uz ievadnedēļas pasākumiem

Komentē
0

No 18. līdz 19. jūnijam Rīgā norisināsies Rīgas Stradiņa universitātes un Latvijas Kultūras akadēmijas rīkotās ikgadējās "Kultūras žurnālistikas vasaras skolas" ievadnedēļas pasākumi – diskusija par esejistikas un kritikas veicināšanu Latvijas medijos, jauno žurnālistu veidota bloga prezentācija, kā arī divas lekcijas.

"Viens no svarīgākajiem iemesliem, kāpēc sabiedrībai, iespējams, vajag kultūras medijus, ir orientācijas sistēma – sava veida kultūras karte, ko tie piedāvā. Šis fakts ietver arī to, ka līdzās svarīgāko notikumu atlasei un informēšanai kultūras žurnālistikā īpaši nozīmīgi ir žanri, kas saistīti ar pārdomām un analīzi, vispirms jau kritika, kuras uzdevums ir izvērtēt aktuālo, jaunradīto dažādās kultūras nozarēs, ļaujot saprast tā vietu un nozīmi," raksta organizētāji, aicinot uz diskusiju "Esejistikas un kritikas "sildīšana" Latvijas medijos" 18. jūnijā, plkst. 18.30, grāmatnīcā-kafejnīcā "Bolderāja", Avotu ielā 29.

Tajā Ilvas Skultes vadībā VKKF Literatūras nozares eksperti Aivars Eipurs, Nora Ikstena, Osvalds Zebris, Valdis Rūmnieks un mediju pārstāvji aplūkos divas jautājumu kopas: pirmā - kā varētu raksturot šobrīdējo analītisko un refleksīvo žanru situāciju Latvijas medijos? Kādi ir trūkumi, vērtības, galvenās problēmas no 1) auditorijas, 2) redakciju, 3)mākslas nozaru un 3) rakstu autoru skatupunktiem? Kas varētu būt kopīgais un kas – atšķirīgais esejistikā un kritikā?

Otrā - kā būtu nodrošināms atbalsts refleksīvo un analītisko žanru attīstībai Latvijas medijos? Kādi paņēmieni un instrumenti un kā tos vajadzētu lietot? Kādi atbalsta pasākumi varētu būt bez finansiāla ieguldījuma? Kā vajadzētu virzīt finansiālos līdzekļus? Atbalstot organizācijas, redakcijas koncepcijas un stratēģijas kopumā vai autorus?

Pēc diskusijas plkst. 20:00 turpat programmu turpinās pasākums "Cilvēki mežā" – Liepājas universitātes Jauno mediju mākslas bakalaura studiju programmas 1. kursa studentu veidotā bloga prezentācija.

Blogs veidots kā platforma Kultūras žurnālistikas vasaras skolas šī gada darbam un tajā veidotajam saturam, kas būs veltīts dažādu Latvijas reģionu kultūrai – tradīcijām un paradumiem, vērtībām un normām, simboliem un nozīmēm, kas veido pamatu vietējo kopienu veidošanai, kā arī jaunradei šajās kopienās. Pirmais piemērs tātad – Liepājas apkaime.

19. jūnijā plkst. 19.00, grāmatnīcā-kafejnīcā "Bolderāja", Avotu ielā 29 notiks Islandes Agireiri universitātes profesora Markusa Mekla lekcija "Runas brīvība "viltus ziņu" laikos".

""Viltus ziņas" izaicina priekšstatus par medijiem kā ceturto varu. Liekas, ka, attālinoties no pieņēmumiem par objektīvo patiesību un pietuvinoties kultūrai, kurā domājam, ka viss ir tikai interpretācija, mēs iedragājam pašu ceturtās varas konceptu. Bet varbūt "viltus ziņas" un alternatīvo faktu" pasaule ir tikai loģiska konsekvence simulācijas pasaulei, kurā dzīvojam…," lekcijas tēmu iezīmē organizētāji.

Savukārt 20. jūnijā plkst. 18:00, bārā "Pils", Eduarda Smiļģa ielā 35 ar lekciju "Mediju auditorija – aktīva vai pasīva?" uzstāsies Slovākijas Ružomberokas katoļu universitātes profesors Pāvels Israēls.

Lekcijas anotācija vēsta: "Viena no aktuālām idejām medijpratības teorijā ir par aktīvās auditorijas audzināšanu vai, citiem vārdiem sakot, tādas auditorijas izkopšanu, kas nebūtu tikai mediju satura pasīva patērētāja.  Taču patiesībā aktīvās auditorijas jēdziens nav līdz galam skaidrs, un to var interpretēt no dažādiem skatpunktiem. Lekcijā uzmanība tiks pievērsta tieši aktīvās mediju auditorijas konceptam - mēģināsim atbildēt uz tādiem jautājumiem kā: kas ir auditorijas aktivitāte? Ko aktīvā auditorija nozīmē digitālajā laikmetā? Lektors, izmantojot mediju teoriju un Henrija Dženkinsa līdzdalības kultūras konceptu, pievērsīsies tādiem ar auditorijas aktivitāti saistītiem jautājumiem kā selektivitāte, intencionalitāte, iesaiste un pilsoniskās vai līdzdalības žurnālistikas attīstība un nozīme."

Ieeja visos pasākumos bez maksas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!