Aktualitātes
12.04.2017

KKC notiks "Satori" diskusija par latviešu literatūras pievilcību starptautiskajā grāmatu tirgū

Komentē
0

Ceturtdien, 20. aprīlī, plkst. 18:00 Kaņepes Kultūras centrā notiks interneta žurnāla "Satori.lv" rīkota publiska diskusija "Kad pienāks latviešiem tie laiki?", kurā Ilmāra Šlāpina vadībā par pašmāju literatūras pievilcību starptautiskajā grāmatu tirgū sarunāsies nozares eksperti.

Jau nākamgad Latvija kopā ar pārējām Baltijas valstīm būs goda viesi Starptautiskajā Londonas grāmatu tirgū. Tam par godu radīta īpaša kampaņa "#iamintrovert", kas latviešus prezentē kā introvertu rakstnieku nāciju. Savukārt šī gada Londonas tirgū latviešu dzejnieks Arvis Viguls nosaukts starp 10 interesantākajiem jaunajiem Eiropas rakstniekiem. Tie ir tikai daži no iemesliem, kāpēc pēdējā laikā publiskajā telpā aktuāls ir jautājums par latviešu literatūras pievilcību starptautiskajā tirgū. Ko Latvija var piedāvāt ārvalstu lasītājam? Kā mums trūkst, lai mēs tiktu pamanīti, tulkoti un izdoti citās pasaules malās? Vai latviešu literatūra var piesaistīt uzmanību ar savdabību, nacionālās kultūras, vēstures tēmām, vai arī tai jākļūst konvertējamai un saprotamai globālās literatūras kontekstā? Kur šobrīd ir latviešu literatūras spēks? Vai ir vērts tulkot un piedāvāt pasaulei agrāko gadu darbus, vai jākoncentrējas uz mūsdienu literatūru? Ko varam mācīties no citu tautu pieredzes – kā tiek tulkoti un lasīti igauņi, krievi, japāņi u.tml.? Ko varam sagaidīt no nākotnes – vai nākamie latviešu rakstnieki un dzejnieki rakstīs aktuāli, saprotami, viegli tulkojami vai pat angliski? Kāda loma šajā procesā ir cittautu literatūras pieejamībai – oriģinālvalodās vai tulkojumos? Vai mēs kļūstam vienādāki vai saglabājam atšķirības?

Uz diskusiju aicināti tādi eksperti kā Ieva Lešinska, žurnāliste, tulkotāja, redaktore, angļu valodā pārnesusi gan Jāņa Joņeva romānu "Jelgava '94", gan Čaka poēmu "Mūžības skartie"; Guntars Godiņš, viens no aktīvākajiem tulkotājiem no somu un igauņu valodas Latvijā; Alīse Nīgale, bērnu grāmatu izdevniecības "Liels un mazs" vadītāja; Inga Bodnarjuka-Mrazauska, projekta "Latvija Londonas grāmatu tirgū" vadītāja. Diskusiju vadīs interneta žurnāla "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins.

Diskusija "Kad pienāks latviešiem tie laiki?" ir daļa no Kaņepes Kultūras centra 5 gadu jubilejas nedēļas, kurā KKC draugi tika aicināti dāvināt kvalitatīvu saturu, kas reflektētu par šo kopā pavadīto laiku. Apmeklēt diskusiju aicināts ikviens interesents. Ieeja mājā 1 EUR, ziedojums Kaņepes Kultūras centra dārza labiekārtošanai. Kaņepes Kultūras centrs atrodas Rīgā, Skolas ielā 15.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!