Publicitātes foto
 
Aktualitātes
27.04.2017

Kinoteātrī "Kino Bize" sāksies Rīgas Pasaules filmu festivāls

Komentē
0

Ceturtdien, 27. aprīlī kinoteātrī  "Kino Bize" sāksies ceturtais Rīgas Pasaules filmu festivāls. Četru  dienu programmā būs skatāmas trīspadsmit dokumentālās un etnogrāfiskās  filmas, to skaitā nopelniem bagātā britu neatkarīgā režisora Šona  Makalistera filmu retrospekcija. Pēc filmu seansiem skatītajiem būs  iespēja piedalīties sarunās ar filmu veidotājiem. 

Rīgas  Pasaules filmu festivāla programmā atlasīti pēdējo gadu dokumentālā  kino darbi ar neparastiem cilvēkstāstiem no dažādām pasaules vietām.  Atbilstoši festivāla vadmotīvam "Atklājot neparedzamo" tās ir filmas,  kas balstītas improvizācijā un parāda nejaušību un sagadīšanās radošo  potenciālu. Programmā iekļauti ceļojumu piedzīvojumi, muzikāla  improvizācija, revolūcijas – filmas, kuru sākumā nav bijis zināms, kā  tās beigsies.

Ceturtdien, plkst.  19:00 festivālu atklās austriešu režisora Mihaela Glavogera iesāktā un  viņa montāžas režisores Monikas Villi pabeigtā filma "Bez nosaukuma"  ("Untitled", 2017). Vizuāli iespaidīgajā filmā apkopoti fragmenti un  kaleidoskopiskas ainas no Mihaela Glavogera 2013. gadā sāktā ceļojuma pa  Balkāniem, Itāliju un Āfrikas rietumu un ziemeļu valstīm. Pirms došanās  ceļā Glavogers savu ieceri skaidrojis kā vēlmi radīt "dokumentālo filmu  par neko", filmu bez noteiktas tēmas. Lai arī ceļojums bija iecerēts  vesela gada garumā, jau pēc četriem mēnešiem režisora dzīve aprāvās pēc  smagas saslimšanas ar malāriju. Filmā iekļauti arī Glavogera ceļojuma  laika dienasgrāmatas ieraksti.

Rīgas  Pasaules filmu festivālā skatītāji īpaši aicināti iesaistīties pēc  filmu seansiem paredzētajās jautājumu un atbilžu sesijās ar filmu  veidotājiem klātienē vai "Skype" video tiešsaistē. Šogad Rīgā uz  festivālu ieradīsies pieci režisori no Francijas, Lielbritānijas un  Itālijas, to skaitā pazīstamā vizuālā antropoloģe un grāmatu autore  Amanda Raveca, savukārt video tiešsaistē pievienosies vēl septiņu filmu  autori. Sarunu sesijas vadīs ar filmu tematiku saistīti cilvēki –  Latvijas Kultūras akadēmijas rektore profesore Rūta Muktupāvela,  publicists un teologs Nils Konstantinovs, pagājušā gada festivāla goda  viese vizuālā antropoloģe Tonija de Bromheda, programmas kurators Karlo  Kubero un citi.

Festivāla goda viesis  šogad ir režisors Šons Makalisters, kura filmu retrospekcija jau sākta  ar viņa Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominētās filmas "Sīrijas  mīlasstāsts" (2015) seansu un tiks izrādīta paralēli festivāla  pamatprogrammai. Šona Makalistera filmas ar spilgtu galveno varoņu  palīdzību sniedz unikālu ieskatu un klātbūtnes sajūtu Tuvo Austrumu  valstīs notiekošajos politiskajos saspīlējumos no vienkāršu cilvēku  skatupunkta. Piektdien plkst. 18.45 tiks demonstrēta viņa filma  "Bagdādes Liberači" par pēckara Irāku, kam uzreiz pēc tam sekos "Japāna:  Mīlas un naida stāsts".

Papildus  sarunām pēc viņa filmām sestdien, 29. aprīlī, plkst. 13:00 Šons  Makalisters pasniegs arī meistarklasi par dokumentālo filmu veidošanu,  uz kuru, iepriekš piesakoties [email protected], aicināti visi interesenti.

Filmas  tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar tulkojumu latviešu valodā.  Meistarklase un sarunas ar filmu režisoriem notiks angļu valodā.

Festivāls notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, Britu padomes un fonda "Knowing from the Inside" atbalstu.

Vairāk informācijas kinoteātra mājaslapā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!