Kadrs no filmas "Jūras klusēšana"
 
Aktualitātes
15.02.2018

"Kino Bize" notiks franču režisora Žana Pjēra Melvila retrospektīva

Komentē
0

No 26. februāra līdz 4. martam kinoteātrī "Kino Bize" notiks franču film noir un gangsterfilmu vecmeistara Žana Pjēra Melvila filmu retrospektīva. Nedēļas garumā tiks izrādītas sešas pilnmetrāžas un viena īsfilma no dažādiem režisora daiļrades posmiem.

"Līdz sirdstriekai 55 gadu vecumā Melvils paspēja radīt 13 filmas, un visas savā veidā ir izcila talanta apliecinājums. Režisors, kas iedvesmojis franču jaunā viļņa ģēnijus Godāru un Trifo, kā arī vairāku film noir drāmu, trilleru garumā ir kopis putekļu mētelī un platmalē slēptu kriminālās pasaules tēlu, kas, pretstatā buržuāziskajai vienaldzībai aizgūts no Otrā pasaules kara pretošanās kustības cīnītājiem un amerikāņu gangsteriem, tiek atklāta kā cilvēciska, sarežģīta persona kaut kur pa vidu literārās pasaules labajam un sliktajam varonim," par Melvilu raksta "Kino Bize".

Žana Pjēra Melvila retrospektīvas programmā skatītājiem tiks piedāvāti režisora daiļrades sākuma posma darbi, kas neapzināti savā veidā lika pamatus slavenajam franču jaunajam vilnim – stratēģiskā klusēšana un izvairīšanās kā pretestība kara laika okupācijai debijas pilnmetrāžā "Jūras klusēšana", ko papildinās pavisam agrīna īsfilma "24 stundas klauna dzīvē"; kazino aplaupīšanas trilleris "Spēlmanis Bobs", kas iepazīstina ar Melvila gangstera tēlu; drāma "Leons Morēns. Mācītājs" ar Žanu Polu Belmondo savas karjeras augstumos mācītāja lomā.

Tāpat tiks izrādīti trīs krimināli film noir stāsti: trilleris "Okšķeris", kurā turpinās sadarbība ar Belmondo kā pavisam neuzticamu zagli; viena no Melvila grandiozākajām un iemīļotākajām filmām "Ēnu armija" par kara laika pretošanās kustības cīnītājiem okupētajā Francijā; un pagrimuša grupējuma zādzības plāns filmā "Sarkanais aplis", kurā varam baudīt režisora darbu ar tā laika vēl vienu vīriešu lomas ikonu Alēnu Delonu.

Filmas tiks demonstrētas franču valodā ar subtitriem latviešu valodā. Pasākums notiek sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā. Vairāk informācijas kinoteātra vietnē.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!