Foto: Ģirts Raģelis
 
Aktualitātes
17.08.2018

JRT šosezon gaidāmas četras Alvja Hermaņa izrādes

Komentē
0

Jaunajā sezonā JRT ir ieplānojis kopumā astoņus jauniestudējumus, kurus veidos Alvis Hermanis, Eimuntas Ņekrošus, Uldis Tīrons, Vladislavs Nastavševs, Gecs Leinevēbers.

2018./2019. gada sezonu Jaunais Rīgas teātris (JRT) uzsāks 1. septembrī ar Alvja Hermaņa jauniestudējumu "Linda Vista". Jau otro gadu sezona tiks aizvadīta pagaidu telpās Miera ielā 58a ar divām skatītāju zālēm - Lielā zālē ar 300 skatītāju vietām un Mazā zālē ar 250 skatītāju vietām.

Sadarbībā ar "Baryshnikov Productions Inc." JRT skatītājiem rudenī būs iespēja atkal redzēt izrādi "Brodskis/Barišņikovs" (pirmizrāde 2015. gada 15. oktobrī, režisors Alvis Hermanis). Ir ieplānotas astoņas izrādes no 12. oktobra līdz 21. oktobrim.

Vēl līdz šī gada beigām ir ieplānotas arī vairākas JRT viesizrādes. Ar izrādi "Brodskis/Barišņikovs" septembrī viesosimies Gruzijā Tbilisi Starptautiskā teātra festivālā un oktobrī Čehijā – festivālā "Prague Crossroads 2018". Savukārt decembrī notiekošais Tallinas Pilsētas teātra organizētais Starptautiskais teātra festivāls "Midwinter Night's Dream" šogad ir veltīts režisoram Alvim Hermanim.  No 9. līdz 15. decembrim Igaunijas teātra skatītājiem būs iespējams redzēt izrādes "Melnais Piens", "Latviešu  mīlestība", "Brodskis/Barišņikovs", "Garā Dzīve", "Oblomovs".

JRT aktieru trupa saglabājas 16 aktieru sastāvā. No JRT štata ir izlēmusi aiziet Kristīne Krūze. Savukārt pastāvīgajā trupā tiks pieņemta Marija Linarte, kura šobrīd ir redzama Vladislava Nastavševa izrādē "Cerību ezers aizsalis" un ir nominēta kā 2017./2018. gada teātra sezonas Spēlmaņu nakts "Gada jaunā skatuves māksliniece".

Septembrī studijas uzsāks Latvijas Kultūras akadēmijas Jaunā Rīgas teātra dramatiskā teātra aktieru kurss. No rekordliela pieteikuma skaita (280) tika izvēlēti 18 jaunieši.

Sezonas jauniestudējumi:

1. septembrī pirmizrādi piedzīvos režisora Alvja Hermaņa iestudējums – Treisija Letsa "Linda Vista". Iestudējuma scenogrāfs – Artūrs Virtmanis, kostīmu māksliniece – Jana Čivžele, lomās - Andris Keišs, Jānis Skutelis, Baiba Broka, Elita Kļaviņa, Grieta Aminata Diarra, Gundars Āboliņš, Sandra Kļaviņa. Izrādes tēma ir pusmūža cilvēku drāma mūsdienu sabiedrībā. Agrākos laikos 40-50 gadus veci cilvēki jau skaitījās norakstīti un savu dzīvi jau nodzīvojuši. Mūsdienās šī paaudze jūtas apmulsusi, jo jaunība kā nebeidzas tā nebeidzas, dzīves plāns ir it kā izpildīts (vai nu veiksmīgi vai neveiksmīgi), bet dzīve joprojām turpinās un vajadzīgs jauns plāns.

9. septembrī gaidāma vācu režisora Geca Leinevēbera iestudējuma "Latviešu laupītāji" pirmizrāde. Scenogrāfe un kostīmu māksliniece - Kristīne Jurjāne, lomās - Guna Zariņa, Ģirts Krūmiņš, Gundars Āboliņš, Vilis Daudziņš, Jevgēnijs Isajevs, Kaspars Znotiņš, Toms Veličko. Izrāde balstīta uz Frīdriha Šillera lugu "Laupītāji", kas ir arī pirmā latviešu valodā uzvestā luga. To pirms 200 gadiem iztulkoja un Dikļu muižā uzveda kučieris Jānis Peitāns. Septiņpadsmit gadus vecs jauneklis. Arī Šillers lugu sāka rakstīt septiņpadsmit gadu vecumā, un viņa darbs turpinājās četrus gadus. "Laupītāji" ir jauna autora darbs. Un arī viņa lugas tēli ir ļoti jauni cilvēki. Šajā jaunības telpā ieiet un to nospēlēt mēģinās Jaunā Rīgas teātra aktieri. Gecs Leinevēbers: "Izrādes darbība norisinās tuvajā nākotnē. Aktieru grupa meklē zudušo spēku, mēģinot vēlreiz iestudēt Šillera lugu "Laupītāji". Frīdrihs Šillers jau 1781. gadā uzdeva jautājumu: kā cilvēkam tikt galā ar netaisnīgumu - valstī un paša ģimenē? Aktieri jautā arī vēl tālāk - kas vieno mūs, latviešus, tā, kā bumba futbola komandu?"

17. novembrī Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros pirmizrāde paredzēta Alvja Hermaņa izrādei, kas balstīta uz Jāņa Akuratera darbu "Kalpa zēna vasara". Par izrādi pats režisors saka: "Šī ir mana tēva mīļākā grāmata. Mans tēvs ir cēlies no Zemgales zemniekiem. Tātad - no laukiem. Tāpat kā mēs visi. Jānis Akuraters to sarakstīja, dzīvodams tālu prom no Latvijas. Kaut kādā ziņā mēs visi šodien esam "tālu prom no Latvijas". Šī grāmata palīdz to atcerēties - no kurienes mēs nākam. Un kur tas viss sākās."

Decembrī pirmizrādi piedzīvos Vladislava Nastavševa iestudējums - Tenesija Viljamsa "Jaunības putns ar saldo balsi". Stāsts par neiespējamību atgriezt jaunību visās tās nozīmēs. Lomās - Baiba Broka, Ivars Krasts, Sandra Kļaviņa, Vilis Daudziņš, Elita Kļaviņa, Jana Čivžele, Jevgēnijs Isajevs, Matīss Budovskis.

2019. gadu JRT iesāks ar  Ulda Tīrona iestudējumu "Apmānītā", kas veidots pēc Tomasa Manna stāsta "Apkrāptā" motīviem. Scenogrāfe - Anna Heinrihsone, lomās - Regīna Razuma, Marija Linarte, Toms Veličko, Kaspars Dumburs, Ģirts Krūmiņš un citi. Pēdējā Tomasa Manna stāsta "Apkrāptā" sižets ir par kādas pavecākas vācu kundzes neprātīgo mīlestību uz divreiz jaunāku amerikāņu jaunekli. Šis vēlās mīlas stāsts norit uz Eiropas pagātnes, kultūras un tradīciju sabrukuma fona, kas atspoguļojas galveno varoņu skumjajos likteņos. Tomasa Manna stāsts veltīts, iespējams, pašai aizkustinošākajai cilvēka īpašībai – spējai atdot savu mīlestību uz visiem laikiem zūdošajam mirklim.

Martā uz JRT skatuves – Henrika Ibsena "Brands". Norvēģu dramaturga 1865. gadā sarakstītās lugas centrā ir luterāņu mācītājs, kurš apmeties uz dzīvi kādā Dieva aizmirstā zvejnieku ciematiņā. Brands ir maksimālists, kurš dzīvo un rīkojas saskaņā ar visaugstākajiem ētiskajiem ideāliem. Viņš dzīvo pēc principa "visu vai neko". Viņš nav spējīgs ne uz mazākajiem kompromisiem. Viņa rīcība arvien vairāk un vairāk nonāk pretrunā ar pārējo ciemata iedzīvotāju interesēm. Izrādi iestudēs leģendārais lietuviešu režisors Eimuntas Ņekrošus - pasaules teātra klasiķis, kura paša mākslas ceļš rada asociācijas ar Ibsena drāmas varoni.

Alvis Hermanis sadarbībā ar Madaru Rutkēviču un Agnesi Rutkēviču raksta lugu un 2019. gada pavasarī veidos izrādi, kura būs veltīta 20. gadsimta latviešu dzejniecēm – sievietēm. Austra Skujiņa, Mirdza Ķempe, Ārija Elksne, Velga Krile, Vizma Belševica, Kornēlija Apškrūma un citas. Mazzināmi biogrāfiski fakti, mistiski noslēpumi un latviešu maģiskais reālisms. Un pāri visam – dzeja. 

Nobela prēmijas laureāts Īzaks Baševiss Zingers atgriežas JRT. Pirms dažiem gadiem repertuārā vairākas sezonas noturējās "Kabalas noslēpumi". Šoreiz režisors Alvis Hermanis iestudēs citus šī paša autora stāstus, kurus vieno vecu un vientuļu Austrumeiropas ebreju likteņi, kuri kara gados atrada patvērumu ASV. Mīla un nāve - kā parasti ir galvenās tēmas šī ģeniālā rakstnieka stāstos. Galvenajās lomās - Gundars Āboliņš un Mirdza Martinsone.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!