Aktualitātes
04.01.2018

Jaunajā Rīgas teātrī top Franca Kafkas romāna "Process" iestudējums

Komentē
0

18. janvārī Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) gaidāma pirmizrāde – Franca Kafkas "Process" Mārča Lāča skatuviskajā adaptācijā un režijā.

Franca Kafkas (1883–1924) mistikas piesātinātais šedevrs, kuru pats autors bija lēmis iznīcībai, ir birokrātisko labirintu alegorija, kas sākas brīdī, kad Jozefs K, kādu dienu pamostoties, tiek apcietināts. Apcietināšanas iemesls netiek atklāts, taču Tiesas Prāva jau patstāvīgi rit savu gaitu.

Režisors Mārcis Lācis: "Kas Kafkas "Procesā" ir tik aktuāls, kāpēc viņu vajadzētu iestudēt vairāk nekā 100 gadu pēc sarakstīšanas? Kafka mums gudri un vienlaikus nežēlīgi atgādina par nepārtraukti klātesošu varu, kas šai gadījumā realizējas caur valsts birokrātisko aparātu. Tā ir daudzgalvaina ierēdņu armija/mafija/klans, kas, aizbildinoties ar likumu, akli un bez emocijām spriež un lemj cilvēku likteņus."

Likuma un birokrātijas labirintus Kafka pārzināja visā to absurdā, ilgus gadus dzīvodams un strādādams šī "vaļa" vēderā. Tomēr par impulsu darbam pie jaunā romāna kļuva Kafkas personisko attiecību krīze – pēc saderināšanās 1914. gadā Kafka rakstīja, ka jūtas sasaistīts kā noziedznieks, savas attiecības sāka uztvert kā cietumu, līdz mēnesi vēlāk atsauca saderināšanos un metās rakstīšanā. Aizsāktais romāns tā arī netika pabeigts.

Kafka visus savus darbus gribēja iznīcināt – gan dzīves laikā nedaudzos publicētos stāstus, gan līdz lasītājam nekad nenonākušos manuskriptus, tostarp romānu fragmentus "Amerika", "Pils" un "Process". Lai savu dvēseli atbrīvotu no spokiem, kā viņš pats mēdza teikt. Viņa tuvākais draugs rakstnieks Makss Brods, kuram Kafkas testamentā bija uzticēts iznīcināt visus viņa dzīves laikā nepublicētos darbus, to neizdarīja. Tieši otrādi – viņš atstātos rokrakstus sakārtoja un sagatavoja publicēšanai.

Iestudējuma scenogrāfi – Mārcis Lācis un Artūrs Arnis, kostīmus veido "MAREUNROL'S", gaismu mākslinieks – Lauris Johansons, muzikālā noformējuma autors – Toms Auniņš. Jozefa K lomā – Toms Veličko, kuram šī ir pirmā sezona JRT; lomās – Andris Keišs, Ivars Krasts, Reinis Boters, Ģirts Krūmiņš, Klāvs Mellis, Jevgēnijs Isajevs, Sandra Kļaviņa, Jana Čivžele, Inga Tropa un Anna Nele Āboliņa.

Tuvākās izrādes: 19., 20., 21., 23. un 24. janvārī, 16., 17. un 18. februārī, 20., 21. un 22. martā.

Biļešu tirdzniecību uz marta izrādēm sāksies trešdien, 10. janvārī JRT kasē Miera ielā 58a un vietnē

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!