Aktualitātes
15.05.2018

Kaņepes Kultūras centrā notiks "Franču dokumentālā kino dienas"

Komentē
0

No 21. līdz 27. maijam Kaņepes Kultūras centrā notiks "Franču dokumentālā kino dienas", kuru ietvaros skatītājiem bez maksas būs iespēja noskatīties astoņas īpaši atlasītas Francijas dokumentālās filmas – tās visas pēta individualitāti un cilvēcību mūsdienu globalizētajā, racionalizētajā un industrializētajā pasaulē.

Visas "Franču dokumentālo kino dienas" filmas ir atlasījis Miks Valers. Pērnā gada decembrī tieši viņš veidoja "Zviedru kino dienu" programmu, kas tapa sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību un guva lielu skatītāju atsaucību. "Franču dokumentālā kino dienas" ir tapušas sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā. Pateicoties šim atbalstam, visi filmu seansi skatītājiem būs pieejami bez maksas.

"Lai gan varētu šķist, ka šo filmu tēmas ir ļoti dažādas, tās visas caur dažādām prizmām analizē mūsdienu sabiedrību un cilvēcības vietu tajā," stāsta Miks Valers, "Skatītājiem būs iespēja iepazīt permakultūru kā ilgtspējīgas saimniekošanas un dzīvesveida risinājumu. Sekot līdzi vienam gadam imigrantu bērnu skolas dzīvē viņu jaunajā mītnes valstī. Ielūkoties 60. gadu Parīzes priekšpilsētu saltajā realitātē un mūsdienu Parīzes bezpajumtnieku ikdienas dzīvē; uzzināt par kinolenšu restaurācijas procesu un analizēt analogā kino norietu digitālajā laikmetā; gūt ļoti intīmu ieskatu Gruzijas bēru rituālos un gruzīnu attiecībās ar nāvi un mirušajiem. Tāpat skatītāji varēs pārdomāt dažādas svēto rakstu interpretācijas un to ietekmi uz indivīdu un sabiedrību kopumā, kā arī vērot, kā vectēvs nodod savas dārzniecības zināšanas mazdēlam, kas pieder ātrās ēdināšanas paaudzei."

"Visas astoņas filmas sniedz iespēju ieraudzīt un saklausīt mūsdienās aktuālās tēmas un uzdod jautājumus par mūsu priekštatiem par pasauli," uzsver Anna Sofija Lelona, Francijas institūta Latvijā pārstāve.

Jau vairāk nekā divus gadus Kaņepes Kultūras centrs divas reizes nedēļā demonstrē dokumentālās un mākslas filmas, kuru uzmanības centrā ir cilvēktiesības. Filmu programma tiek veidota, sadarbojoties ar cilvēktiesību un vides NVO, dažādu valstu vēstniecībām un kultūras pārstāvniecībām. Filmu seansi ir pieejami plašam skatītāju lokam, jo, pateicoties sadarbības partneru atbalstam, ieeja KKc kino ir bez maksas.

Programma

Pirmdien 21.05.

"Atmiņas nākotne" (2013, rež. Diane Baratier)

Pēc sava tēva, režisora Žaka Baratjē nāves Diāna atklāj, ka viena no tēva 30 filmām ir pazaudēta un citas ir uz izzušanas robežas. Viņa sāk pētīt kino izzušanas procesu paralēli sava tēva mistiskās filmas "Goā" restaurācijai. Diāna satiekas ar cilvēkiem, kuru darbs ir saistīts ar saglabāšanu un restaurāciju. Filmas var atjaunot, taču tas vienmēr ir saistīts ar kompromisu - kino matērijas metamorfozi, izmantojot jaunās tehnoloģijas. Šī kino transformācija vedina uz intriģējošiem jautājumiem par šo mākslas formu, kas vairs nav divdesmitā gadsimta kinematogrāfs.

Filma tiks demonstrēta franču valodā ar subtitriem angļu valodā.

Otrdien 22.05.

Dubultseanss:

"Mīlestība pastāv" (1960, rež.: Maurice Pialat)

Iespējams, ka mīlestība pastāv, taču tā nav manāma saltajā pretīgumā, ar kādu režisors ataino dzīvi Parīzes priekšpilsētā. Betona bloki, troksnis un netīrība, agresīvi pusaudži, kam nākotne nesola neko labu, nogarlaikojušies pensionāri ar vēl niecīgākām izredzēm, dučiem pussagruvušu būdu trīs kilometru attālumā no Elizejas laukiem, kurās dzīvo nabadzīgi alžīrieši.

"Pasaules malā" (2013, rež.: Claus Drexel)

Parīze naktī. Tur dzīvo Dženi, Venkaslas, Krisītne un Paskāls. Viņi ir bezpajumtnieki, kas dzīvo uz ielām, zem tiltiem un metro tuneļos - pasaules malā, kur sabiedrība vairs nesniedz nekādu aizsardzību. Viņi pievēršas mums un runā.

Trešdien 23.05.

"Bābeles skola" (2013, rež.: Julie Bertuccelli)

Viņi ir no Īrijas, Senegālas, Brazīlijas, Marokas, Ķīnas… Viņi ir vecumā no 11 līdz 15 gadiem, un viņi ir nesen ieradušies Francijā. Viņi kopā pavadīs vienu gadu Parīzes vidusskolas adaptācijas klasē. 24 skolēni ar 24 dažādām tautībām. Šajā multikulturālajā vidē mēs redzam šo pusaudžu nevainīgumu, entuziasmu un iekšējos pārdzīvojumus, kas rodas, viņiem sākot jaunu dzīvi. Šie jaunieši apšauba mūsu pastāvošos aizspriedumus un dod mums cerību par labāku nākotni.

Ceturtdien 24.05.

"Permakultūras rītausma" (2017, rež.: Adrien Bellay)

Permakultūra ir cerības stariņš mūsdienu pasaulē, kas piedāvā ekoloģiski ilgtspējīgus, ekonomiski izdevīgus un sociāli taisnīgus risinājumus. Tā ir pieejama visiem, un to var ieviest jebkurā vietā. Tā ir ticama alternatīva rūpnieciskajai lauksaimniecībai, un ar to mūsdienās eksperimentē aizvien vairāk cilvēku.

Piektdien 25.05.

"Mana vectēva dārzs" (2016, rež. Martin Esposito)

Martēns ir atgriezies sava vectēva mājā, lai meklētu savas saknes, palīdzētu vectēvam un pavadītu laiku kopā ar viņu. Vecais vīrs dalās savās zināšanās par dārzkopību un ierāda mazdēlam, kā rūpēties dārzu, ko viņš ir iekopis, domājot par savu mirušo sievu un mīlestību pret viņu. Martēns, kurš pieder ātrās ēdināšanas paaudzei, pakāpeniski saprot šī dārgā mantojuma vērtīgumu. Šī filma ir veltījums dzīvei un dabai, ko mums ir pienākums aizsargāt.

Sestdien 26.05.

"Pasaki maniem draugiem, ka esmu miris" (2003, rež.: Nino Kirtadze)

Mēs esam Gruzijas rietumos. Šeit saskaņā ar tradīcijām mirušie netiek nošķirti no dzīvajiem. Cilvēki iesaista mirušos savā ģimenes dzīvē, runā ar viņiem un lūdz viņu padomu. Radinieki aizsargā mirušos un cer, ka mirušie aizsargās viņus. Ģimene nekad nav viena un var paļauties uz kaimiņiem, kas sniedz gan morālu atbalstu, gan palīdz sarīkot bēru ceremoniju.

Filma tiks demonstrēta gruzīnu valodā ar subtitriem angļu valodā.

Svētdien 27.05.

"Vārdi vai nāve" (2006, rež.: Abraham Ségal)

Kā vieni un tie paši vārdi no Bībeles un Korāna svētajiem tekstiem var rosināt naidu, slepkavības un upurus un vienlaikus izgaismot ceļu uz zināšanām un mierpilnu dzīvi? Šī filma runā par draudiem, ko rada fundamentālisms, un veidiem, kā ar šo problēmu cīnīties. Reliģijas un politikas savīšanās nav nekas jauns, un par to liecina vēsturiskas vienošanās un asiņainas sadursmes. Taču mūsdienās, pamatojoties uz etnisko izcelsmi, pilsonību un reliģisko pārliecību, ir radušās jaunas politiski teoloģiskas segregācijas formas, kas apdraud mieru mūsu durvju priekšā.

 

Ieeja visos seansos bez maksas. Visas filmas, izņemot "Pasaki maniem draugiem, ka esmu miris", tiks demonstrētas franču valodā ar subtitriem angļu valodā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!