E. Peršēvics, "Mammu, es gribu būt kosmonauts"
 
Aktualitātes
22.08.2017

Jūrmalā atklās Krievijas militāro mācību rosinātu izstādi "Бaидиес!"

Komentē
0

Tuvojoties šoruden paredzētajām Krievijas bruņoto spēku mācībām "Zapad-2017", 6. septembrī Jūrmalas Kultūras centra izstāžu zālē atklās tēlnieka Egona Peršēvica personālizstādi "Бaидиес!".

Izstādi mākslinieks veltījis lielajām bailēm no briesmu pilnās nākotnes un devis tai atbilstošu nosaukumu "Бaидиес!", kas sasaucas ar Baltijas valstu un NATO satraukumu par septembra vidū paredzētajām militārajām mācībām "Zapad-2017".

Tēlnieks savā personālizstādē paredzējis iekļaut darbus, kas reflektē par sabiedrībā valdošo paniku un bailēm no draudošā kara. "Tikko amerikāņu prezidents ir piedraudējis Ziemeļkorejai ar karu, tie savukārt draud Amerikai uzmest atombumbu, krievi sapņo par Padomju impēriju, turki par Osmaņu – karš noteikti būs! Mūsdienās bieži tiek vilktas paralēles ar propogandas karu, kuru 20. gadsimta 30. un 40. gados veica nacistiskā Vācija un Padomju Savienība, un pēc tam visus Aukstā kara gadus tā viena pret otru karoja Amerika un Padomju savienība. Turklāt krievi tāda mēroga mācības, kā gaidāmās "Zapad-2017" iepriekš ir izmantojusi kā aizsegu, lai izraisītu militārus konfliktus Gruzijā un Ukrainā. Brīžiem tas satrauc, bet brīžiem liek brīnīties par cilvēku bailēm, aizspriedumiem un nespēju vēsi paskatīties uz notiekošo no malas. Jebkurā gadījumā šī izstāde ir veltījums lielajām bailēm no briesmu pilnās nākotnes," par savu gaidāmo izstādi stāsta Egons Peršēvics.

E. Peršēvics, "Posts un negals"

Visi šajā izstādē skatāmie darbi runā par neizbēgamā kara tēmu, kas ļoti sasaucas ar Aukstā kara laikā valdošo sabiedrības noskaņojumu. "Laiki šķiet jau gaužām seni, kad divas ideoloģiski nemaz ne tik atšķirīgas impērijas mērijās ar "krāniņiem", un labi ka tā. Labāk, lai sacenšas par to, kura atbalstītie mākslinieki ir visradošākie, zinātnieki visgudrākie un sportisti visveiklākie. Labāk lai šauj ar raķetēm kosmosā mērkaķus, nevis atombumbas," saka tēlnieks.

Tēlnieks Egons Peršēvics, kura pēdējā laika ievērojamākais mākslas projekts ir Daugavpils Marka Rotko mākslas centra spoku zirga skulptūra, ir jau vairākus gadus Liepājā rezidējošs mākslinieks, kas aktīvi piedalās izstādēs un mākslas akcijās kopš 2006. gada. 2008. gadā Egons Peršēvics pārstāvēja Latviju vērienīgajā "Starptautiskajā Tēlniecības kvadriennālē" Rīgā. Pēdējo gadu laikā tēlnieka darbi tiek izstādīti mākslas telpās arī ārpus Latvijas – Ukrainā, Somijā un Lietuvā. 2010. gadā viņš absolvējis bakalaura studiju programmu, savukārt 2013. gadā maģistra studiju programmu pie asociētās profesores Olgas Šilovas Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļā.

Tēlnieka Egona Peršēvica personālizstāde "Бaидиес!" Jūrmalas Kultūras centra izstāžu zālē bez maksas būs skatāma no 6. septembra līdz 8. novembrim. Atklāšana ar alus darbnīcas "Labietis" produkcijas degustāciju notiks 6. septembrī pulksten 19:00.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!