Alvis Hermanis. Foto: Ģirts Raģelis
 
Aktualitātes
21.06.2017

Jaunā Rīgas teātra aktieru trupā gaidāmas nozīmīgas pārmaiņas

Komentē
0

20. jūnijā Jaunais Rīgas teātris savā oficiālajā mājaslapā publicējis teātra mākslinieciskā vadītāja Alvja Hermaņa redzējumu par JRT darbību nākamajā sezonā un turpmākajos gados. Starp nozīmīgākajām pārmaiņām ir arī teātra pastāvīgās trupas reorganizācija.

Jaunais Rīgas teātris jauno sezonu cer uzsākt Tabakas fabrikā, Miera ielā 58a, lai ēku kompleksu Lāčplēša ielā varētu nodot rekonstrukcijā. Līdz ar pārcelšanos izmaiņas skars arī JRT aktieru sastāvu. "JRT ir sākušās lielās pārmaiņas. Paralēli mājas rekonstrukcijai notiks arī aktieru trupas rekonstrukcija. Kādreiz bija skaista ideja novecot kopā ar savu publiku tai pašā aktieru sastāvā kā līdz šim. Tas būtu iespējams, ja mēs būtu mazs, jauks teātrītis. Taču pēc remonta Lāčplēša ielā 25 mums būs trīs skatuves, kur paralēli katru vakaru jāspēlē izrādes. Mums būs vajadzīga jauna trupa, ar jaunu komplektācijas konceptu, sabalansēta pa vecumiem un citiem kritērijiem," raksta Hermanis.

Kā vienu no iemesliem Hermanis min nepieciešamību atjaunot teātra aktieru kolektīvu, kas kopš teātra dibināšanas palicis samērā nemainīgs: "Līdz šim JRT aktieru trupa bija vienaudžu kolektīvs. Turpmāk tas vairs nebūs iespējams. 1997. gadā, kad šī kompānija radās, tas bija jauniešu teātris. Gadi iet, un tagad tas ir pusmūža vecuma aktieru teātris. Līdz ar to ir mainījušies arī iekšējās konkurences noteikumi."

Runājot par konkrētām pārmaiņām, Hermanis raksta, ka daļa aktieru pāries ārštatā un turpinās spēlēt aktuālajās repertuāra izrādēs. Tāpat tuvākajos gados JRT plāno savās izrādēs iesaistīt aktierus un aktrises, kuri nav JRT pastāvīgajā trupā un pieskaitāmi vecuma grupām, kas JRT trupā nav pārstāvētas, savukārt 2018. gada vasarā Latvijas Kultūras akadēmijā uzņems jaunu aktieru kursu (15 cilvēkus), kuri tiks speciāli gatavoti Jaunā Rīgas teātra vajadzībām.

"Mērķis ir skaidrs. Tabakas fabrikā pavadīto "trimdas" laiku (tie būs vairāki gadi) izmantot, lai atgrieztos citā kvalitātē. Savu teātra "reliģiju" mēs saglabāsim veco. Bet piešķirsim tai jaunu enerģiju," paziņojumu noslēdz Hermanis.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!