Aktualitātes
11.05.2012

JRT viesosies teātra festivālos Lietuvā un Polijā

Komentē
0

2012. gada maijā Jaunais Rīgas teātris ar režisora Alvja Hermaņa iestudētajām izrādēm "Soņa" un "Melnais piens" viesosies starptautiskos teātra festivālos Lietuvā un Polijā.

Izrāde "Soņa" dosies uz Viļņu, kur tiks rādīta 15. maijā "Arts Printing House" telpās XIV starptautiskā teātra festivāla "New Drama Action" ietvaros.

Starptautiskais jaunās dramaturģijas un teātra festivāls "New Drama Action" notiek kopš 1999. gada, to rīko Lietuvas Teātra un kino informācijas un izglītības centrs. Festivāla mērķis ir iepazīstināt ar interesantākajām norisēm mūsdienu dramaturģijā un laikmetīgajā teātrī, veicinot jauna rokraksta attīstību Lietuvas teātrī. Kopš pirmsākumiem festivāls ir platforma jaunām idejām, izaicinājums un iespēja mainīt virzienu. "New Drama Action" iepazīstinājis skatītājus ar novatoriskiem iestudējumiem un lugām no Lielbritānijas, Vācijas, Francijas, Norvēģijas, Polijas, Krievijas, Somijas, Holandes, Latvijas, Lietuvas, tajā viesojušies tādi mākslinieki kā Gžegožs Jažina, Kristians Smeds, "Needcompany" (Beļģija), "NTGent" (Beļģija), Teatr Rozmaitości (Polija), "Krétakör" (Ungārija) u. c.

Šogad festivāls "New Drama Action" notiks no 15. līdz 21. maijam, un tajā būs skatāmi Arpada Šillinga (Árpád Schilling, Ungārija), Kšištofa Varļikovska (Krzysztof Warlikowski, Polija), Alvja Hermaņa iestudējumi; "New Drama Action" iepazīstinās lietuviešu skatītājus arī ar jaunā norvēģu mākslinieka Amunda Sjūli Svēno (Amund Sjølie Sveeno) darbiem.

Savukārt 22. maijā festivālā "Kontakt" Toruņā, Polijā, būs skatāma izrāde "Melnais piens" (spēles laukums – Vilama Hožicas teātris (Wilam Horzyca Theatre)).

Festivāls "Kontakt" savos pirmsākumos 1991. gadā bija pirmā starptautiskā tikšanās vieta teātra trupām no Austrumeiropas un Rietumeiropas. Festivāla reputāciju jau no paša sākuma veidojusi izrāžu augstā mākslinieciskā kvalitāte, tas bijis pagrieziena punkts daudzu mūsdienās atzītu Austrumeiropas teātra režisoru karjerā, dodot šiem režisoriem iespēju pirmoreiz parādīt savus darbus Rietumu publikai. Arī vairākām poļu teātru izrādēm festivāls kļuvis par logu uz pasauli. Katru gadu "Kontakt" pulcina ap 100 teātra mākslinieku, kritiķu, studentu, Eiropas festivālu direktoru un žurnālistu.

Festivāls notiek katru otro gadu pēdējā maija nedēļā – šogad no 19. līdz 25. maijam. Festivāls vienlaikus ir arī konkurss, katru izrādi vērtē starptautiska žūrija, kas piešķir trīs galvenās balvas. Festivāla ietvaros notiek dažādas mākslas izstādes, filmu prezentācijas un koncerti. Viena no svarīgākajām "Kontakt" tradīcijām ir iespēja skatītājiem tikties ar izrāžu aktieriem un veidotājiem.

JRT festivālā "Kontakt" piedalījies vairākkārt ar izrādēm "Marķīze de Sada" (1994), "Kaija" (1997), "Mēnesis uz laukiem" (2006), "Latviešu stāsti", "Soņa" (2007), "Klusuma skaņas" (2008), "Zilākalna Marta" un "Vectēvs" (2010).

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!