Aktualitātes
23.04.2012

Koris "Latvija" jubilejas koncertos izpildīs "Carmina Burana"

Komentē
0

Turpinot atzīmēt savu 70 gadu jubileju, Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" divos īpašos koncertos piedāvā noklausīties leģendāro Karla Orfa kantāti "Carmina Burana".

26. aprīlī plkst. 19.00 koncerts notiks Rīgas Sv. Pētera baznīcā, bet 27. aprīlī plkst. 19.30 - Lielajā Ģildē. Abos atskaņojumos kopā ar Valsts Akadēmisko kori "Latvija" piedalīsies arī Liepājas Simfoniskais orķestris, solisti Kristīne Gailīte, Armands Siliņš un Andris Lapiņš. Diriģents būs Andress Mustonens.

Pirmo reizi šo opusu koris "Latvija" atskaņojis pirms 50 gadiem, 1962. gadā, vasaras koncertsezonas noslēgumā Dzintaru koncertzālē.

Diriģents Andress Mustonens stāsta: "Pirmo reizi "Carmina Burana" diriģēju aptuveni pirms 20 gadiem, taču par to reizi lieli iespaidi nav palikuši. Visspilgtākais kantātes izpildījums man saistās tieši ar Latviju un kori "Latvija". Tas norisinājās Rīgas 800 gadu svinību laikā Doma laukumā. Kantāti izpildīja pilns sastāvs (divi kori, solisti un orķestris) un, diriģējot šo skaņdarbu, šķita, ka sasniegta maksimālā kulminācija un panākts maksimālais šī darba efekts."

"Carmina Burana" tulkojumā no latīņu valodas nozīmē "Bavārijas dziesmas". Darba pamatā ir viduslaikos tapis dzejas un tekstu krājums, kas atrasts kādā Bavārijas klosterī 19. g.s. sākumā. Paši teksti ir tapuši ap 11. – 12. gs. Šķiet, kantātes ievadtēma "O Fortuna" ir kļuvusi par vienu no populārākajiem motīviem pasaules mūzikā.

Koncertu programmiņās šoreiz arī īpašs saturs - mākslinieku biogrāfiju vietā šoreiz izcelti vēsturiski, saistoši fakti par mākslinieku pieredzi un personisko nozīmi, izpildot šo kantāti.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!