"Mēs esam labākās"
 
Aktualitātes
06.12.2017

Kaņepes Kultūras centrā notiks Zviedru filmu dienas

Komentē
0

No 11. līdz 19. decembrim Kaņepes Kultūras centrā notiks Zviedru kino dienas – 9 dienās skatītājiem būs iespēja iepazīties ar 10 filmām. Katru vakaru plkst. 19 tiks demonstrēta viena filma, savukārt svētdien, 17. decembrī, skatītāji varēs noskatīties divas filmas – vienu plkst.17:00, otru plkst.19:00.  Pateicoties Zviedrijas vēstniecības atbalstam, visas filmas skatītājiem pieejamas bez maksas.

Filmu klāstā ir gan dokumentālās, gan mākslas filmas; visas ir nosacīti jaunas – to uzņemšanas laiks datējams no 2013. līdz 2016. gadam. Visas filmas ir atlasījis Kaņepes Kultūras centra Zviedru kino dienu kurators Miks Valers.

Vairākas no filmām ir ieguvušas balvas dažādos konkursos, piemēram, filma "Mēs esam labākie" ir ieguvusi 13 balvas, "Salidojums" – 11 balvas, "Simtgadnieks, kas izkāpa pa logu un pazuda" – 6 balvas. Gandrīz visās atlasītajās filmās galvenās varones ir sievietes, izņemot filmu "Simtgadnieks, kas izkāpa pa logu un pazuda", kurā protagonists ir vīrs cienījamos gados.

Zviedru kino dienas notiek sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību un noslēdz 2017. gada kino sezonu Kaņepes Kultūras centrā.

Programma:

11. decembris – spēlfilma "Salidojums" ("Reunion", 2013)

Anna netiek uzaicināta uz klases salidojumu. Lai saprastu, kāpēc tā ir noticis, viņa uzņem mākslas filmu par to, kas varētu būt noticis, ja viņa būtu ieradusies. Anna vēlas šo filmu parādīt bijušajiem klasesbiedriem, lai izprovocētu sarunu par skolas laiku. Diemžēl šķiet, ka neviens no klasesbiedriem nevēlas atcerēties, cik slikti viņi ir izturējušies pret Annu.

Filma balansē uz fikcijas un realitātes robežas, jo Anna tēlo pati sevi un filmas pamatā ir notikumi no viņas dzīves.

 

12. decembris – dokumentālā filma "Atspulgi" ("Reflections", 2016)

Sāra meklē veidus, kā tā, pa īstam izrunāties ar savu māti, taču viņai tas neizdodas. Nepalīdz pat kopīgais brauciens uz SPA. Sāra saprot, ka vienīgais veids, kā panākt šo viņai tik svarīgo sarunu, ir uzņemt filmu par savām attiecībām ar māti.

"Atspulgi" ir dziļi personisks stāsts par māti, kas atspoguļojas meitā, par dzīvi, kas atspoguļojas citā.

 

13. decembris – spēlfilma "Meita, māte un dēmoni" ("The, the Mother and Demons", 2016)

Tia ar māti pārvācas uz citu dzīvokli un nevienam neatklāj savu jauno adresi, jo māti ir pārņēmušas paniskas bailes. Diemžēl patiesās briesmas seko pa pēdām, jo kopā ar viņām dzīvoklī ievācas arī mātes dēmoni, kas pārņem kontroli pār viņas dzīvi. Tiai ir ne tikai jātiek galā ar mātes straujajām garastāvokļa maiņām un jāiedzīvojas jaunajā skolā, bet arī jācīnās ar viņai neredzamajiem dēmoniem.

Filmā realitāte pilnībā savijas ar šizofrēnijas vīzijām, atveidojot grotesku un biedējošu garīgi slimās mātes pasauli.

14. decembris – drāma "Viesnīca" ("Hotel", 2013)

Pēc negaidītas traumas sabrūk Ērikas labi iekārtotā dzīve. Viņa noslēdzas sevī un meklē palīdzību grupas terapijā. Kad nepalīdz arī tas, Ērika kopā ar četriem ekscentriskiem biedriem no grupas terapijas ķeras pie pēdējā salmiņa. Viņi visi sāk dzīvot viesnīcās, kuru anonimitātē viņi cer pazaudēt sevi un savas problēmas.

Šis smeldzīgais stāsts ir par to, ka reizēm vienīgais veids, kā ieskatīties acīs savām problēmām, ir pagriezties un mukt.

 

15. decembris – drāma, zinātniskā fantastika "Baltie cilvēki" ("White people", 2015)

Aleksa nokļūst pazemes cietumā, kur kopā ar citiem ieslodzītajiem gaida izraidīšanu no valsts. Nav zināms, kāpēc un uz kurieni Aleksa tiks izraidīta, taču ir skaidrs, ka viņa darīs visu, lai nebūtu jāsēžas lidmašīnā uz "mājām".

Lai gan filmai ir piekabināta zinātniskās fantastikas birka, šī distopija par krasi atšķirīgām varas pozīcijām šķiet biedējoši reāla.

16. decembris – komēdija "Simtgadnieks, kas izkāpa pa logu un pazuda" ("100 Year Old Man Who Climbed Out The Window And Dissappeared", 2016)

Šodien ir Alana 100. dzimšanas diena, taču tā vietā, lai paklausīgi nopūstu svecītes uz pansionāta darbinieku sagādātās tortes, Alans vienās čībās izkāpj pa logu un pazūd, izsaucot negaidītu, pārsteidzošu un kuriozu notikumu lavīnu.

Šī filma ir melnā humora caurvīts stāsts par Alana piedzīvojumiem, kas nebeidzas pat sirmā vecumā.

17. decembris – drāma "Mēs esam labākās" ("We Are The Best", 2013)

Stokholma, 1982. gads. Bobo, Klāra un Hedviga ir 13 gadus vecas meitenes, kas šļūkā pa pilsētas ielām. Viņas ir drosmīgas, apjukušas un dīvainas. Viņām ir pārāk ātri jāsāk par sevi rūpēties. Viņas cep zivju pirkstiņus tosterī, kamēr māte ir bārā. Viņas dibina pankroka grupu, lai gan visi saka, ka pankroks ir miris.

Šis ir stāsts par jaunības dumpinieciskumu un pastāvēšanu par savu viedokli, kad neviens cits tam netic vai nepievērš uzmanību.

17. decembris – dokumentālā filma "Marta un Nikī" ("Martha & Niki", 2016)

Divas hiphopa dejotājas no Zviedrijas satricina puišu dominēto ielas deju pasauli. Viņas kļūst par pirmo meiteņu komandu, kas jebkad ir uzvarējusi hiphopa pasaules čempionātā. Gūtie panākumi paver plašas iespējas, taču pašu uzliktā latiņa ir jānotur, un tas, izrādās, nav nemaz tik vienkārši.

Šī, iespējams, ir viena no pēdējo gadu sirsnīgākajām dokumentālajām filmām par mīlestību pret deju, draudzību un sevis meklējumiem.

 

18. decembris – "Velosipēdi pret mašīnām" ("Bikes vs Cars", 2015)

Nosaukums izsaka visu. Šī dokumentālā filma ir par velosipēdu vietu lielpilsētu satiksmē, kur pārsvarā dominē vieglās automašīnas. Filmas veidotāji pieskaras plašam problēmu lokam, sākot ar cilvēku drošību uz ceļa un automašīnu radīto gaisa piesārņojumu un beidzot ar autobūves un naftas industrijas lobija ietekmi uz pilsētplānošanas lēmumiem. Lai gan filmā redzamajās lielpilsētās strauji palielinās automašīnu skaits, tomēr arvien vairāk pieaug arī to cilvēku skaits, kuriem velosipēds ir ne tikai transportlīdzeklis, bet arī pārliecība un dzīvesveids.

Patiesi iedvesmojoša filma, pēc kuras noskatīšanās gribas biežāk mīt pedāļus.

 

19. decembris – "Neveiksminiece" ("Underdog", 2014)

Dino ir jauna zviedru meitene, kas izmisīgi meklē darbu Oslo. Tīrās nejaušības dēļ viņa sāk strādāt turīgā Norvēģu ģimenē par auklīti. Drīz vien pusmūža krīzes skartais ģimenes tēvs sāk mest aci uz Dino, un viņš nav vienīgais. Šis šķietami banālais stāsts ir tikai fons, ko režisors izmanto, lai runātu par sarežģītajām attiecībām starp zviedriem un norvēģiem un atainotu divu dažādu paaudžu meiteņu pašapziņas meklējumus.

 

Vietu skaits Kaņepes Kultūras centra zālē ir ierobežots, tāpēc organizatori aicina skatītājus ierasties savlaicīgi.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!