Aktualitātes
23.01.2018

Kultūras akadēmija aicina skolēnus ēnot pētniekus, pasniedzējus un skatuves māksliniekus

Komentē
0

14. februārī visā Latvijā norisināsies ikgadējā karjeras izglītības akcija "Ēnu diena". Jau ceturto gadu šajā akcijā piedalās arī Latvijas Kultūras akadēmija (LKA), aicinot skolēnus iepazīties ar profesiju daudzveidību un specifiku, kāda sastopama LKA akadēmiskajā vidē. Skolēnu pieteikumi ēnot speciālistus kādā no 10 LKA piedāvātajām vakancēm tiks pieņemti līdz 11. februārim.

Šajā gadā aicinām skolēnus ēnot horeogrāfi un bakalaura programmas "Laikmetīgā dejas māksla" vadītāju Olgu Žitluhinu, "Mūsdienu japāņu valodas" pasniedzēju un LKA doktorantu Uģi Nasteviču, lektores Signi Kazāku un Agnesi Treimani, Tukuma muzeja direktori un pasniedzēju Agritu Ozolu, aktrisi un pasniedzēju Zani Daudziņu, Latvijas Nacionālā teātra režisoru un pasniedzēju Elmāru Seņkovu, dramaturgu Jāni Balodi, docenti un pētnieci Anitu Vaivadi, bakalaura studiju "Dramatiskā teātra aktiera māksla" vadītāju un Skatuves mākslas katedras vadītāju Zani Kreicbergu.

Aktrise un LKA pasniedzēja Zane Daudziņa topošajiem aktieriem pasniedz skatuves runu, režijas studentiem – skatuves runas metodiku, citu specialitāšu studentiem – publisko runu. Izstrādājusi arī lekciju un praktisko nodarbību kursu horeogrāfijas specialitātes studentiem "Balss kustībā". Z Daudziņa Ēnu dienas ietvaros aicinās skolēnus ne tikai kopā ar bakalaura programmas "Radošās industrijas" studentiem piedalīties publiskās runas nodarbībā, bet arī pēc nodarbībām tikties sarunā – jautājumu un atbilžu pēcpusdienā.

Agnese Treimane ir ne tikai pasniedzēja kultūras mantojuma jomā, kā arī LKA Zinātniskās pētniecības centra un pētniecības programmas "HABITUS" dalībniece, bet arī LKA absolvente. Ēnu dienas ietvaros skolēniem būs iespēja iepazīties ar LKA darbu, aprunāties par studiju pieredzi un darba iespējām kultūras nozarē, apskatīt, kā notiek lekcijas LKA, piedaloties vienā  no A.Treimanes lekcijām, kā arī aprunāties par to, kā, ko un kāpēc pētīt kultūrā. Kā arī, uzzināt noslēpumu, kā tas ir – uzstāties konferencēs, gatavoties lekcijām kā lektoram un strādāt ar jaunajiem studentiem.

Kāda ir dramaturga darba ikdiena, aicinās noskaidrot LKA pasniedzējs un dramaturgs Jānis Balodis. Dramaturga Jāņa Baloža darbi iestudēti vairākos profesionālajos teātros Latvijā: Dirty Deal Teatro, Dailes teātrī, Leļļu teātrī, Nacionālajā teātrī u.c.  Strādājis pie izrādes dramaturģijas gan individuāli, gan kopa ar citiem dramaturgiem. Sadarbojies galvenokārt ar režisoru Valteru Sīli. Pēc viņa tekstiem radītie iestudējumi rādīti dažādās Latvijas vietās, kā arī ārpus valsts.  Saņēmis divas "Spēlmaņu nakts" balvas, vairākkārt nominēts. LKA J.Balodis pasniedz lekcijas bakalaura studiju "Drāmas un tekstu studijas" studentiem un kopā ar Kristu Burāni pasniedz dokumentālās dramaturģijas kursu teātra mākslas maģistriem.

Tos skolēnus, kuri plāno jūlijā startēt LKA bakalauru studijās "Dramatiskā teātra aktiera māksla", aicinām pavadīt dienu ar programmas vadītāju Zani Kreicbergu. Asociētā profesore Zane Kreicberga ir LKA Skatuves mākslas katedras vadītāja, kas atbild par aktieru, režisoru un laikmetīgās dejas horeogrāfu studiju programmām. Zane ir arī Teātra mākslas maģistrantūras vadītāja. Sākusi strādāt LKA 2000. gadā kā skatuves kustības docētāja, šobrīd Zane ir paplašinājusi savu spektru un lasa lekciju kursus par laikmetīgo teātri un teātra teoriju, teātra menedžmentu un producēšanu, kā arī kopā ar profesori Ingu Pērkoni-Redoviču vada Teātra un kino kritikas semināru. Zane atbild arī par LKA starptautisko sakaru veidošanu un sadarbības projektu īstenošanu skatuves mākslas jomā – veicina viespasniedzēju piesaisti, gādā, lai studentu izrādes piedalītos ārzemju festivālos, pārstāv LKA starptautiskos sadarbības tīklojumos u.c.

Ēnu dienas ietvaros skolēniem būs iespēja piedalīties lektores Signes Kazākas lekcijās, aprunāties par zviedru valodas un kultūras apguves iespējām Latvijā un Zviedrijā, lektora darbu, kultūras pasākumu organizēšanu, dalību starptautiskos projektos, kā arī citiem ar valodu un kultūru saistītiem jautājumiem. Darba gaitas Signe Kazāka LKA sākusi pirms diviem gadiem kā Starpkultūru sakaru apakšprogrammas ‘’Latvija – Ziemeļvalstis’’ vadītāja un zviedru valodas lektore. Savā akadēmiskajā darbībā īpaši pievēršas starpkultūru komunikācijai, kino un literatūrai, kā arī radošajai darbībai ar zviedru valodu un kultūru kā centrālo elementu. No 2017. gada oktobra, sadarbojoties ar Somijas un Zviedrijas augstskolu pasniedzējiem, piedalās zviedru valodas e-apmācības projektā.

Režisora darba ikdienā ļaus ielūkoties Latvijas Nacionālā teātra režisors un LKA režijas un aktiermeistarības pasniedzējs Elmārs Seņkovs. Strādājis Valmieras Drāmas teātrī, Rīgas Krievu teātrī, Dailes teātrī un neatkarīgajā teātrī Dirty Deal Teatro. E. Seņkovs  saņēmis Spēlmaņu nakts balvu "Gada režisors" un balvu par labāko mazās formas izrādi, Grand Prix (2014), par labāko gada latviešu autoriestudējumu (2013).    

Skolēnus ar franču valodas zināšanām Ēnu dienā aicina pievienoties pētniece un LKA pasniedzēja Anita Vaivade. A. Vaivades pētniecības intereses saistās ar kultūras mantojuma tiesībām, nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu, starpvalstu sadarbību kultūras politikas veidošanā, UNESCO organizācijas darbību. Ēnu dienā skolēniem būs iespēja piedalīties Skype videosanāksmē ar pētniekiem no Francijas par pētniecības projektu "Osmoze", kā arī paviesoties UNESCO Latvijas Nacionālajā komisijā.

2018. gadā LKA uzņems studējošos bakalaura programmā "Laikmetīgās dejas māksla", tāpēc tieši šo studiju interesenti aicināti izmantot iespēju ēnot programmas vadītāju un horeogrāfi Olgu Žitluhinu. O.Žitluhina arī ir "Olgas Žitluhinas dejas kompānija" mākslinieciskā vadītāja, Starptautiskā laikmetīgās dejas festivāla "LAIKS DEJOT" – mākslinieciskā direktore. 

LKA pasniedzējs Uģis Nastevičs aicinās savas ēnas pievienoties lekcijās "Mūsdienu japāņu valoda". U. Nastevičs bakalaura un maģistra grādu ieguvis, pētot japāņu un latviešu kultūru. Kopš 2007. gada Latvijā sniedz japāņu valodas tulkošanas un gida pakalpojumus. Latvijā un Japānā uzstājas ar referātiem un vieslekcijām, regulāri sagatavo akadēmiskas un populārzinātniskas publikācijas, kā arī uztur sakarus abu valstu starpā.

Savukārt, ja skolēniem ir vēlme iepazīt muzeja darba specifiku, tad Ēnu dienā ir iespēja ēnot arī Tukuma muzejā, kam noslēgts sadarbības līgums ar LKA. Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola LKA šobrīd docē vairākus lekciju kursus LKA maģistra programmā "Mākslas", Muzeju un kultūras mantojuma apakšprogrammā, tostarp "Muzeju darba organizācija" un "Muzejpedagoģija". Muzeja darba organizācijas kursā uzmanība pievērsta muzeja kā sistēmas funkcionēšanai un tādai muzeja pārvaldībai, kas nodrošina visu muzeja pamatfunkciju sabalansētai realizācijai. Muzeja galvenās funkcijas saistītas ar krājuma komplektēšanu, dokumentēšanu un saglabāšanu, ieskaitot restaurāciju, zinātniski pētniecisko darbu, un tā rezultātu pieejamības nodrošināšanu izstādēs, ekspozīcijās, lekcijās, izglītojošajos pasākumos un muzejpedagoģiskajās programmās. Minētajos lekciju kursos muzeoloģijas teorētiskās atziņas tiek skaidrotas ar pasniedzējas pieredzē gūtās prakses piemēriem. Tukuma muzejs, kura sastāvā darbojas pavisam septiņi dažādi muzeji, dod iespēju iepazīt muzeju darba specifiku visā tā daudzveidībā.  

Dalība Ēnu dienā LKA nav tikai iespēja uz pāris stundām ielūkoties akadēmiskā personāla darba ikdienā, no malas vērojot lekciju norisi vai radoša darba tapšanu. Tā ir iespēja iekļauties procesā un, nepastarpināti, kontaktējoties ar personībām, kas sevi jau pierādījušas Latvijas un starptautiskā kultūras vidē tādās jomās kā kino, māksla un teātris, iegūt praktisku pieredzi, kas pēc vidusskolas beigšanas varētu būt noderīga, izvēloties turpmākās izglītības iespējas.

Latvijas "Ēnu dienu" organizē biznesa izglītības biedrība "Junior Achievement – Young Enterprise Latvija". Ēnu diena ir pasaulē populāra karjeras izglītības akcija, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darbavietu un 4 – 6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!